In cadrul campaniei electorale, Parlamentul European a lansat un proiect care doreste sa demonstreze faptul ca toti europenii sunt uniti prin diferite tipuri de relatii si ca Parlamentul este aproape de cetateni. 27 de "viitori agenti secreti" au primit misiunea de a ajunge la persoane celebre din statele membre UE inaintea alegerilor europene si de a merge la vot cu acestea.

Agentii sunt de fapt 27 de figurine albastre pictate cu galben (de aceea se mai numesc si YaB - Yellow and Blue), iar initialele numelor lor corespund cu initialele Parlamentului European in limba respectiva, de exemplu Paula Eliade este agentul secret roman.

Printre VIP-urile destinatare se numara Audrey Tatou - care a interpretat rolul Amelie Poulain, Iker Casillas, capitanul echipei nationale de fotbal din Spania, actorul german Daniel Brühl, care a jucat in „Goodbye, Lenin!” si „The Bourne Ultimatum”, iar in Romania: Loredana Groza.

Fiecare „agent“ este transmis din mana in mana de catre voluntari care il ajuta sa ajunga la destinatie. Fiecare „gardian“ al agentului trebuie sa il cunoasca pe noul „gardian“ si sa il inmaneze personal, folosirea postei fiind interzisa de regulile proiectului.

Opt dintre agentii secreti si-au inceput deja misiunea pe 9 mai, de Ziua Europei, la Ziua portilor deschise de la Parlamentul European. Primul care a plecat in misiune a fost agentul italian. Pana in momentul de fata, patru agenti au ajuns deja la destinatie, printre acestia numarandu-se si cel roman.

Ideea proiectului se bazeaza pe teoria celor „sase grade de separare“ (Six degrees of Separation), care spune ca, daca se iau doi oameni din orice colt al lumii, ei sunt „legati” prin cel mult sase oameni, deci, chiar daca cei doi nu se cunosc direct, prin intermediul unor rude, prieteni sau cunostinte intamplatoare, ei sunt „legati” unul de celalalt.

Loredana Groza va merge duminica la vot intre 12.00 si 13.00, impreuna cu „agentul secret“ Paula Eliade.

Mai multe informatii:

Pagina YaB pe Facebook 

Pozele din timpul calatoriei agentului roman 

Teoria celor „sase grade de separare“ 

Sursa: Parlamentul European