Europarlamentarul Adrian Severin, primul pe lista PSD pentru alegerile din 7 iunie, a raspuns intrebarilor cititorilor EurActiv legate de realizarile romanilor in PE si prioritatile urmatorului mandat, monitorizarea Justitiei de catre CE si agricultura europeana. Severin a vorbit despre 'nevoia ca Romania sa paraseasca atitudinea subalterna, umila in UE si sa se afirme ca membru cu drepturi depline.' El si-a exprimat dubiile in legatura cu corectitudinea unora dintre cei care intocmesc raportul pe Justitie.

Adrian Severin nu a putut raspunde tuturor intrebarilor cititorilor. EurActiv.ro va incerca sa obtina raspunsuri la intrebarile ramase fara raspuns, dupa alegeri.

Realizari ale europarlamentarilor romani, PSD si personale

[...] Voi mentiona rezolutia promovata de social-democratii romani privind protectia romanilor aflati la munca in Italia. Aceasta rezolutie a condus in cele din urma la revocarea unor legi care tindeau spre expulzarea compatriotilor nostri din tara amintita.

Un alt raport important este cel care priveste izolarea termica a locuintelor. Raportul a fost intocmit de colega mea, Adriana Ticau, si el este o parte a complexului normativ si politic european, care incearca sa contureze o politica europeana in domeniul energiei, avand insa si importante consecinte in ceea ce priveste politica de mediu si cea in domeniul social.

As putea aminti, de asemenea, raportul colegei mele liberale, Adina Valean, privind a doua etapa a reducerii pretului la convorbirile telefonice - roaming. Inutil, cred, sa subliniez efectele ei asupra vietii oamenilor obisnuiti.

Important a fost si rolul europarlamentarilor PSD in dezbaterea si fundamentarea hotararilor privind taxarea bauturilor alcoolice. Prin opozitia noastra la supra-taxarea preconizata de Comisia Europeana am protejat pe producatorii de vinuri si bauturi distilate din Romania.

Atunci cand a izbucnit criza gazului rusesc si UE s-a vazut amenintata de lipsa resurselor energetice in plina iarna (unele intreprinderi au fost nevoite sa-si reduca programul de lucru, iar unele locuinte au ramas fara caldura), m-am numarat eu insumi printre cei care au initiat o procedura de negociere trilaterala Rusia-Ucraina-UE, procedura care a condus la solutionarea problemei si la reluarea alimentarii cu gaz a tarilor europene, inclusiv Romania.

Unul dintre cele mai importante rapoarte, cel privind impartirea locurilor in PE intre statele membre, mi-a revenit mie. Faptul ca, dupa mai multe esecuri anterioare, ale altor raportori, am reusit, impreuna cu colegul meu francez Alain Lamassoure sa ajungem la o formula adoptata de Parlament si apoi de o conferinta interguvernamentala, a contribuit, fara indoiala, la crearea opiniei ca romanii pot primi misiuni dificile in folosul comun al Uniunii.

[...]Un singur parlamentar nu poate decide nimic. El trebuie ca, prin competenta, abilitate si caracter, sa ii convinga pe altii asupra justetii tezelor sale, determinandu-i sa le sustina. O asemenea munca este adesea invizibila si totdeauna greu de masurat. Manifestarile nepotrivite ale unor europarlamentari romani reprezinta mai degraba exceptia decat regula. PE este un parlament special si el ii determina pe membrii lui sa fie speciali. Nu trebuie confundat PE cu Parlamentul Romaniei.

Monitorizarea Romaniei

[...] In ceea ce priveste procedura de monitorizare a Romaniei in domeniul Justitiei, va asigur ca trebuie gestionata de Comisarul de resort si nu de secretarul general al Comisiei Europene. [...]

Adaug in acest context ca interventia mea pe tema procedurii amintite, interventie care dateaza de mai bine de un an de zile, a avut loc de pe pozitia mea de europarlementar. In aceasta calitate, eu am dreptul si obligatia sa exercit supravegherea politica a Comisiei Europene si, dupa caz, sa solicit explicatii sau sa formulez critici. Nu contest ca Romania are deficiente si relevarea lor nu este un pacat. Atunci insa cand lupta declarata impotriva coruptiei devine un instrument nu pentru eradicarea coruptiei ci pentru marginalizarea unei tari membre a UE prin reduceerea influentei sale, un europarlamentar, nu numai din Romania, ci din orice tara membra, are indatorirea de a actiona.

Sunt de acord, coruptia aduce saracie; dar si saracia aduce coruptie. Reducerea fondurilor pentru Romania, de aceea, nu slabeste coruptia, ci slabeste Romania. Iar prin ea, slabeste Uniunea Europeana.

Dubii in legatura cu corectitudinea celor care intocmesc raportul privind progresele Justitiei

Imi mentin cererea ca modul in care Comisia Europeana elaboreaza raportul privind progresele Justitiei din Romania sa fie cercetat cu atentie, intrucat am serioase dubii in legatura cu corectitudinea unora dintre cei care il intocmesc. In calitate de europarlamentar am dreptul si obligatia sa cer acest lucru. In calitate de roman, am dreptul si obligatia sa apar demnitatea tarii mele. Aceasta tara este parte a UE, iar nu protectorat al UE.

