Confruntata cu un val de comentarii negative si intrebari acide, Norica Nicolai, care deschide lista PNL pentru alegerile europarlamentare din 7 iunie, a raspuns la fel de acid. "La intrebari puse de o echipa de campanie a unui partid politic nu pot sa raspund decat in acest fel," a spus vicepresedintele PNL in finalul discutiei din redactia EurActiv. Intrebarile cititorilor au prilejuit mai mult raspunsuri legate de cazul "Nepoata" decat de politici europene.

Foto: EurActiv.ro

Multe intrebari ale cititorilor fiind legate de cazul "Nepoata", Norica Nicolai a raspuns:

"In ziua respectiva, la ora filmarilor in Parlament eu lipseam, a venit sa ma caute si, printr-o forma de manipulare ordinara, unii au ajuns la concluzia ca ea a votat. Cum va explicati ca pana sa ajung eu in Parlament stirea era deja pe agentiile de presa iar TVR daduse deja titlu "Norica Nicolai si-a chemat nepoata sa voteze in locul ei."? Putina lume stie ca CNA-ul, la solicitarea mea, a procedat la verificarea imaginilor luate de televiziuni si de camera de luat vederi a Parlamentului, ocazie cu care s-a constatat ca intre celebra imagine a degetului pus pe aparatul de vot si ora, secunda si minutul in care s-a exercitat votul era o diferenta de circa 10 minute. Lucrul acesta l-a constatat, printr-o rezolutie de neincepere a urmaririi penale, Parchetul General.
Cum va explicati ca ziarista care a declansat scandalul este astazi persoana care se ocupa de imagine la PD-L, la domnul Stolojan, Ada Mesesanu. Cele doua fundatii, care au si sesizat Parchetul General erau apropiate de Vasile Blaga si Elena Udrea. De altfel, CNA-ul a si sesizat TVR pentru publicarea unei stiri false, insa doamna Culcer, care la data respectiva conducea departamentul de stiri al TVR, nu a respectat legea si nu a facut publica sanctiunea. "

Activitatea de procuror

In ceea ce priveste activitatea de procuror, nu am ce-mi reprosa, iar acea celebra mapa profesionala si acuzatia ca as fi arestat pe cineva ilegal am demontat-o, prezentand public dovada ca persoana respectiva nu a fost arestata niciodata. Spre deosebire de alti fosti procurori dragi lui Traian Basescu, eu nu am semnat mandate de arestare in alb sau autorizatii de perchezitie, ci dimpotriva, daca cineva doreste sa afle ce am facut, poate intreba cetatenii de la Oltenita.

De altfel, nu pot sa nu imi pun o intrebare care vizeaza egalitatea de tratament: de ce domnul presedinte nu a mai cerut dupa aceea nici o mapa profesionala nimanui si, slava Domnului, gireaza un Guvern din care fac parte oameni care s-au plimbat si se plimba pe la DNA - si vreau sa cred ca nu degeaba."

In legatura cu activitatea de parlamentar Nicolai a spus:

"Sunt cea care a creat institutiile care vizeaza forta de munca. Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a fost proiectul pe care l-am vizat si care functioneaza si astazi. Consiliul economic si social al Romaniei este o alta institutie marca Norica Nicolai. Legea privind concediul parental acordat pe perioada de doi ani ambelor sexe; legea privind tichetele de cresa; statutul personalului din aviatia civila; legile securitatii nationale; numeroase amendamente la legile privind justitia. Sunt doar cateva exemple din activitatea mea de parlamentar. Dar cel mai important lucru pentru mine este ca nu mi-am denigrat niciodata tara in speranta obtinerii unor contracte de consultanta - de pilda de la institutii internationale - pentru a avea un loc de munca dupa ce mi-am pierdut postul."

Arhitectura europeana

"Dupa impasul in care se afla Tratatul de la Lisabona, va trebui sa mai asteptam pentru a avea o viziune de arhitectura europeana. Cred ca Europa va ramane un spatiu al natiunilor."

"As fi sustinut Directiva Serviciilor pentru ca libertatea de a furniza servicii presupune si calitate."

"Reducerea subventiilor nu ne avantajeaza ci cred ca pentru noi este important sa mentinem subventiile la un nivel egal cu cele acordate producatorilor europeni."

Rugata sa vorbeasca despre viziunea asupra reducerea dependentei energetice de Rusia, Nicolai a spus:
"Un parteneriat solid cu Rusia, o viziune realista asupra sistemului de conducte si cautarea de alternative energetice."

"Uniunea Europeana este competitiva la nivel global in educatie. Probleme are Romania cu privire la competitivitate. Si daca procesul Bologna va fi implementat mai repede la noi, nu vom avea problemele cu care ne confruntam."

"Redarea increderii in clasa politica nu se va realiza punand-o in totalitate sub semnul intrebarii si aplicandu-i etichete. Nu exista politicieni buni sau politicieni rai, ci oameni care in activitatea publica fac bine sau rau. Important e sa ramana in politica cei care fac bine."

Fiind intrebata de comisiile in care ar fi interesata sa activeze in PE, Nicolai a spus: "Sunt preocupata de Comisia de Politica Externa si Buget Finante."

