Sefa Directiei institutii financiare din cadrul BCR, Ramona Ivan, a explicat pentru HotNews.ro - EurActiv.ro ca, in total, banca a co-finantat circa 200 de proiecte aprobate de autoritatile de management pentru obtinerea de fonduri UE. Totusi, potrivit acesteia, liniile de credit cu finantare de la Banca Europeana de Investitii sau BERD sunt mai avantajoase, in multe cazuri, decat fondurile europene.

"O mare parte din proiectele co-finantate au primit credite prin Imprumutul Global Loan de la Banca Europeana de Investitii. Suntem intr-un stadiu foarte avansat de discutii cu BEI pentru un nou imprumut, in valoare de 150 milioane de euro", a spus Ramona Ivan.

BCR are in prezent in portofoliu aproximativ 1440 de proiecte cu finantare europeana, aflate in diferite stadii. Circa 650 dintre acestea sunt aprobate pentru finantare europeana. 500 sunt in evaluare la Autoritatile de management, pentru finantare, iar proximativ 400 urmeaza sa fie depuse in acest an.

Aproximativ 200 proiecte au fost deja aprobate de catre BCR, si alte aproximativ 300 sunt in curs de aprobare. Valoarea acestora este de aproximativ 2,3 miliarde RON.

Solicitarile de co-finantare a proiectelor cu componenta europeana au avut o perioada de stagnare,  potrivit Ramonei Ivan, de la sfarsitul lui decembrie 2008 si pana la inceputul  lunii martie 2009, apoi activitatea s-a intensificat.

Cele mai multe solicitari de co-finantare a unor proiecte cu fonduri europene sunt destinate sustinerii proiectelor aprobate in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala sau POS Cresterea Competitivitatii Economice.

"Calitatea proiectelor pe care le-am analizat in ultima perioada a crescut considerabil. Dintre cele care au fost selectate pentru finantare prin POS CCE nu am respins niciunul. Ne-am dori, totusi, sa vedem mai multe proiecte complexe", a spus reprezentanta BCR.

Aceasta a mai mentionat ca daca  proiectele care sunt in portofoliul  BCR, depuse in cadrul  POS CCE pe  componenta de investitii mari ar  fi aprobate in totalitate volumul acestora ar "acoperi" 75% din valoarea componentei amintite.

Cei interesati sa obtina o scrisoare de garantie bancara, pentru obtinerea de prefinantare in cadrul proiectelor - asa cum prevad noile reglementari emise de Ministerul de Finante - trebuie sa stie ca analiza dosarului nu este diferita de cea necesara la acordarea unui credit.

In cadrul primei "Saptamani europene a IMM", eveniment organizat de Directoratul Intreprinderi al Comisiei Europene, “ Saptamana europeana a IMM in BCR”, prilej cu care Managerii EU Office au avut  intalniri cu firmele care sunt intr-un stadiu avansat cu proiectele europene fiind  interesate de co-finantarea acestora. Potrivit Ramonei Ivan, “cu aceasta ocazie am promovat produsele de co-finantare din surse atrase de BCR in conditii avantajoase  de la institutii financiare internationale", precum Imprumutul Global BEI, cel contractat recent de la BERD si respectiv programele de finantare BERD Cresterea Competitivitatii IMM,  BERD Eficienta Energetica, cu componenta nerambursabila - in opinia reprezentantilor bancii, variante alternative la fondurile structurale.

"Produsele prezentate au fost interesante pentru potentialii solicitanti cu proiecte aprobate, dar si pentru cei care nu au putut beneficia de finantare europeana, din cauza limitarilor impuse de bugetul apelului sau a conditiilor de eligibilitate. Au fost interesati si cei care doresc sa implementeze cat mai rapid proiectul - acestia se gandesc sa renunte la obtinerea de fonduri europene si sa opteze pentru aceste variante oferite de noi", a explicat directorul din cadrul BCR.

Ramona Ivan a mai spus ca banca se afla in discutii avansate cu BEI pentru contractarea unei noi linii de credit, in valoare de 150 milioane de euro si cu IFC pentru un imprumut de circa 50 milioane de euro, precum si cu alte institutii financiare internationale.