Macovei

Doamna Monica Macovei nu este cel mai respectat politician roman la Bruxelles. Aceasta este o legenda ale carei surse si al carei scop merita investigate. Cred ca de cazul Macovei trebuie sa se ocupe SRI si Parchetul.

Reformarea agriculturii europene

Consider ca PAC are nevoie de o reforma urgenta. Aceasta reforma trebuie sa faca diferenta intre tarile cu o agricultura puternica, tari care pot sa se lipseasca de subventiile directe, si tarile noi membre care au nevoie de sprijin, atat pentru dezvoltarea agriculturii, cat si pentru dezvoltare rurala. Noua PAC ar trebui, de asemenea, sa evite pierderea dinamismului si adaptabilitatii la piata in sectorul agricol, ca urmare a protejarii excesive a unor comunitati minoritare in eceonomia europeana. Unele din ajutoarele financiare ar trebui inlocuit in acest sens cu alte tipuri de protectie, cum ar fi apararea apelatiunior de origine si a indicatiilor de provenienta. Nu este admisibil, de pilda, ca protectionismul in agricultura europeana sa descurajeze spiritul de inititativa si de competitie al agricultorilor, punand totodata pe cetatenii Europei sa plateasca mai scump alimentele produse aici, in timp ce in afara Europei, aceste alimente nu au cui fi vandute ori sunt vandute la preturi sub costul de productie. Aceasta problema este una vasta si ea va face obiectul unor discutii aprinse in anii care vin.

Cred ca un roman, spre a fi bun european, trebuie sa fie un bun roman si un european din Romania. Spre a fi bun roman trebuie sa fie european. A proteja interesul national in PE nu inseamna a cere celorlalti sa piarda ceea ce castiga tara ta ci a-i convinge ca interesele tale sunt si interesele lor. Toate problemele UE sunt si probleme nationale. A face o distinctie artificiala intre ele este gresit.

Prioritati in viitorul mandat

- In primul rand, doresc sa sustin strategia socialistilor europeni privind iesirea din criza. Acest program cuprinde 7 puncte:
a. un program de investitii strategice
b. acordare diferentiata de facilitati de creditare;
c. un pact pentru ocuparea fortei de munca;
d. un pact privind progresul social si protejarea defavorizatilor;
e. un pachet special privind solidaritatea cu noile state membre;
f. un nou sistem de reglementare a pietelor financiare, inclusiv supravegherea fondurilor de risc si desfiintarea paradisurilor fiscale
g. o actiune globala privind coordonarea principalilior actori ai lumii pentru promovarea unei politici de securitate economica si sociala, incluzand reforma institutiilor financiare internationale.
- In al doilea rand, am in vedere un proiect privind problemele energiei si infrastructurii europene, care sa vizeze atat reforma actualelor mecanisme economice, cat si realizarea coeziunii teritoriale la nivelul UE. Aceasta ar presupune o cooperare foarte stransa intre autoritatile locale si nationale din Romania si institutiile europene.
- In al treilea rand, doresc sa urmaresc realizarea unei adevarate politici externe si de securitate europene. Cu accent special asupra politicii in vecinatatea estica a Uniunii.

"Romania sa paraseasca atitudinea subalterna, umila"

Nu stiu daca putem vorbi despre un model polonez, dar fara indoiala trebuie sa vorbim despre nevoia ca Romania sa paraseasca atitudinea subalterna, umila in UE si sa se afirme in calitate de membru cu drepturi depline, coparticipant la luarea deciziilor, la asumarea obligatiilor si la exercitarea tuturor prerogativelor decurgand din calitatea de membru.

O noua comisie cu presedinte de dreapta?

Intrebat cum comenteaza sustinerea unei noi Comisii Barroso, Severin a aratat: "PSD impartaseste parerea ca viitoarea Comsie Europeana trebuie condusa de un reprezentant al stangii sau, cel putin trebuie sa contina o majoritate de stanga. Aceasta se impune mai ales in conditiile actualei crize globale."
 
Interesul national, coruptia si saracia

Depinde cum definim interesul national. Nimeni nu are monopolul acestei definitii. Din punctul de vedere al valorilor mele, eu apar interesul national care este astazi si interes european. Sunt de acord ca tarile corupte sunt expuse saraciei si ca acceptarea coruptiei este egala cu acceptarea saraciei. Dar si reciproca este adevarata: acceptarea saraciei inseamna acceptarea coruptiei. Caci o societate saraca este mai vulnerabila fata de coruptie. De aceea, lupta mea impotriva coruptiei, care cred ca este in interes national, pleaca de la nevoia ca romanii sa nu mai fie saraci, iar nu de la ideea dreptei europene, care crede ca saracind Romania prin lipsirea de fonduri va diminua coruptia.

-----

Urmariti mai jos intrebarile cititorilor si raspunsurile integrale ale lui Adrian Severin:

1. ce e adevarat!!!
victor popescu (04 Iunie 2009 12:10)

Domnule Severin,
Am citit azi in Evenimentul Zilei, un articol despre dumneavoastra scis de domnul Patapievici, sincer va spun m-a surprins maniera in care va caracterizeaza.
Puteti face va rog un comentariu asupra lui ca sa ne lamurim un pic si noi alegatorii??
Va multumesc cu anticipatie.