Reforma Justitiei

"Marea reforma in Ministerul Justitiei a insemnat o coniventa intre servicii secrete, magistrati si ministri, de la care nu va puteti astepta la prea multe."

Urmariti, mai jos, intreaga discutie:

1. intrebare
traian (02 Iunie 2009 13:55)

Unde intentionati sa fiti mai activa la nivel local? La Cluj, la Prahova, sau la Calarasi?

De ce credeti ca exista atatea intrebari negative la adresa dumneavoastra (nepoata, activitatea de procuror, etc)?

Ne puteti spune, cu EXEMPLE CONCRETE, ce ati facut bun pentru tara noastra?

 

Raspuns Norica Nicolai

1. Si la Cluj, si la Prahova si la Calarasi.

2. Ma bucur ca am prilejul sa dau cateva explicatii si am sa incep cu deja celebrul caz "nepoata", spunandu-va urmatorul lucru: In ziua respectiva, la ora filmarilor in Parlament eu lipseam, a venit sa ma caute si, printr-o forma de manipulare ordinara, unii au ajuns la concluzia ca ea a votat. Cum va explicati ca pana sa ajung eu in Parlament stirea era deja pe agentiile de presa iar TVR daduse deja titlu "Norica Nicolai si-a chemat nepoata sa voteze in locul ei."? Putina lume stie ca CNA-ul, la solicitarea mea, a procedat la verificarea imaginilor luate de televiziuni si de camera de luat vederi a Parlamentului, ocazie cu care s-a constatat ca intre celebra imagine a celebrului pus pe aparatul de vot si ora, secunda si minutul in care s-a exercitat votul era o diferenta de circa 10 minute. Lucrul acesta l-a constata printr-o rezolutie de neincepere a urmaririi penale, Parrcchetul general.
Cum va explicati ca ziarista care a declansat scandalul este astazi persoana care se ocupa de imagine la PD-L, la domnul Stolojan, Ada Mesesanu. Cele doua fundatii care au si sesizat Parchetul general aerau apropiate de Vasila Blaga si Elena Udrea. De altfel, CNA-ul a si sesizat TVR pentru publicarea unei stiri false, insa doamna Culcer,, care la data respectiva conducea departamentul de stiri al TVR, nu a respectat legea si nu a facut publica sanctiunea.

In ceea ce priveste activitatea de procuror, nu am ce-mi reprosa, iar acea celebra mapa profesionala si acuzatia ca as fi arestat pe cineva ilegal am demontat-o, prezentand public dovada ca persoana respectiva nu a fost arestata niciodata. Spre deosebire de alti fosti procurori dragi lui Traian Basescu,, eu nu am semnat mandate de arestare in alb sau autorizatii de perchezitie, ci dimpotriva, daca cineva doreste sa afle ce am facut, poate intreba cetatenii de la Oltenita.
De altfel, nu pot sa nu imi pun o intrebare care vizeaza egalitatea de tratament: de ce domnul presedinte nu a mai cerut dupa aceea nici o mapa profesionala nimanui si, Slava Domnului, gireaza un Guvern din care fac parte oameni care s-au plimbat si se plimba pe la DNA - si vreau sa cred ca nu degeaba.

3. Sunt cea care a creat institutiile care vizeaza forta de munca. Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a fost proiectul pe care l-am vizat si care functioneaza si astazi. Consiliul economic si social al Romaniei este o alta institutie marca Norica Nicolai. Legea privind concediul parental acordat pe perioada de doi ani ambelor sexe. Legea privind tichetele de cresa. statutul personalului din aviatia civila. Legile securitatii nationale. Numeroase amendamente la legile privind justitia. Sunt doar cateva exemple din activitatea mea de parlamentar. Dar cel mai important lucru pentru mine este ca nu mi-am denigrat niciodata tara in speranta obtinerii unor contracte de consultanta - de pilda de la institutii internationale - pentru a avea un loc de munca dupa ce mi-am pierdut postul.

2. Despre UE si profesionalism
Liviu (02 Iunie 2009 12:55)

1. Doresc ca d-na Nicolai ca confirme gradul de cunoastere al limbilor internationale vorbite in PE in functie de 6 niveluri?

2. Cat timp (luni) a dedicat invatarii despre institutiile europene si in mod concret despre PE? Este de notorietate ca d-na Nicolai in toate luarile de pozitie a dovedit o crasa necunostere a mecanismului decizional in cadrul UE si in speta relatia CE, PE si Consiliu!

3. Domnia sa considera ca apartenenta la un partid politic din tara este suficienta pentru a fi considerat un profesionist in relatii europene si nu numai? Personal sunt sigur ca va avea mari deceptii, putandu-se compara cu alti politicieni europeni care mai si citesc si invata!

Cu multumiri,

Liviu A. - Brussels

Raspuns Norica Nicolai

franceza si engleza;
- Predau la Universitatea Spiru Haret Drept parlamentar, am facut un stagiu de pregatire in 2001 in Parlamentul European, am participat la numeroase conferinte si seminarii, iar in ceea ce priveste afirmatia dvs. privind necunoasterea mecanismului decizional, cred ca ma confundati cu dna Monica Macovei si oricum apreciez ca va uitati des la televiziunile din Romania.
- Sunt sigura ca veti avea o singura deceptie, stimate domn, pentru ca, spre deosebire de altii, si citesc si invat.

