Reprezentantii partidelor politice constata o deturnare a dezbaterilor din campania pentru alegerile PE in favoarea celor pentru alegerea presedintelui. In timp ce statisticile si politicienii prevad o prezenta la vot foarte scazuta, candidatii incearca sa explice cum functioneaza Parlamentul European, iar campania pentru vot se vrea una dintre cele mai moderne.

Mihalache, Cretu, Weber | foto: EurActiv.ro

Prezenta la vot - estimari si cauze

Madalina Mihalache, reprezentanta birolul PE la Bucuresti, a spus ca, ghidandu-se dupa ultimul eurobarometru, cel din aprilie, estimarea intentiei de vot a romanilor este de 34%, aproximativ egala cu media europeana.

Europarlamentarul PSD (PSE) Gabriela Cretu a spus ca, in calitate de sociolog, are o alta explicatie pentru prezenta scazuta la vot: "Esential nu este interesul ci mobilizarea. La locale sunt de ales 43.000 de consilieri locali. E o emulatie mai mare. [...] Ma tem ca nu se va iesi la vot pentru ca am impresia ca in aceasta campanie se incearca abaterea atentiei pentru alegerile prezidentiale. Insa Europa e la cotitura. Este esential sa iesim la vot. Cred ca e vorba de constituirea cetateniei europene. Ii sprijin pe toti care incearca sa creeze cetateni constienti de drepturile si obligatiile lor." Ea a mai deplans faptul ca, odata cu cresterea in importanta a temelor prezidentiale, "din pacate a trecut in plan secund dezbaterea."

Cretu a mai spus ca este periculos sa presupunem ca participarea va fi scazuta si sa acreditam aceasta idee. Oamenii s-ar putea simti confortabil cu neprezentarea.

Renate Weber, europarlamentar si candidat pe lista PNL (ALDE) a spus "Eu vad la nivel european un trend care imi arata un absenteism important, dincolo de asta, tendintele de vot pentru Parlamentul European imi arata o scadere in general a participarii electoratului. Cred ca raspunsul tine de o buna informare si de prestatia deputatilor europeni de-al lungul mandatului. Daca nu v-am convins in 5 ani va fi foarte greu acum in campanie."

Pe de alta parte, Weber considera ca "atata vreme cat votul pentru Parlamentul European e unul politic, nu este absurd ca partidele au gandit campania implicand si 'locomotive'." In legatura cu deturnarea catre prezidentiale a campaniei, Renate Weber a spus: "Nu pot decat sa ma adaptez acestei realitati."

Cum se voteaza in PE

Renate Weber spune ca, in PE, dezbaterile pleaca in primul rand de la politic si, in echilibrul dintre stanga si dreapta, dominate de PSE si PPE, grupul ALDE, de cele mai multe ori, determina votul.

Incercand sa ilustreze modul in care se voteaza in PE, Weber a dat exemplul directivei timpului de lucru: "Votul din PE si dezbaterile au fost in mod categoric de ordin doctrinar, intre stanga si dreapta."  Pentru unii timpul de lucru trebuia limitat pentru ca angajatul sa se poata bucura de timpul liber cu familia, iar ceilalti vedeau o ingradire a dreptului de a face ore suplimentare. "Multi au votat si in functie de cum era tema vazuta la ei acasa. ALDE nu a dat o linie de vot." Directiva a fost retrimisa Comisiei.

Potrivit lui Weber, cetatenii din propria tara pot sa difere de cei din alt stat "si e normal sa votezi pentru cei de acasa."

"Au fost situatii in care toti deputatii romani au votat la unison. Desigur, acest lucru se face si de altii. Am fost surprinsa placut sa vad solidaritatea transpartinica la polonezi si unguri," a mai spus eurodeputata liberala.

Un alt exemplu dat de Renate Weber este cel al Directivei nediscriminarii, care prevedea dreptul de a avea acces la servicii, indiferent de varsta, orientare religioasa si sexuala etc. "Acea directiva a avut un vot in functie de ideologie. PPE si dreapta au votat impotriva, liberalii pentru, socialistii in favoarea adoptarii ei." Directiva a fost adoptata.

"Slava Domnului ca in Parlamentul European nu avem putere si opozitie si ca logica acolo este una a negocierilor" - Renate Weber

O alta perspectiva a motivatiilor votului din PE este data de Gabriela Cretu. Ea a amintit o situatie in care un coleg liberal a avut initiativa standardizarii incarcatoarelor de telefoane si cei doi au propus realizarea unui studiu. Dar, cand propunerea a ajuns in grupul politic, "si-au adus aminte de interesele companiilor care castiga si din incarcatoare si al caror lobby este mai puternic decat ideea economisirii si eficientei."

Un al doilea exemplu dat de Cretu a fost cel al grupului popularilor, care a votat impotriva unei propuneri legata de accesul la mijloace de igiena de baza pentru locuitorii Africii, pentru ca propunerea presupunea si accesul la prezervative, lucru considerat inacceptabil de grupul de orientare crestin-democrata.

Campania PE pentru vot

Pentru prima data in Europa, Parlamentul European desfasoara in acest an o campanie de informare unitara privind alegerile europene care se va baza atat pe suporturi conventionale, precum panotajul, spoturi radio si TV, dar si pe o componenta originala, cea in mediul online (facebook, myspace, youtube), in incercarea de a motiva electoratul tanar sa participe la alegerile europene.

Gabriela Cretu a spus despre Parlamentul European ca "este despre viata noastra cotidiana si este despre politica interna."
“Scopul nostru e de a demonta prejudecatile si stereotipurile din jurul PE. O prejudecata puternica este faptul ca Parlamentul European nu se ocupa de viata noastra ci de chestiuni generale, cand, de fapt, prin deciziile luate in domenii din cele mai diverse, Parlamentul European afecteaza viata fiecaruia dintre noi, zi de zi” a mai spus Cretu .

Cum se reflecta pe plan national activitatea europarlamentarilor? Renate Weber a oferit un exemplu relevant din pozitia sa de membra a Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne in Parlamentul European: „Ca europarlamentari avem printre altele obligatia de a sanctiona orice discurs al autoritatilor straine care este discriminatoriu la adresa romanilor.”

Prin aceasta campanie de informare, Parlamentul European si-a propus sa desfasoare o campanie profesionista si originala, cu o strategie unica si un mesaj comun, non - partizan. Sloganul campaniei „Tu decizi” se refera la faptul ca cetatenii sunt aceia care decid directia politicilor europene.

Alegerile europarlamentare au loc pe 7 iunie.

Adrian Lungu

[EurActiv.ro]