Raspuns Adrian Severin:

Am citit acum pamfletul din Evenimentul Zilei pentru a va putea raspunde la intrebare. Ca orice pamflet, si cel semnat astazi de dl. Patapievici nu argumenteaza, ci doar acuza, demonstratia acuzatilor fiind sustinuta doar de pseudoargumente. Asa este orice pamflet. Acesta insa este impregant de rea-credinta. Nu poti contra-argumenta unor non-argumente. Ce pot face eu acum este doar sa presupun ca produsul domnului Patapievici este animat de nevoia de a-l servi pe idolul si protectorul sau, dl. Traian Basescu, personaj care ii da posibilitatea autorului pamfletului sa scape de propriile complexe si sa-si expuna, chiar si in forma voalata, tezele fascistoide.

Un lucru este sigur: eu voi invata mult mai usor formula apei decat va invata dl Patapievici ce este caracterul.

2. Realizari importante ale europarlamentarilor romani
Mitica (04 Iunie 2009 11:57)

Stimate domnule Severin,

Care sunt - dupa parerea Dvs. - cele mai importante realizari ale parlamentarilor europeni din Romania in sesiunea precedenta.
Timpul a fost scurt pentru d-lor (mai putin de 1/2 de legislatura), iar unii dintre ei s-au evindetiat prin absenteism si prin manifestari huliganice in localitatile de origine.

In ajun de alegeri, am dori sa avem cateva exemple de realizari ale europarlamentarilor romani, pentru a putea judeca inainte de a merge la vot.

Raspuns Adrian Severin:

Cel putin europarlamentarii PSD, dar din cate stiu si unii din alte partide, au tiparit rapoarte de activitate, care au reflectat principalele lor preocupari si realizari. Din pacate, nu am unul dintre aceste rapoarte la mine, spre a vi le prezenta in detaliu. Oricum, cu titlu de exemplu, voi mentiona rezolutia promovata de social-democratii romani privind protectia romanilor aflati la munca in Italia. Aceasta rezolutie a condus in cele din urma la revocarea unor legi care tindeau spre expulzarea compatriotilor nostri din tara amintita. Un alt raport important este cel care priveste izolarea termica a locuintelor.

Raportul a fost intocmit de colega mea, Adriana Ticau, si el este o parte a complexului normativ si politic european, care incearca sa contureze o politica europeana in domeniul energiei, avand insa si importante consecinte in ceea ce priveste politica de mediu si cea in domeniul social. As putea aminti, de asemenea, raportul colegei mele liberale, Adina Valean, privind a doua etapa a reducerii pretului la convorbirile telefonice - roaming. Inutil, cred, sa subliniez efectele ei asupra vietii oamenilor obisnuiti. Important a fost si rolul europarlamentarilor PSD in dezbaterea si fundamentarea hotararilor privind taxarea bauturilor alcoolice. Prin opozitia noastra la supra-taxarea preconizata de Comisia Europeana am protejat pe producatorii de vinuri si bauturi distilate din Romania.

Atunci cand a izbucnit criza gazului rusesc si UE s-a vazut amenintata de lipsa resurselor energetice in plina iarna (unele intreprinderi au fost nevoite sa-si reduca programul de lucru, iar unele locuinte au ramas fara caldura), m-am numarat eu insumi printre cei care au initiat o procedura de negociere trilaterala Rusia-Ucraina-UE, procedura care a condus la solutionarea problemei si la reluarea alimentarii cu gaz a tarilor europene, inclusiv Romania. Unul dintre cele mai importante rapoarte, cel privind impartirea locurilor in PE intre statele membre, mi-a revenit mie. Faptul ca, dupa mai multe esecuri anterioare, ale altor raportori, am reusit, impreuna cu colegul meu francez Alain Lamassoure sa ajungem la o formula adoptata de Parlament si apoi de o conferinta interguvernamentala, a contribuit, fara indoiala, la crearea opiniei ca romanii pot primi misiuni dificile in folosul comun al Uniunii. De altfel, pentru acest raport am fost nominalizat ca europarlementar al anului 2007. Lista ar putea continua, dar ma opresc aici, cu mentiunea ca un singur parlamentar nu poate decide nimic. El trebuie ca, prin competenta, abilitate si caracter, sa ii convinga pe altii asupra justetii tezelor sale, determinandu-i sa le sustina. O asemenea munca este adesea invizibila si totdeauna greu de masurat. Manifestarile nepotrivite ale unor europarlamentari romani reprezinta mai degraba exceptia decat regula. PE este un parlament special si el ii determina pe membrii lui sa fie speciali. Nu trebuie confundat PE cu Parlamentul Romaniei.