 3. Politici
Mirela (02 Iunie 2009 12:15)

Criza economica a adus Uniunea Europeana la o intersectie. Parlamentul European si Consiliul vor decide in urmatorii ani prin politicile promovate daca ne indreptam sau nu spre o federatie. Care este pozitia dumneavoastra in aceasta chestiune?
Incepand cu 2010 intra in vigoare controversata Directiva a Serviciilor. In cazul acesteia PE a eliminat principiul tarii de origine si l-a inlocuit cu libertatea de a furniza servicii. Daca erati membru PE la momenul luarii acestei decizii care ar fi fost votul dumneavoastra?
Politica Agricola Comuna este unul din principalii "consumatori" de resurse ale Uniunii Europene si care se afla intr-un continu proces de reforma. Care este opinia dumneavoastra privitoare la aceasta reforma avand in vedere ca o reducere accelerata a subventiilor ar putea fi in detrimentul producatorilor romani dar in acelasi timp eliminarea metodelor protectioniste este un mecanism de crestere economica prin promovarea comertului international si specializarea productiei?

Raspuns Norica Nicolai

Dupa impasul in care se afla Tratatul de la Lisabona, va trebui sa mai asteptam pentru a avea o viziune de arhitectura europeana. Cred ca Europa va ramane un spatiu al natiunilor.
- As fi sustinut Directiva Serviciilor pentru ca libertatea de a furniza servicii presupune si calitate.
- Reducerea subventiilor nu ne avantajeaza ci cred ca pentru noi este important sa mentinem subventiile la un nivel egal cu cele acordate producatorilor europeni.

 4. PNL pierde 5%?
skortzy (02 Iunie 2009 12:00)

Cum comentati faptul ca unii sustin ca prin prezenta dvs. in fruntea eurolistei PNL, partidul dvs. ar pierde pana la 5% din voturi?

Raspuns Norica Nicolai

Altii sustin invers. Si ca un simpatic membru al unui alt partid ce sunteti, v-ati dori sa pierdem 5 procente si prevad ca veti fi dezamagit, pentru ca nu le vom pierde.

 5. Intrebari Norica
martorul (02 Iunie 2009 11:51)

Am obeservat in zona HD o fotografie a dvs. impreuna cu domnul Ben Oni Ardelean. Ce calitati ati recomanda la dansul, poate aduce voturi din zona?
Ce parare aveti de modificarea legii avocaturii propusa la finele lui 2008 de ministrul PNL Predoiu, corespunde legislatiei europene, mai ales accesul in avocatura a celor cu vechime? Este avocatura o prestare de servicii sau trebuie sa ramana ceva de tip feudal, noi si daca vrea cineva sa fie avocat sa plateasca si fie ! Mai au in acest mod feudal importanta diplomele si experienta sau mai importante sunt taxele la barou decat toate astea?

Raspuns Norica Nicolai

Domnul Ardelean este o persoana deschisa, are principii morale sanatoase si aici si in Statele Unite si cred ca va fi un castig pentru Romania in Parlamentul European.

Dl. Predoiu n-a fost niciodata PNL, mai degraba face parte din lista de persoane anexa la Traian Basescu. Nu, nu cred ca avocatura trebuie sa ramana ceva de tip feudal, ceea ce tinde sa fie. Nu cred ca trebuie lasata mostenire profesia. Au importanta diplomele, cu o singura conditie, ele sa reflecte o cunoastere solida a institutiilor de drept.

 6. Planuri
IlianM (02 Iunie 2009 10:55)

in legatura cu activitatea in PE, va rog sa-mi spuneti
- care ar trebui sa fie actiunile concrete pe care credeti ca UE ar trebui sa le ia pentru reducerea dependentei energetice de Rusia in urmatorii 5 ani
- care sunt reformele in domeniul educatiei care ar trebui intreprinse la nivelul Uniunii pentru a ne pastra competitivitatea la nivel global

in legatura cu justitia din Romania, mi-ar placea sa stiu care sunt lucrurile pe care dvs. si colegii dvs. le veti face pentru a reda increderea cetatenilor in clasa politica, in contextul in care majoritatea candidatilor pentru PE au avut diverse probleme cu legea sau au fost implicati in scandaluri in presa

multumesc!

Raspuns Norica Nicolai

Un parteneriat solid cu Rusia, o viziune realista asupra sistemului de conducte si cautarea de alternative energetice.
Uniunea Europeana este competitiva la nivel global in educatie. Probleme are Romania cu privire la competitivitate. Si daca procesul Bologna va fi implementat mai repede la noi, nu vom avea problemele cu care ne confruntam.
Redarea increderii in clasa politica nu se va realiza punand-o in totalitate sub semnul intrebarii si aplicandu-i etichete. Nu exista politicieni buni sau politicieni rai, ci oameni care in activitatea publica fac bine sau rau. Important e sa ramana in politica cei care fac bine.

