Lobby-ul intreprinzatorilor romani, la Bruxelles, are dimensiuni insignifiante si cele mai multe initiative vin tot prin organizatiile patronale reprezentate, intr-o forma sau alta, la Bruxelles. Au fost cativa deputati romani cu ceva activitate in Parlamentul European, dar cei care merg acolo pentru prima data trebuie mai intai sa invete si, in general, asteptarile fata de europarlamentari sunt foarte reduse. Acestea sunt, in mare, opiniile exprimate de reprezentantii mediului de afaceri, contactati de EurActiv.ro.

Florin Pogonaru

Sursa foto: www.aoar.ro

Florin Pogonaru, presedinte Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania si presedintele Consiliului de Administratie al Institutului European spune ca "in timpul campaniei, partidele ne-au contactat. Ne intereseaza cateva teme europene pe care le-am expus candidatilor, precum agricultura sau pozitia Romaniei in raport cu multinationalele. Problema este ca in campanie au prevalat problemele interne ale Romaniei, in dtrimentul temelor europene".

Acesta concluzioneaza: "credem ca promovarea temelor care ne intereseaza se va realiza mai  degraba prin aliante cu diverse confederatii patronale de la Bruxelles, decat prin intermediul politicienilor romani".

Mentionati "de bine": Weber, Severin, David, Manescu, Marinescu, Winkler

"Nu stiu cat de mult vor fi in stare sa sustina interesele Romaniei daca nici macar nu vorbesc una din cele trei limbi straine de circulatie. Apoi, unii sunt pentru prima data in Parlamentul European, le trebuie ceva timp sa invete. Cred ca in primii doi ani nu ne putem astepta la foarte multe", a declarat pentru EurActiv.ro Emil Manolache, reprezentant al Uniunii Generale a Industriasilor (UGIR).

Acesta a explicat ca sunt cativa care au facut treaba buna in PE, precum Renate Weber sau Adrian Severin si spera ca acestia sa-i mai invete si pe ceilalti.

Florin Jianu, presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori (PTIR) a coordonat un proiect legat de alegerile europarlamentare. PTIR a organizat, in timpul campaniei electorale, intalniri in mai multe orase din tara intre intreprinzatorii si candidati. "Unii si-au facut treaba bine acolo, precum Adriana Ticau, Dragos David, Ramona Manescu, Marian Jean Marinescu, Iuliu Winkler. Ce vor face ceilalti, asteptam sa vedem. Ei trebuie sa se puna in tema foarte repede, vor exista dezbateri importante, legate de transporturi, problematica Dunarii sau gazoductul Nabucco si ar trebui sa vedem imediat niste opinii avizate", a spus Jianu.

Se "coace" un grup de lobby al tinerilor intreprinzatori la Bruxelles

Acesta a subliniat totusi ca "nu exista o activitate coerenta de lobby a mediului de afaceri la Bruxelles. Am constatat cu regret ca nu exista pozitii unitare ale deputatilor romani in PE. Fiecare isi ia punctul de vedere din diferite surse, dar nu se sustine o pozitie clara a Romaniei".

El a dat exemplul altor tari precum Franta care printr-o activitate coerenta in PE a reusit sa obtina reducerea TVA la servicii.

Jianu a declarat ca PTIR intentioneaza sa infiinteze un grup de lobby pentru Parlamentul European la care vor fi invitate sa adere si alte organizatii de tineret. Grupul de lobby ar urma sa se intalneasca periodic cu deputatii.

Despre prezenta lui George Becali si a lui Corneliu Vadim Tudor in Parlamentul European, precum si a Elenei Basescu - posibil in Comisia de buget-finante, cei trei reprezentanti ai mediului de afaceri nu au dorit sa comenteze mai nimic.

"Poate nationalistii vor pune in miscare un curent critic in PE"

Singurul care si-a exprimat pe scurt o opinie a fost Emil Manolache. "Miscarile nationaliste au castigat teren in PE la aceste alegeri. Probabil acest aspect va avea un ecou. Ei sunt cunoscuti ca niste voci critice, probabil, prin luarile lor de pozitie vor pune in miscare un curent critic in PE", spune reprezentantul UGIR.

"Elena Basescu la buget-finante? Sa fim seriosi... trebuie mai intai sa invete. Avantajul este ca ea e tanara, e ca un burete care absoarbe informatii. Deocamdata trebuie sa castige experienta", a mai spus Emil Manolache.

Ioana Morovan