3. Despre eficienta si profesionalism european!
Liviu (04 Iunie 2009 11:52)

Buna ziua,

As dori daca aveti amabilitatea sa-mi raspundeti la cateva intrebari concrete:

1. In activitatea dvs. politica ati facut cateva gafe care au ramas celebre: formula apei, lista Severin" cu agentii din presa etc culminand cu ultima cea referitoare procedura de monitorizare pe justitie prin care raportul nu ar trebui intocmit de secretariatul general al Comisiei ci de comisarul pe justitie! Ma intereseaza daca vi le asumati si mai ales ultima care are implicatii majore asupra imaginii Romaniei ca stat membru care trebuie sa respecte procedurale votate?

2. Cariera dvs nu este una de tehnocrat activand pana in 1989 ca instructor ideologic. PE este o institutie cu conotatii politice (candidati desemnati de partide) dar unde dezbaterile sunt foarte tehnice pentru ca tarile membre trimit in PE politicieni tehnocrati. Mai concret: puteti nominaliza 2 masuri cuprinse in directiva REACH votata in acest mandat de PE?

3. Cum veti reprezenta cu demnitate Romania in PE atata timp cat tara noastra este alaturi de Bulgaria singurele state care nu au demarat la nivel politic (ma refer la PE) infintarea unor agentii europene pe teritoriul sau. Puteti sa-mi raspundeti cate TIPURI de agentii europene exista si care este procedura lor de infiintare (la modul secvential si nu in detaliu)?

4. Colegii dvs din PE (cei europeni) asteapta de ceva timp de la parlamentarii romani initiative si proiecte politice pentru care sa fie negociate majoritati de vot. Este surprinzator pentru toti cum romanii isi "vand" un numar important de voturi pe proiectele politice ale altor tari (ex. Polonia, Ungaria, etc). In tara sustineti ca va impiedica Basescu! Aici in PE cineva va impiedica? Dati-mi exemplu de un proiect politic initiat in grupul PSE in afara unuia precum Basarabia care excede spatiului european si agendei de fond a PE?

Va multumesc anticipat,

Liviu, Brussels

Raspuns Adrian Severin:

Nu stiu in ce masura intrebarile dvs. sunt generate de ignoranta sau de rea-credinta. Povestea cu formula apei este un mit. Problema listei la care va referiti este o realitate care a fost confirmata de fapte. Nu este o gafa sa incerci a apara tara de persoanele care actioneaza netransparent, in numele unor interese oculte. E regretabil ca orbirea luptei politice ii face pe unii sa ii acuze pe aceia care incearca sa stimuleze anticorpii natiunii, in loc sa ii sustina.

In fine, in ceea ce priveste procedura de monitorizare a Romaniei in domeniul Justitiei, va asigur ca trebuie gestionata de Comisarul de resort si nu de secretarul General al Comisiei Europene. Orice abatere de la regula, daca nu este justificata prin argumente care sa o legitimeze, este susceptibila de a fi calificata drept act de coruptie.

Adaug in acest context ca interventia mea pe tema procedurii amintite, interventie care dateaza de mai bine de un an de zile, a avut loc de pe pozitia mea de europarlementar. In aceasta calitate, eu am dreptul si obligatia sa exercit supravegherea politica a Comisiei Europene si, dupa caz, sa solicit explicatii sau sa formulez critici. Nu contest ca Romania are deficiente si relevarea lor nu este un pacat. Atunci insa cand lupta declarata impotriva coruptiei devine un instrument nu pentru eradicarea coruptiei ci pentru marginalizarea unei tari membre a UE prin reduceerea influentei sale, un europarlamentar, nu numai din Romania, ci din orice tara membra, are indatorirea de a actiona.

Sunt de acord, coruptia aduce saracie; dar si saracia aduce coruptie. Reducerea fondurilor pentru Romania, de aceea nu slabeste coruptia, ci slabeste Romania. Iar prin ea, slabeste Uniunea Europeana. Este cazul ca, asumandu-ne cu demnitate defectele, sa ne manifestam cu demnitate fata de institutiile europene care sunt si ele ale noastre, dupa cum nici ele nu sunt ireprosabile.

In rest, prefer sa raspund altor participanti la dialogul acesta, indemnandu-va sa va raspundeti singur celorlalte intrebari, accesand sit-ul PE si al grupurilor parlementare.

4. Candidatura
Costin Mihailescu (04 Iunie 2009 11:47)

Stimate Domn,
Ca functionar al Comisiei Europene doresc sa va pun urmatoarele intrebari:
1. Va mentineti afirmatia rasista cum ca un tatar nu ar merita sa conduca Romania?
2. Va mentineti sugestia descalificanta cum ca cei care vor elabora raportul pe justitie din partea CE sint corupti?
3. Va mentineti atacurile jenante fata de Monica Macovei care este cel mai respectat politician roman la Bruxelles (va rog, nu negati aceasta evidenta pentru ca eu sint probabil mult mai la curent cu realitatile institutionale CE si PE decit d-voastra).
4. Cum va justificati retributia pe care o primiti ca sef al institutului "Sincai" atita timp cit acest institut produce studii care nu sint luate in serios de nimeni? Reformulat: de ce tocati banii publici pe niste rebuturi intelectuale?
5. Ce o sa faceti ca, pe viitor, colegii d-voastra din PSD europarlamentari sa nu mai iasa pe ultimele locuri din PE ca activitate parlamentara?
6. Ce pozitie aveti d-voastra fata de viitoarea restructurare a CAP? Care este pozitia d-voastra in acest dosar?
7. Credeti ca un europarlamentar trebuie sa se concentreze pe tene nationale sau europene?
8. Pina la urma, trebuie sau nu extras hidrogenul din apa?
Va multumesc,
(Mentionez ca nu fac parte din nici un partid politic).