 7. Stimata Doamna
Ioana Dumitrescu (02 Iunie 2009 10:50)

VAd intrebarile care deja au fost postate de alte persoane. In proportie de 99% va sunt defavorabile. Sper ca macar de aceasta data nu veti sustine ca " o fi vreun grup de oameni interesati " sa va deranjeze. ! Intrebarea mea este urmatoarea !!
Cand o sa incepeti , daca o sa incepeti sa treceti de la barfa si jigniri la ceva concret si de viitor adica asa numitele PROIECTE ! Sa nu imi spuneti de planul liberal de iesire din criza cel cu 10 % TVA etc etc ! L-ati pierdut pe Daianu care v-ar fi spus ca e o mare prostie ! Proiecte concrete de interes EUROPEAN aveti ? Unul macar va rog sa prezentati ! Macar o idee ! De jignirile de mahala pe care le-ati adus altora ne-am cam saturat !

Raspuns Norica Nicolai

Eu cred in planul liberal de iesire din criza si pot sa va inteleg, pentru ca sunteti deranjat de faptul ca nu ma alatur celor care, de 4 ani incoace, nu fac decat sa il aplaude pe Traian Basescu. Puteti sa-l aplaudati in continuare, stimata doamna.

 8. Intrebare
Nicoleta (02 Iunie 2009 09:00)

Stimata doamna, as dori sa stiu care este comisia in care considerati ca v-ati integra cel mai bine in PE si de ce?

Raspuns Norica Nicolai

Sunt preocupata de Comisia de Politica Externa si Buget Finante.

 9. Abuz din parte Justitiei cu concursul celor doua servicii secrete SRI si DGIPI
Florin Ioan Penciuc (02 Iunie 2009 03:55)

Buna ziua doamna Norica,

Am adresat zilele trecute cateva intrebari doamnei Monica Macovei care au ramas fara raspuns in acelasi format in care si dv sunteti solicitata si sper ca ve-ti raspunde pentru cititorii care acceseaza www.hotnews.ro. Admit ca intrebarile au fost postate dupa perioada "alocata" colectarii lor de catre redactie de aceia nu pot sa am pretentii prea mari desi cei de la redactie au promis totusi persoanei care ia sunat reprezentandu-ma ca intrebarile vor fi inmanate direct dnei Macovei. Insa pentru ca dv aveti o vasta experienta cu si in sistemul de Justitie din Romania as vrea sa va rog daca sunteti amabila sa raspundeti dumneavoastra la ele - in principiu intrebarile sunt foarte asemanatoare cu cele puse doamnei Macovei - insa si un picut diferite cu foarte mici exceptii.

Am scris doamnei Macovei....

Ca urmare a mediatizarii pe larg a cazului meu de catre presa din Romania cat si a corespondentelor oficiale purtate intre Ministerul Justitiei [in perioada cand dv erati ministrul Justitiei – unele documente oficiale fiind semnate chiar de catre dv] si ambasada romana din Londra [care primea instructiuni de la acest minister] in ceia ce privea pozitia oficiala a guvernului roman fata de cererea de extradare pe care acesta a formulat-o impotriva mea apreciez ca va este cunoscut cazul. Am afirmat de la inceput, imi mentin aceasta afirmatie si am si probe indubitabile care demonstreaza ceia ce spun si anume ca serviciile secrete romanesti respective SRI si DGIPI au fost adanc implicate in cazul meu, fabricandu-mi probe care ulterior au si dus in absenta mea la condamnarea mea in Romania. Desi cererea de extradarea facuta de catre guvernul Romaniei a fost respinsa abuzurile si ilegalitatile pe care aceste persoane le-au comis impotriva mea continua eu fiind condamnat in continuare in Romania si lipsit total de orice drepturi cetatenesti. In plus parintii mei sunt foarte batrani si sunt foarte bolnavi – nu se pot deplasa ca sa poata sa ma viziteze iar eu datorita problemelor create de catre cei mai sus mentionati nu pot calatori in Romania ca sa-i vad si sa pot sa le fiu de folos, sa ai ajut asa cum ar face sau si-ar dori cred sa fac orice fiu care isi iubeste cu adevarat parintii.

In loc sa se ia masuri impotriva instigatorilor care au manipulat Justitia si se fac vinovati de aceste ilegalitati si abuzuri (cat si de aventura in care a fost tarat statul roman si esecul care a urmat) macar pe linie de serviciu, acestia au fost recompensati cu functii, pozitii cheie prin administratii sau chiar avansati

Aceste persoane care au comis ilegalitati si abuzuri au atras statul roman intr-o aventura in care statul roman nu trebuia implicat si ca urmare a faptului ca sa dorit razbunare si nu justitie statul roman a pierdut iesind cu o imagine extrem de sifonata (cererea de extradare fiind respinsa - pentru care evident ca ma bucur) iar in ceia ce ma priveste pe mine mi-am obtinut doar o mica parte din dreptate (reconoasterea morala ca nu am gresit) dar nu in tara mea unde se pare ca orice este posibil mai putin insa ca adevarul sa iasa la iveala.

