Conform Barometrului Global al Coruptiei lansat de Transparency International (TI), romanii percep in continuare masurile luate in lupta anticoruptie ca ineficiente. Situatia se inscrie in trendul crescator pe care Romania l-a inregistrat si in anii anteriori: in 2008, 59 % din populatie, cu 8 procente mai mult decat in Barometrul precedent, apreciaza ca eforturile anticoruptie ale guvernantilor sunt ineficiente.

Intr-o Uniune Europeana unde procentul mediu al cetatenilor care spun ca au dat mita este estimat la 5%, in Romania media este de 14%.

Perceptia negativa a romanilor asupra masurilor anticoruptie a crescut spectaculos: de la 39% din cetateni avand o parere proasta in 2006, s-a ajuns la 51% in 2007 si 59% in 2008.

Aparent in contradictie cu aceasta tendinda, experienta directa a coruptiei pare sa se fi diminuat in Romania anul trecut: de la 20% din romani recunoscand ca au dat mita in 2006, s-a ajuns la 33% in 2007, dar a scazut la 14% in 2008 (vezi foto). Potrivit lui Victor Alistar, directorul TI Romania, aceasta aparenta contradictie "arata o nemultumire privind modul cum functioneaza institutiile statului."

Potrivit reprezentantilor TI, convingerea tot mai acuta cu privire la lipsa de eficienta a masurilor anticoruptie, asa cum sunt percepute de opinia publica romaneasca, este, din nefericire, consecinta fireasca a unei vadite lipse de rezultate in ceea ce priveste reformele anticoruptie. Alaturi de Indicele de Perceptie a Coruptiei, care plaseaza Romania pe penultimul loc in randul tarilor membre, dupa Bulgaria, Barometrul subliniaza problemele grave pe care Romania le are in parcursul luptei impotriva coruptiei: romanii sunt cetatenii UE cu cea mai proasta opinie in privinta masurilor anticoruptie din tara lor.

Silviu Matei de la CSOP, care a realizat studiul, spune ca "avem de-a face cu decredibilizarea discursului public anticoruptie." Matei mai vorbeste despre un "esec al politicului de a face ceva pentru a arata ca este combatuta coruptia."

Barometrul releva, totodata, ca romanii au dat mita cu precadere pentru servicii medicale, aproximativ 22% dintre respondenti recunoscand plata unei mite in sistemul sanitar, in ultimele 12 luni. In acelasi timp, 13 procente afirma ca au dat mita politistilor, iar 6% – in sistemul judiciar.

Institutiile

Partidele politice si Parlamentul ocupa in continuare primele pozitii in topul institutiilor celor mai afectate de coruptie, in ambele cazuri inregistrandu-se un scor de 4,3 puncte, locul trei fiind ocupat, la o diferenta de numai 0,1 puncte, de justitie – scara de notare este de la 1 la 5, 1 insemnand deloc corupt si 5 total corupt. Spre deosebire de editia precedenta a Barometrului, in acest an punctajul obtinut este in crestere si in valoare absoluta, observandu-se o crestere de nu mai putin de jumatate de punct atat in cazul partidelor si Parlamentului, cat si in cazul justitiei.

Nici mediul de afaceri nu se afla intr-o situatie mai fericita, sectorul privat ocupand locul patru in acest clasament, cu un scor de 3,8 puncte, in timp ce media inregistreaza cea mai mare crestere, de 0,6 puncte, ajungand la 3,4 puncte in acest an.

"Politicile editoriale uneori vizibil partizane afecteaza increderea in media si romanii cred ca nu degeaba faci propaganda cuiva, ci ai si beneficii," spune Victor Alistar.

In comunicatul de prsewa al TI se arata: "Amplificarea perceptiei negative a populatiei cu privire la institutiile cele mai afectate de fenomenul coruptiei se datoreste lipsei de rezultate concrete si sustenabile in lupta anticoruptie, simptom al ineficientei peremptorii a corpurilor anticoruptie, care nu mai poate fi camuflata de mediatizarea abundenta a cazurilor investigate. In acelasi timp, sistemul judiciar romanesc este imobilizat de procesele excesive de autoreglare dublate de absenta mecanismelor de responsabilitate."

Avand in vedere rezultatele extrem de slabe reliefate de Barometru, Transparency International Romania atrage atentia, inca o data, asupra necesitatii transpunerii reformelor anticoruptie dintr-un cadru pur formal in rezultate concrete, palpabile si sustenabile. In acest sens, este necesar ca implementarea reformelor anticoruptie sa se sprijine pe o vointa politica reala si puternica, care sa conduca la aplicarea eficienta a mecanismelor de combatere si prevenire a coruptiei, anterior manifestarii acesteia, precum si eficientizarea mecanismelor de sanctionare, atunci cand sunt comise fapte de coruptie, inclusiv prin pronuntarea de pedepse de natura a descuraja fenomenul.

Alistar a mai atras atentia asupra riscurilor folosirii luptei impotriva coruptiei ca arma politica.

Barometrul Global al Coruptiei este un sondaj de opinie ce masoara perceptia publicului larg asupra coruptiei si experientele oamenilor legate de acest fenomen.

Adrian Lungu

Link:

- BAROMETRUL GLOBAL AL CORUPTIEI 2009 - Sumar executiv