"Ca manager bancar niciodata nu o sa sustin avansul minim. Din punct de vedere al normelor de prudentialitate bancara, nu este suficient. In aceste conditii, in clipa cand se trece la executare probabilitatea este foarte mare de a nu putea sa recuperezi 90% plus dobanzi, comisioane, si altele", a explicat consultantul financiar Dan Bunea, in cadrul unui interviu acordat HotNews.ro, referitor la Programul Prima Casa. Acesta a mai spus ca preturile pe piata imobiliara trebuie sa scada si ca bancile nu vor relua in curand finantarea.


"Ca manager bancar niciodata nu o sa sustin avansul minim. Din punct de vedere al normelor de prudentialitate bancara, nu este suficient. In aceste conditii, in clipa cand se trece la executare probabilitatea este foarte mare de a nu putea sa recuperezi 90% plus dobanzi, comisioane, si altele", a explicat consultantul financiar Dan Bunea, in cadrul unui interviu acordat HotNews.ro, referitor la Programul Prima Casa. Acesta a mai spus ca preturile pe piata imobiliara trebuie sa scada

Principalele idei din interviul acordat HotNews.ro:

Va spun totul sub rezerva faptului ca nu am vazut nimic scris, nici nu stiu daca a vazut cineva ceva scris, nu am vazut decat declaratii, opinii si comentarii.
Deocamdata nu exista niciun fel de lege, regulament, norma, procedura ceva clar. In calitate de profesionist in domeniul bancar parerea mea este ca nicun manager nu poate sa faca o analiza si sa pregateasca documentatia pentru ca nu are pe ce sa lucreze. Atentie, va trebui o documentatie foarte clara dupa care va exista o perioada de analiza si niste norma in cadrul fiecarei institutii.

Al doilea aspect, un lucru foarte important: dincolo de modul de finantare al cumpararii acestor apartamente cred ca lucrul principal la care trebuie sa ne uitam in Romania este piata imobiliara, care nu a fost caracterizata de echilibrul intre cerere si oferta. Acum oferta este foarte mare iar cerarea nu o satisface fiindca preturile sunt foarte mari. Piata impobiliara trebuie ca preturiler sa ajunga la un nivel corespunzator veniturilor din Romania. Daca nu ne raportam la acest lucru s-ar putea sa vedem ca niciun fel de program nu va avea succes.

Din calculele mele si asa cum am mai discutat , far un avans de minimum 30% nu se poate cumpara cu credit in Romania o casa de 100.000 de euro. Acum, raportandu-ne la acest avans de 5%, inseamna ca e corect, vorbim despre apartamente, propriettai, la 60-70.000 de euro. In acest caz, exista premisele ca programul sa aiba succes.

Ca manager bancar niciodata nu o sa sustin acest avans minim, din punct de vedere al normelor de prudentialitate bancara, nu este suficient. In aceste conditii, in clipa cand se trece la executare probabilitatea este foarte mare de a nu putea sa recuperezi 90% plus dobanzi, comisioane, si altele.

Legat de garantia de 60.000 de euro; daca vorbim despre o garantie de stat, ea trebuie sa aiba anumite caracteristici ca sa poate fi acceptata si in acelasi timp sa discutam si despre un avans de 5%. Deci eu, ca bancher, ar trebui sa am confortul ca aceasta garantie imi acopera din prima zi a creditului valoarea creditului acordat si toate celelalte cheltuieli ale mele: comision de analiza, de rambursare anticipata, comision de evaluiare si toate celalalte.

Garantia trebuie sa constituie titlu executoriu, sa poata fi executata imediat. Trebuie sa nu fie in nicun fel legata de proceduri, de executarea unei ipoteci, de anumite proceduri de autorizare si in acelasi timo trebuie sa fie lichida, sa fie executata in ziua imediat urmatoare in care nu s-a rambursat creditul. Orice timp care curge reprezinta pentru mine cheltuieli, tocmai pentru ca ca nu am decat 5% avans.

Citeste si asculta interviul integral aici