Raspuns Adrian Severin:

1. Nu am facut niciodata afirmatia ca un tatar nu ar merita sa conduca Romania. Ar fi fost o prostie sa o fac si este un gest de rea-credinta sa imi fie pusa in spate.

2. Imi mentin cererea ca modul in care Comisia Europeana elaboreaza raportul privind progresele Justitiei din Romania sa fie cercetat cu atentie, intrucat am serioase dubii in legatura cu corectitudinea unora dintre cei care il intocmesc. In calitate de europarlamentar am dreptul si obligatia sa cer acest lucru. In calitate de roman, am dreptul si obligatia sa apar demnitatea tarii mele. Aceasta tara este parte a UE, iar nu protectorat al UE.

3. Doamna Monica Macovei nu este cel mai respectat politician roman la Bruxelles. Aceasta este o legenda ale carei surse si al carei scop merita investigate. Cred ca de cazul Macovei trebuie sa se ocupe SRI si Parchetul.

4. Institutul "Sincai" nu beneficiaza de fonduri publice.

5. Europarlamentarii PSD sunt dintre cei mai respectati si eficienti europarlamentari. A sugera altfel este o minciuna.

6. Consider ca PAC are nevoie de o reforma urgenta. Aceasta reforma trebuie sa faca diferenta intre tarile cu o agricultura puternica, tari care pot sa se lipseasca de subventiile directe, si tarile noi membre care au nevoie de sprijin, atat pentru dezvoltarea agriculturii, cat si pentru dezvoltare rurala. Noua PAC ar trebui, de asemenea, sa evite pierderea dinamismului si adaptabilitatii la piata in sectorul agricol, ca urmare a protejarii excesive a unor comunitati minoritare in eceonomia europeana. Unele din ajutoarele financiare ar trebui inlocuit in acest sens cu alte tipuri de protectie, cum ar fi apararea apelatiunior de origine si a indicatiilor de provenienta. Nu este admisibil, de pilda, ca protectionismul in agricultura europeana sa descurajeze spiritul de inititativa si de competitie al agricultorilor, punand totodata pe cetatenii Europei sa plateasca mai scump alimentele produse aici, in timp ce in afara Europei, aceste alimente nu au cui fi vandute ori sunt vandute la preturi sub costul de productie. Aceasta problema este una vasta si ea va face obiectul unor discutii aprinse in anii care vin.

7. Cred ca un roman, spre a fi bun european, trebuie sa fie un bun roman si un european din Romania. Spre a fi bun roman trebuie sa fie european. A proteja interesul national in PE nu inseamna a cere celorlalti sa piarda ceea ce castiga tara ta ci a-i convinge ca interesele tale sunt si interesele lor. Toate problemele UE sunt si probleme nationale. A face o distinctie artificiala intre ele este gresit.

8. Lasati-mi mie grija de a descoperi formula apei, iar eu va las dvs. grija de a extrage ceva caracter din abordarile dvs.

5. Tezaurul Romaniaei de la Moscova
Marian Toma (04 Iunie 2009 11:42)

Stimate Domnule Severin, va rog sa raspundeti la 2 intrebari:

1) In ce fel veti actiona in Parlamentul European pentru a obliga Federatia Rusa sa ne restituie Tezaurul nostru, aflat de peste 90 de ani la Moscova, cunoscand faptul ca Federatia Rusa s-a obligat sa restituie toate bunurile culturale retinute de fosta Uniune Sovietica ?

2) Cum comentati recentele comentarii ale MAE Rusia si MAE Romania pe tema Tezaurului, in contextul in care MAE Rusia il acuza pe Ministrul nostru de Externe ca minte si denatureaza adevarul in legatura cu problema Tezaurului ?

Va multumesc

6. Lista liderilor romani aflati in subordinea unor servicii secrete straine
Mihai (04 Iunie 2009 11:37)

Domnule Severin,

in urma cu mai multi ani, atunci cand erati ministru de externe al Romaniei, ati aparut public anuntand ca macar trei dintre liderii unor partide parlamentare si un numar nespecificat de directori si redactori sefi ai unor ziare romanesti sunt sau au fost in subordinea unor servicii secrete straine. Tot atunci ati promis ca veti face publica lista acestor persoane. Doua sunt intrebarile pe care vreau sa vi le adresez:
1. Acum, politician european fiind, puteti sa va tineti de promisiune si sa faciti publice aceste nume?
2. In acel moment, dezavuand din pozitia de ministru de externe al Romaniei legaturile intre politica si media romaneasca pe de o parte si serviciile secrete straine, pe de alta parte, credeti ca ati actionat "patriotic"?

Va multumesc anticipat pentru ignoarearea superioara a acestei intrebari.

