Uniunea Europeana a lansat joi, 7 mai, la Praga, 'Parteneriatul Estic', un cadru de cooperare cu sase tari ex-sovietice. E vorba de Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova si Ucraina. Summit-ul de la Praga ar trebui sa marcheze inceputul unei cooperari profunde cu cele sase state.

Foto: Deutsche Welle

Premierul Emil Boc, reprezentantul Romaniei la summit, declara ca Romania este un beneficiar direct al acestui parteneriat. "Este un succes si pentru Romania, pentru ca avem tot interesul sa avem la granita un climat de stabilitate, de democratie, in care se respecta drepturile omului", spune seful Executivului.

Azerbaidjanul, Armenia, Georgia si Ucraina au fost reprezentate de presedinti la acest summit pentru lansarea Parteneriatului Estic. Belarusul si Republica Moldova au fost reprezentate de vice-premieri.

Vice-premierul Bielorusiei, Vladimir Semasko si nu presedintele Aleksandr Lukasenko a reprezentat tara la summit-ul privind lansarea Parteneriatului Estic. Presedintele bielorus a criticat caracterul "nenominal" al invitatiei de participare si a acuzat presedintia ceha a Uniunii Europene de "mitocanie". Presedintele ceh, Vaclav Klaus a spus ca nu va da mana cu Lukasenko, care se afla la conducerea tarii sale din 1994.

Presedintele moldovean in exercitiu, Vladimir Voronin nu a fost nici el prezent la summit. Chisinaul a fost reprezentat de vice-premierul insarcinat cu Afacerile Externe si Integrarea Europeana, Andrei Stratan.

Moscova spera ca proiectul Uniunii Europene sa nu le constranga pe tarile membre sa aleaga intre Rusia si UE, declara ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

(RFI)

Ce ofera UE prin Parteneritaul Estic?

Relatiile UE cu cele sase foste republici sovietice ar urma sa se desfasoare sub forma unor acorduri de asociere, ceea ce ar insemna o faza superioara a relatiilor dintre cele doua parti.

- includerea progresiva a acestor tari in economia UE, prin zone de liber schimb, care vor include toate schimburi comerciale, inclusiv cele de energie, dar si o intergrare economica regionala, prin crearea unei comunitati economice de vecinatate, prin acorduri bilaterale
- UE ofera partenerilor "pacte de mobilitate si securitate", care presupun lupta impotriva migratiei, modernizarea sistemelor de azil, structuri integrate de gestionare a frontierelor pentru a se ajunge la obiectivul final si probabil cel mai important ELIMINAREA VIZELOR DE CALATORIE
- in privinta vizelor, se urmaresc niste pasi succesivi, incepand cu facilitarea eliberarii vizelor, urmata de eliminarea taxei de viza si infiintarea unui numar mai mare de consulate si centre de eliberare a vizelor in regiune, ca, odata cu aplicarea eficienta a acordurilor de facilitare a eliberarii vizelor si de readmisie, sa se ajunga la negocierile privind eliminarea vizelor
- o mai buna mobilitate a fortei de munca, prin deschideri punctuale ale pietei muncii din UE
- securitate energetica sporita pentru UE si parteneri, printr-o serie de instrumente atat multilaterale, cat si bilaterale cu tarile din Parteneriatul Estic
- programe care sprijina dezvoltarea economica si sociala a tarilor partenere

(HotNews.ro)

Linkuri:

- Joint Declaration of the Prague Eastern Partnership Summit (pdf, 43 kB)
- Eastern Partnership Summit: Natural dimension of EU foreign policy