Intrebarile mele ar fi:

1. Cum va explicati ca desi s-au comis abuzuri si ilegalitati acestea se mentin iar sentintele date inca se mentin si nu pot fi atacate in nici un fel?

2. Nu era in interesul ministerului Justitiei ca statul roman sa doreasca sa nu piarda cazul de extradare insa bazat pe Justitie si nu pe razbunare?

3. Daca este asa de ce atunci cand dna Macovei a fost la conducerea ministerului Justitiei nu a luat in considerere si pozitia mea fata de implicarea celor doua servicii secrete pomenite anterior si nu a ordonat o ancheta in Romania care sa elucideze veridicitatea acuzatiilor pe care le-am facut?

4. Nu era oare in interesul Justitiei ca sa se afle tot adevarul si nu doar punctul de vedere subiectiv al autoritatilor (care este total contestat de mine) si in baza caruia am fost condamnat?

NOTA: De ce credeti ca autoritatile nu au dorit sa deschida ancheta la care fac referire ca sa verifice si pct meu de vedere?

5. Ce trebuie sa fac sau ce pot sa fac pentru a obtine anularea condamnarilor date pe nedrept? Care este procedura pe care ar trebui sa o urmez si care sa determine statul roman sa ia masuri drastice nu doar impotriva mea asa cum a facut-o in trecut (desi am fost si sunt total nevinovat) dar si impotriva celor care se fac vinovati de abuzuri si ilegalitati in cazul meu?

6. De ce credeti ca autoritatile nu se autosesizeaza si nu deschid o ancheta privitoare la acuzatiile pe care le-am facut asupra celor doua servicii secrete (desi in interviurile acordate le-am dat detalii suficiente ca sa poata face acest lucru) ?

Va atasez mai jos cateva detalii care demonstreaza o parte din acuzatiile pe care le-am facut referitoare la implicarea fostei UM 0215 din Petrosani in cazul meu.

Imediat dupa plecarea mea din tara fostul adj al fostei UM 0215 Petrosani cap Antohe si-a atribuit in mod ilegal functia de administrator al As Sp Shogun. (fapt demonstrat de lipsa proceselor verbale prin care consiliul de administratie al As Sp Shogun ar fi trebuit sa-l numeasca pe acesta in functia de administrator - in realitate UM 0215 a confiscat actele As Sp dupa care au purtat corespondenta oficiala in numele As Sp Shogun cu diverse ambasade, institutii oficiale etc . Numele cap Antohe apare in foarte multe corespondente oficiale purtate de catre As Sp Shogun care s-au facut in acea perioada desi eu nu ma mai aflam in tara si cap Antohe nu a fost ales de catre consiliul de administratie pe functia mai sus pomenita.

Va dau un exemplu care poate fi verificat:

In data de 14 sept. 1999, capitanul Antohe (in calitate ilegala de administrator - dar cu stiinta UM 0215) a sunat direct ambasadorul Romaniei din Montevideo, pe dl. Vasile Macovei, si i-a cerut acestuia sa primeasca in audienta pe cineva in regim de urgenta. Pentru oamenii de rand, ambasadorul este aproape imposibil de contactat, nu insa si pentru UM 0215. Pe data de 15 sept. la ora 9:24am, la nici 24 de ore, ambasadorul Romaniei ii raspunde. Transmisia s-a facut de pe nr. de fax original al ambasadei - 005982 620135 -, iar datorita caracterului special al acestui numar, informatiile pot fi foarte usor verificate, tocmai de aceea va dau aceste date. Detin in original atat faxul care contine corespondenta UM 0215 cu dl. Vasile Macovei cat si cazierul fostului capitan Antohe eliberat de catre Inspectoratul General al Politiei Hunedoara in data de 10 august 1999, cu seria 86129 eliberat pentru plecari in strainatate.

Conform reconstituirii facute de mine, planul era ca Antohe sa-si dea demisia din UM 0215, si sa se disocieze de unitatea unde lucrase si sa mimeze ca este persecutat de fostul sau sef col Nicolae Branisteanu, si se "refugieze" din Romania si sa ajunga la mine prin intermediul unei persoane forte apropiate mie dar pe care au manipulat-o grosolan. Am descoperit ca UM 0215 a fost implicata ilegal in aceasta operatiune si am facut aceasta public pentru ca nu am alta cale de comunicare. Va atasez aici si link-ul care contin o parte din aceste informatiile care demonstreaza ceia ce spun - https://www.valeajiuluipress.com/arhiva/472.pdf cat si la https://www.valeajiuluipress.com/arhiva/466.pdf .

Autoritatile insa refuza sa ia vreo masura care sa dea satisfactie si Justitiei si nu doar anumitor grupuri de interese din serviciile Secrete si desi am facut apel la ei sa se autosesizeze nu au facut-o si nu exista nici un semnal precum ca ar vrea sa o faca. Dupa cum bine stiti eu nu sunt in tara si nu pot sa ma ocup personal de acesta.

Trebuie sa accept ca pentru mine in Romania nu va mai exista justitie?

Parca imi vine greu sa cred aceasta pentru ca stiu ca in Romania mai sunt si oameni cinstiti.