Mihai , Iasi - Romania (UE)

7. organizatia PSD din Bruxelles
Tudor (04 Iunie 2009 11:17)

Stimate domnule Severin,

Stiu ca partidul din care faceti parte a infiintat o filiala PSD la Bruxelles in 2008. Felicitari pentru aceasta initiativa si pentru faptul ca PSD este singurul partid care se intereseaza de problemele diasporei si care face campanie electorala si in afara granitelor tarii noastre. Intrebarea mea este urmatoarea:

Cum colaborati cu aceasta organizatie, avand in vedere proximitatea spatiala si interesele comune?

Multumesc mult. Va doresc multa putere de munca dupa alegeri!


8. gaze
xy (04 Iunie 2009 10:58)

Ce pozitie considerati ca ar trebui sa adopte UE in situatia unor noi intreruperi ale livrarilor de gaze pe relatia Rusia-Ucraina? Stiu ca ati spus in iarna ca presedintia ceha nu a avut o reactie corecta la criza de atunci a gazelor.
Si pornind de aici, catre ce credeti ar trebui sa se indrepte Romania, catre proiectul South Stream sau sa continue cu Nabucco, desi acesta nu inainteaza deloc? Sau considerati ca proiectele nu se exclud?

9. intrebare despre parlamentul UE ?
george g (04 Iunie 2009 10:04)

As dori sa stiu care este mecanismul prin care sunt consultati si cetatenii europeni atunci cand se elaboreaza acte importante care vor afecta pe toata lumea? (Spre exemplu discutiile care se poarta privind marirea numarului de zile lucratoare, etc. )
Ce poate face un europarlamentar din Romania?

Multumesc!

10. intrebari
Lucian* (04 Iunie 2009 09:18)

1. Care sunt principalele obiective/cauze pe care doriti sa le sustineti in Parlamentul European?
2. Sunteti de acord cu ce spun unii reporteri si analisti politici ca de fapt parlamentarii europeni nu mai reprezinta tarile din care fac parte si ca ei de fapt lucreaza pt obiectivele grupurilor parlamentare ale Parlamentului European?
3. Intentionati sa luati modelul polonez la afirmarea "vocii" Romaniei in PE?
4. Cum intentionati sa transmiteti informatiile despre ceea ce faceti in PE catre romani?
5. Este cam off topic, dar considerati ca faptul ca sunteti membrul partidului PSD va afecta imaginea dumneavoastra in PE? In exterior imaginea PSD este mai mult decat sifonata!

Raspuns Adrian Severin:

10. 1. In primul rand, doresc sa sustin strategia socialistilor europeni privind iesirea din criza. Acest program cuprinde 7 puncte:
a. un program de investitii strategice
b. acordare diferentiata de facilitati de creditare;
c. un pact pentru ocuparea fortei de munca;
d. un pact privind progresul social si protejarea defavorizatilor;
e. un pachet special privind solidaritatea cu noile state membre;
f. un nou sistem de reglementare a pietelor financiare, inclusiv supravegherea fondurilor de risc si desfiintarea paradisurilor fiscale
g. o actiune globala privind coordonarea principalilior actori ai lumii pentru promovarea unei politici de securitate economica si sociala, incluzand reforma institutiilor financiare internationale.

In al doilea rand, am in vedere un proiect privind problemele energiei si infrastructurii europene, care sa vizeze atat reforma actualelor mecanisme economice, cat si realizarea coeziunii teritoriale la nivelul UE. Aceasta ar presupune o cooperare foarte stransa intre autoritatile locale si nationale din Romania si institutiile europene.
In al treilea rand, doresc sa urmaresc realizarea unei adevarate politici externe si de securitate europene. Cu accent special asupra politicii in vecinatatea estica a Uniunii.

2. UE se bazeaza pe principiul cooperarii natiunilor si nu pe acela al concurentei intre ele. Aceasta nu contravine ideii nationale, ci dimpotriva, consolideaza statele nationale actuale, in conditiile in care niciunul dintre ele nu are singur capacitatea de a raspunde asteptarilor cetatenilor lui. Modalitatea de a coopera la nivel european spre a satisface asteptarile amintite depinde de setul de valori pe care le impartasim unii sau altii, si mai putin de originea noastra nationala. Fiecare serveste interesul national, in context european, potrivit cu valorile in care crede. De aceea, singura posibilitate este aceea de a ne grupa in partide politice transnationale, iar nu in grupuri nationale. In fond, ceea ce urmarim este sa construm Statele Unite ale Europei, ca federatie de state natiune si ca uniune de state si cetateni.

3. Nu stiu daca putem vorbi despre un model polonez, dar fara indoiala trebuie sa vorbim despre nevoia ca Romania sa paraseasca atitudinea subalterna, umila in UE si sa se afirme in calitate de membru cu drepturi depline, coparticipant la luarea deciziilor, la asumarea obligatiilor si la exercitarea tuturor prerogativelor decurgand din calitatea de membru.

4. Informatiile despre ceea ce facem in PE sunt numeroase si disponibile. Ele nu au fost insa mediatizate de cei care responsabili de acest domeniu. UE nu este prost inteleasa de cetatean, ci prost explicata. Cei care trebuie s-o explice nu sunt insa, in primul rand europarlementarii, ci elitele politice si culturale ale tarii, scoala si, desigur, media. Din pacate, nici unul nu si-a facut suficient datoria.

5. Imaginea PSD in afara tarii si mai ales in PSE nu este deloc rea. Eu insumi fac parte din prezidiul PSE si nu simt ca as fi marginalizat sau dispretuit. Desigur, nu toti reprezentantii PSD se bucura de aceeasi stima, dar aceasta nu afecteaza imaginea generala a partidului, dupa cum este firesc, ca in orice partid sa existe oameni mai credibili sau mai putin credibili, mai simpatizati sau mai putin simpatizati.

11. lista PES, candidatura Turciei, alegeri in Moldova
alma (04 Iunie 2009 08:46)

intrebare: cum comentati reactiile din presa romaneasca referitoare la includerea Monicai Macovei pe lista PES?

2. Ati putea sa argumentati pozitiile PSD cu privire la aderarea Turciei?

3. Care credeti ca ar trebui sa fie pozitia Romaniei referitoarea la posiblitatea alegerilor anticipate in Republica Moldova avand in vedere neregulile si urmarile scrutinului din aprilie?

12. originalitate
ionescu (04 Iunie 2009 08:07)

Exista numeroase idei originale de accesare a fondurilor europene.Nu le putem pune in practica deoarece formalitatile birocratice presupun investitii pentru care nu avem bani.Cum putem gasi o formula de filtrare a obstacolelor care stau in calea accesarii fondurilor europene de catre noi cei saraci,dar cu idei ce ni le fura alti??


13. din experienta de europarlamentar
Geta (04 Iunie 2009 07:48)

Stimate domnule Severin,

1. Va rog sa imi dati 3 exemple in care actiunile inititate sau sustinute de dvs. ca europarlamentar roman in perioada 2007-2009 au avut un impact direct (si pozitiv :) ) asupra vietii/ situatiei/ pozitiei cetatenilor romani.
2. Ce va reprosati ca nu ati reusit sa realizati in primul dvs. mandat?
3. Domeniile in care Romania are probleme de conformare cu standardele UE sunt bine cunoscute. Intrebarea mea este care sunt, in opinia dvs., domeniile in care Romania "sta mai bine decat alte state", adica ce aduce tara noastra bun in UE?
4. (rog moderatorii sa stearga aceasta intrebare daca este considerata nepotrivita) In activitatea dvs. in PE, v-ati simtit vreodata privit "altfel" doar pentru faptul ca veniti din Romania?
Va multumesc si va doresc succes pe 7 iunie!


14. Este posibil ca in final sa pot sa am si eu acces la o Justitie romaneasca dar de calitate europeana? Mi-am obtinut dreptatea intr-o tara europeana - este imposibil sa obtin Justitie in Romania?
Florin Ioan Penciuc (04 Iunie 2009 04:23)
(intrebarea completa mai jos, in formularul de comentarii)


 15. o noua comisie barroso
Alina (04 Iunie 2009 00:53)

Grupul PSE a anuntat ca nu este favorabil unei noi comisii Barosso. Cu toate acestea, guvernele socialiste din Spania si UK si-au anuntat sprijinul pt ca actualul presedinte al Comisiei sa mai primeasca un mandat. PSD impartaseste opinia PSE sau mai degraba pe cea a tarilor mentionate?
Multumesc.

 
Raspuns Adrian Severin
PSD impartaseste parerea ca viitoarea Comsie Europeana trebuie condusa de un reprezentant al stangii sau, cel putin trebuie sa contina o majoritate de stanga. Aceasta se impune mai ales in conditiile actualei crize globale.

16. Justitie
Adrian (04 Iunie 2009 00:46)

Ce beneficiu a adus Romaniei interpelarea dumneavoastra privind justitia (E-3625/08)? Avand in vedere ca veti fi ales (gratie sistemului "pe liste"), veti folosi in continuare Parlamentul European ca pe o tribuna de aparare a unor colegi suspectati de coruptie si care se folosesc la nesfarsit de trucuri procedurale pentru a se sustrage justitiei? Ati accepta un tribunal european pentru astfel de cazuri, avand in vedere ca nu sunteti multumit de eficacitatea justitiei romane de dupa era Macovei?

17. Interesul national in Parlamentul European
Fabian, Blaj, jud Alba (04 Iunie 2009 00:05)

Cand va inceta PSD sa actioneze impotriva interesului national al Romaniei? Pentru a fi mai explicit (daca domnul Severin nu intelege intrebarea): se cunoaste, iar reputati economisti pot confirma acest fapt, ca tarile corupte sunt in genere, tarile cele mai sarace.... In consecinta, fortele politice care incurajeaza si protejaza coruptia, favorizeaza implicit saracia , putand fi considerate, in lumina aceluiasi rationament, ca actionand impotriva interesului national... In acest context, PSD, aflandu-se permanent in opozitie cu tendinetele si valorile europene (a se vedea cazurile de coruptie din acest partid - domnii Adrian Nastase, Miron Mitrea, Serban Mihailescu, Dan Ioan Popescu samd, dar si prin culpabilizarea luptatorilor anti-coruptie - doamna Monica Macovei, aleasa pentru meritele sale Femeia anului in Europa in anul precedent), este limpede ca actioneaza impotriva intereselor poporului roman. Concluzionand, l-as intreba pe domnul Severin, ce garantii imi poate oferi ca in cazul in care as vota PSD, reprezentantii acestui partid vor actiona in interiorul institutiilor europene (in aceasta speta Parlamentul European), in interesul natiunii romane, renuntand la vechile metehne cu care ne-a obisnuit in ultimii 20 de ani ?
 