Va multumesc si stept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.

Cu multa stima,

Va multumesc,
Florin Ioan Penciuc

Raspuns Norica Nicolai

Mailul meu este norica_nicolai@yahoo.com. Voi prelua intrebarile si va voi raspunde direct, pentru ca un raspuns ar lua foarte mult timp in acest context. Tot ce pot sa va spun este ca marea reforma in Ministerul Justitiei a insemnat o coniventa intre servicii secrete, magistrati si ministri, de la care nu va puteti astepta la prea multe.

 10. restitutio.ro va intreaba
restitutio.ro (02 Iunie 2009 01:53)

stimata D-na eurocandidat liberal, va rog sa ne spuneti care este opinia Dvstra fata de legea 247 (privind imobilele confiscate abuziv de regimul comunist) cit si despre justitia romaneasca la acest capitol.
Deasemenea Va rugam sa va exprimati ref.,
1- parerea Dvs legata de despagubirea prin actiuni la Fondul Proprietatea?
2-in cit timp considerati ca ar trebui solutionat, mai precis FINALIZAT !!! un dosar de revendicare(restituire ori despagubire)
3- legea nr1/2009 (alias Voiculescu) este privita de fostii proprietari precum o a doua nationalizare; Dvs?
4-daca vi s-ar solicita sprijinul in Parlamentul European de catre asociatiile de fosti proprietari spre a le sustine demersurile in cadrul comisiei de justitie, drepturile omului ori pe linga institutiile UE (in apararea drepturilor acestora), v-ati implica?
Va multumim

Raspuns Norica Nicolai

Da, am sustinut intotdeauna retrocedarea imobilelor retrocedate abuziv. Cred ca optiunea diversilor decidenti politici a fost neclara cu privire la aceasta problema si numeroasele modificari legislative au intarziat procesul de retrocedare.
1. Sper ca Fondul Proprietatea sa functioneze; nu este insa cea mai buna solutie.
2. Mi-e greu sa va spun; in raport de actele de la dosar, de principiu - maxim un an.
3. Am aceeasi opinie ca dvs. in privinta legii 1/2009
4. Da.

 11. de ce nu Daniel Daianu?
Cosmin (02 Iunie 2009 01:01)

de ce a fost scos de pe lista PNL un om asa de competent ca Daniel Daianu si ati aparut dvs ca cap de lista care aveti imaginea patata (vezi intrbarile de mai sus) si nu faceti decat sa trageti PNL in jos?

Raspuns Norica Nicolai

Cred ca e mai bine cu imaginea mea patata decat cu o apartenenta la Securitatea lui Ceausescu.

 12. competentele dvs
ema (01 Iunie 2009 20:11)

Considerati ca sunteti cel mai indreptatit/competent membru PNL de a fi plasat pe prima pozitie? Ce pararere aveti despre pozitionarea initiala in coada listei a d-lor Daianu si Cioroianu?
Va rog sa faceti o comparatie intre competentele dvs si ale celor doi exclusi de pe lista. Ce va castiga Romania prin alegerea dvs, comparativ cu dl Daianu?
Vorbiti engleza fluent sau veti avea nevoie de interpret la Bruxelles?

Raspuns Norica Nicolai

N-au fost niciodata la coada listei. Ce-a castigat Romania cu prezenta domnului Daianu in Parlamentul European? N-o sa am nevoie de interpret la Bruxelles.

 13. intrebari
taxatorul (01 Iunie 2009 18:40)

Doamna Nicolai,
as avea urmatoarele intrebari la dumneavoastra:
1. Daca veti ajunge in Parlamentul European, o veti lua si pe nepoata cu dumneavoastra? Nu de alta, dar nu as vrea ca anumite legi sa nu treaca daca dumneavoastra veti lipsi din plen! Ar fi pacat, mai ales ca mititica si-a facut deja mana in Parlamentul Romaniei.
2. Daca veti ajunge in Parlamentul European, o sa continuati aceeasi politica de substituire a justitiei de catre politicieni? Sa nu uitam ca ati facut parte din acel grup de politicieni care au cautat tot felul de tertipuri pentru a tegiversa dosarele lui Nastase, Mitrea, si compania. Si nu numai de a le tegiversa ci si de a opri investigatile si de a ingropa dosarele in tot felul de comisii.
3. Cum comentati facptul ca partidul din care faceti parte nu a facut nici o curatenie vreo curatenie interna dupa alegeri? Se pare ca in afara de exercitiul de imagine facut prin alegerea lui Crin Antonescu, PNL-ul merge mai departe cu aceeasi oameni (Ludovic Orban, Bogdan Olteanu, Dumneavoastra, Dan Radu Ruseanu, Varujan Vosganian, etc)
4. Ce program concret are PNL-ul in prezent? Nu am vazut nimic in mesajul PNL-ului. In afara de atacuri puerile la adresa lui "Base", nu am vazut absolut nimic. Chiar dumneavoastra ati afirmat de curand ca Base ar fi "cea mai interesata persoana" de filmuletzele cu Paul Pacuraru, dar nu am vazut nici o dovada in acest sens.

Raspuns Norica Nicolai

1. Esti deosebit de amabil, dar te dezamagesc, lasandu-ti tie nepoata la Bucuresti.
2. Parca ai fi doamna Macovei care nu pridideste sa formuleze aceeasi acuzatie. Am fost senator si presedinte al Comisiei Juridice din senat si am cerut urmarirea penala a domnilor Seres si Pacuraru (Nastase si Mitrea au fost deputati) si vreau sa-ti marturisesc ca, cel putin in dosarul Seres, erau si niste baieti de la PD, care va indeamna pe voi la lupta, in grupul de baieti destepti si tradatori ai natiunii.
3. V-as ruga sa va inscrieti la noi, ca poate veti fi singura persoana curata din PNL. Oricum, formula 'taxatorul' imi spune ca simpatizati un partid care ii taxeaza, din pacate, pe toti. Ramaneti in acela.
4. Regretam ca n-ati vazut nimic. daca ne veti spune cine sunteti, o sa va trimitem ceva sa vedeti.

 14. Stimata Doamna
Adrian Radulescu (01 Iunie 2009 18:17)

V-am auzit in ultima perioada avand un limbaj care pe alocuri trece dincolo nu numai de limita discursului politic dar mai ales de limita bunului simt pentru o doamna ! Credeti ca agresand verbal adversarii politici va castigati si dvs si presedintele dvs adepti ? Nu ar fi mai bine sa ridicati putin nivelul discutiilor si sa va ocupati de probleme europene de impact pentru romani ? Nimic despre planurile dvs de a sprijini ecologizarea gropilor de gunoi,de a impulsiona prin viitoare proupuneri legislative dezvoltarea energiei eoliene, a celei solare ! Doar vorbe goale si jigniri.
2. Suneti prima pe lista PNL. Nu e cumva salvarea dvs politica de voie sau nevoie dupa esecul ,discutabil, de la parlamentare si dupa scandalul cu nepoata care a votat in locul dvs ??
3. Ati declarat recent ca exista grupuri organizate care cauta pe net diverse despre diversi ! Si ca presedintele Traian Basescu ar fi interesat de asa ceva ! Sunteti avocat ! Aveti probe ? E cumva domnul Pacuraru un competitor de vreun fel pentru domnul presedinte astel incat sa zicem acesta din burma ar avea vreun interes sa-l compromita ? Multumesc

Raspuns Norica Nicolai

La toate: e opinia dumneavoastra, multe sunt de domeniul evidentei si evidenta intotdeauna v-a deranjat pe voi.

 15. Imagine pentru PE
George U. (01 Iunie 2009 17:22)

Va dati sema cat de mult v'a fost afectata imaginea de gafa cu nepoata dvs? - iar aceasta "gafa" stiti ca a afectat si imaginea PNL-ului ?
Ce ati facut pentru a repara aceasta problema?
Nu credeti ca era mult mai bine pt. PNL si pentru Romania sa fi insistat pentru ca dl.Daianu sa fi fost cooptat pe lista PNL pe un loc de frunte?
Ce sperati sa faceti mai bine (decat ceilalti candidati) pentru cetatenii romani in PE?
(intrebarile sunt puse de un om care simpatizeaza cu PNL-ul din ianuarie 1990)
Va multumesc ca macar veti citi aceste randuri si sper ca odata si odata politicienii romani printre care va numarati si dvs. sa poata sa spuna sincer " ma iertati pentru greseala/ greselile facute"

Raspuns Norica Nicolai

Apreciez grija pentru domnul Daianu.

 16. liberalismul si ai lui reprezentanti
Mihai G (01 Iunie 2009 17:17)

Buna ziua
Am doua intrebari
La cat apreciati numarul de voturi/ procente castigate si la cat cele pierdute de PNL din cauza candidaturii dumneavoastra pe prima pozitie pe lista PNL?

De ce credeti ca reprezentantii PNL au mai mereu atitudini neliberale (chiar crunt conservatoare) in ceea ce priveste societatea, in totala opozitie cu partidele liberale din vest? (nu ma refer la economie)

Va multumesc

Raspuns Norica Nicolai

Domnule Mihai, pareti a fi o prelungire a domnului Cristian Preda care sustinea ca sunt conservatoare. Cred ca, daca opiniile mele nu va plac, puteti sa va resemnati cu ierburile pe care domnisoara Basescu vrea sa le legalizeze.

 17. RE: Aptitudini dezvoltate din parcticarea procuraturii si la alti politicieni
Un fan al dumneavoastra:Gica Contra (01 Iunie 2009 17:13)

Daca se poate sa va adresez si eu o intrebare: in afara de Dna Monica Luiza Macovei, care sunt alti politicieni care au lucrat in procuratura inainte de 1989. Va multumesc

Raspuns Norica Nicolai

Nu m-a preocupat cine a lucrat in procuratura inainte de 1989.