Raspuns Adrian Severin
 Depinde cum definim interesul national. Nimeni nu are monopolul acestei definitii. Din punctul de vedere al valorilor mele, eu apar interesul national care este astazi si interes european. Sunt de acord ca tarile corupte sunt expuse saraciei si ca acceptarea coruptiei este egala cu acceptarea saraciei. Dar si reciproca este adevarata: acceptarea saraciei inseamna acceptarea coruptiei. Caci  societate saraca este mai vulnerabila fata de coruptie. De aceea, lupta mea impotriva coruptiei, care cred ca este in interes national, pleaca de la nevoia ca romanii s anu mai fie saraci, iar nu de la ideea dreptei europene, care crede ca saracind Romania prin lipsirea de fonduri va diminua coruptia.

 18. candidatura la europarlamentare
Codrin Scutaru (03 Iunie 2009 23:31)

Cunosc multi oameni care va voteaza pe dumneavoastra pentru ca reprezentati europarlamentarul prin excelenta, choar daca au viziuni mai degraba liberale. Asta va legitmeaza din nou ca o locomotiva a listei PSD.
Intrebarea mea este: Daca social-democratia nu a fost reprezentata de Iliescu in anii 1990, cine o va reprezenta in 2010, ce categorii se vor apropia de PSD? Oamenii simpli sau oamenii de afaceri constienti ca doar stanga ii va aduce la putere in aceste timpuri? Multumesc anticipat!

Raspuns Adrian Severin
Sunt sigur ca oamenii in nevoie se vor alatura totdeauna stangii. Sunt convins insa ca, pe masura ce societatea acumuleaza intelepciune si experienta si cei bogati vor observa ca saracia este contagioasa si vor incerca sa-si protejeze securitatea averii, transferand fie prosperitate fie mijloacele prosperitatii catre categoriile sarace, excluse, marginalizate. In epoca noastra, generozitatea si solidaritatea sunt singurele forme inteligente de egoism. De aceea, cred ca baza social-democratiei va deveni mereu mai larga si mai complexa.
 
19. Europarlament
Zack (03 Iunie 2009 21:41)

Domnule Severin,cu tot respectul va intreb de ce doriti sa deveniti europarlamentar daca considerati ca exista coruptie in sanul UE?(comform declaratiilor Dvs.).
S-a terminat cu coruptia in Romania si acum incercati sa starpiti coruptia in UE?
Dvs sunteti un social-democrat.Nu credeti ca acest gen de declaratii pot afecta situatia Romaniei in UE,a oamenilor de rand care se bucura cel mai mult de aderare?

20. politica externa
Observator OSCE (03 Iunie 2009 16:59)

As dori sa stiu daca dvs, domnule Severin aveti constiinta impacata cu privire la semnarea tratatului cu Ucraina in 1997.

Nu credeti ca s-ar fi putut obtine mai mult?
Nu credeti ca ar fi trebuit sa intrebati cetatenii Romaniei printr-un referendum cu privire la cedarea fara nici un fel de compensatie a vechilor teritorii romanesti???

21. Cum putem sprijini Basarabia?
valeriu (03 Iunie 2009 16:18)

Cum trebuie sprijinita R. Moldova in drumul de aderare la UE? Ce pot face concret deputatii romani din PE in acest sens? Ce se va intampla cu Transnistria daca R. Moldova adera la UE? Este adevarat ca bunelul dv s-a nascut in Basarabia?
Va multumesc si va doresc succes.

22. Evaluarea dvs
Ion Salajan (03 Iunie 2009 15:25)

Vedem topuri europarlamentare pe baza de prezentze si numar de amendamente, rapoarte etc. Sunt corecte aceste criterii de evaluare? Calitatea nu mai conteaza?

23. Suspendare fonduri europene
Printesa Ioana (03 Iunie 2009 15:23)

Ce putem face sa nu ni se suspende fondurile europene? Cum putem combate conditionarea justitie-fonduri?

24. Ieshire din criza
CucuBau (03 Iunie 2009 15:21)

Avetzi, PSD si PES, un plan de scoatere a Europei din criza?

25. Justitia si PE
FelinaCanina (03 Iunie 2009 15:20)

Poate Parlamentul European sa rezolve problemele de justitie din Romania? 

26. Familiile europene
Vasile (03 Iunie 2009 15:18)

De ce ar vota romanii PSE si nu PPE? De ce ar fi socialistii europeni mai buni pentru Romania?

27. Parlamentul European
Dan (03 Iunie 2009 14:54)

Stimate domnule Severin,

Ce influenta are Parlamentul European asupra vietii cetatenilor europeni? Dati-mi va rog cateva exemple. Va multumesc.

[EurActiv.ro]