 18. auto-analiza
F Seicaru (01 Iunie 2009 16:19)

Buna ziua,

Stimata doamna va rog sa ne spuneti daca dumneavoastra considerati oportuna prezenta dumneavoastra in calitate de candidat la aceste alegeri in conditiile in care ati fost subiectul a doua scandaluri de presa. Ma refer la faptul ca nepoata dumneavoastra a folosit o cartela de vot si a votat in senat si la acea vreme ati declarat: \"Este o nepoata a mea si cu asta basta! Intra lumea in sala de plen, din punctul meu de vedere nu este nici o problema. Nu va priveste cine este. Imi asum eu raspunderea\".
Al doilea eveniment de presa la care ma refer a avut la baza o eroare profesionala pe care nu ati reparat-o si chiar ati negat-o desi probele din dosarul in cauza sunt concludente. Este vorba despre faptul ca atunci cand aveati calitatea de procuror la Procuratura locala Oltenita, judetul Calarasi, ati instrumentat un dosar penal, in urma caruia o persoana nevinovata a fost condamnata si incarcerata.

In lumina celor de mai sus va rog sa raspundeti potentialilor alegatori daca dumneavoastra considerati oportuna prezenta dumneavoastra pe scena politica.

Va multumesc anticipat pentru raspunsul franc si la obiect.

Raspuns Norica Nicolai

1. Probele din dosarul cauzei erau concludente si demonstrau ca n-am arestat pe nimeni.
2. Da, consider oportuna prezenta mea pe scena politica si cred ca e preferabil sa ai o nepoata decat sa furi o flota.
 

19. cum a ramas cu problema nepoatei
cornel (01 Iunie 2009 16:09)

Poate ne lamureste doamna, ce se mai stie de ancheta privind nepoata?
Orice politician cu verticalitate ar fi reactionat in vreun fel, nu ar fi lasat ca umbra si dezgustul sa se intinda asupra partidul ce-l reprezinta.
Cum comentati aceasta nepasare si indolenta ?

Raspuns Norica Nicolai

S-a facut publica, stimate domn, rezolutia Parchetului General, cu privire la cazul Nepoata. Dar pot sa va asigur ca aceeasi umbra si acelasi dezgust s-a intins si asupra Partidului Democrat, pe care presupun ca-l reprezentati, pentru ca e realmente condus de un om care a furat o flota, care si-a mai luat o casa in Mihaileanu, care facut o jurnalista "tiganca imputita", care i-a furat telefonul si pe care nu l-a condamnat nimeni pentru talharie. Desi altii pentru fapte similare cu ale lui, circa 3000 de oameni, sunt deja in inchisoare.

 20. decaderea PNL-ului
ady (01 Iunie 2009 16:02)

cum apreciaza D-na politician candidatura Elenei Basescu la europarlamentare ?si cum s-a ajuns intr-o astfel de situatie incat intre dvs si Elena B. as vota 100% pe Elena B.?

Raspuns Norica Nicolai

Iti doresc numai succesuri, voteaza Elena Basescu si o sa dormiti linistiti in echipa de PR a partidului.

 21. Vot in Parlamentul European.
Ion Ionescu (01 Iunie 2009 15:59)

Pentru ca una din temele de discutie anuntate este :"planuri in legatura cu activitatea in Parlamentul European", as dori sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:
Aveti cumva de gand ca si in Parlamentul European sa lasati o alta persoana sa voteze in locul Dumneavoastra?
Multumesc.

Raspuns Norica Nicolai

Ma gandesc sa vorbesc cu doamna Macovei sau cu domnul Traian Ungureanu sa voteze ei in locul meu, pentru ca oricum vorbesc tot timpul in locul altora.

 22. Aptitudini dezvoltate din parcticarea procuraturii
unitateINdiversitate (01 Iunie 2009 15:58)

Am observat ca uneori reusiti sa faceti afirmatii cu caracter de prognoza politica,(lucru cam riscant ).De exemplu, cu catva timp inainte de la "eliminarea" PDului de la guvernare , presa a scris ca dvstra v-ati exprimat temerea ca PDul o sa va dea afara de la guvernare.Cineva a comentat ca o sa fie chiar invers: ca PNL ul apare ca un fel de cameleon politic in slujba cumetriilor politice (atat timp cat profitul merge), si ca PNLul o sa dea afara pe PD de la guvernare. Astfel,am observat ca nu aveti nici o dificultate in a va detasa de probleme si consecintele lor si a induce piste false . Este aceasta aptitudine o consecinta a faptului ca ati lucrat ca procuror (cu puteri de mic tiran - cauzat de comunism)?sau actionati intodeauna numai in interesul PNLului?

Raspuns Norica Nicolai
Vreau sa va cereti scuze de la doamna Macovei pentru faptul ca apreciati ca cei care au lucrat in Procuratura sunt mici tirani. Prima parte a intrebarii dvs. e suficient de incoerenta ca sa merite un raspuns. As vrea sa adaug in final ca nu este suficient sa fiti stapanii unor agentii de presa, ca sa obtineti ceea ce doriti de la romani. Va urez sa fiti ceva mai inovativi in demersurile voastre, penttu ca sunteti blocati intr-un proiect care va consuma banii.
La intrebari puse de o echipa de campanie a unui partid politic nu pot sa raspund decat in acest fel.

 

[EurActiv.ro]