George Constantin Paunescu, presedintele Aliantei Confederatiilor Patronale si Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru IMM au declarat marti, 7 iulie ca in cadrul intalnirii din ziua anterioara cu Premierul Emil Boc au fost inaintate mai multe propuneri, precum preluarea temporara a companiilor in dificultate. Tot atunci, premierul ar fi decis ca Ministerul de Finante va achita, in urmatoarele 60 de zile, intreaga suma datorata firmelor, pentru TVA si ca incepand de miercuri 8 iulie, solicitarile de rambursare a TVA vor fi analizate in ordine cronologica si nu "preferentiala".

Declaratiile au fost facute in cadrul Forumului Economic Romania-Italia.

Reprezentantii oamenilor de afaceri au mai declarat ca au mai facut o serie de propuneri fata de care Guvernul a fost receptiv si care "vor fi analizate". Una dintre acestea se refera la preluarea de catre stat a unei parti din actiunile firmelor cu probleme.

Practic, este vorba de o forma de nationalizare partiala a unor companii, pentru o perioada limitata, pana cand situatia financiara a acestora revine la normal. "Nationalizarea companiilor nu este o noutate, se procedeaza astfel si in alte tari", a spus Stefano Albarosa, presedintele patronatului italian Unimpresa.

Aceasta este o noua masura legata de rambursarea TVA, pe care Guvernul o adopta, dupa ce saptamana trecuta a decis ca TVA-ul sa fie rambursat in cel mult 45 de zile de la depunerea cererii de catre o companie.

Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru IMM, a declarat ca organizatia pe care o reprezinta sustine in continuare necesitatea adoptarii urgente a unor masuri anticriza pentru companii. Intre acestea, neimpozitarea profitului reinvestit si gasirea unei solutii pentru firmele care au inceput sa aiba probleme incepand cu toamna anului trecut.

"Sunt circa 100.000 de firme care au contracte, au comenzi, dar din cauza conditiilor economice dificile din ultima perioada au ajuns sa aiba datorii la stat, sa nu mai aiba capital circulant. Trebuie gasita o solutie pentru aceste firme, pentru ca ele sa devina bancabile. Am propus sa fie luata ca data de referinta 31 octombrie, momentul in care aceste firme au inceput sa aiba probleme", a mai spus Nicolescu.

Laurentiu Plosceanu, presedinte Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii a declarat ca organziatia pe care o reprezinta propune Guvernului:

    * modificarea urgenta a legislatiei achizitiilor publice

    * "Prima Casa, acest program cu garantii de la stat, sa genereze efecte in economie prin inceperea unor constructii noi. Sa fie indreptat in principal catre constructiile noi

- din nou - problema TVA la facturare - am fost informati ca se va rezolva odata cu schimbarea Codului Fscal care, probabil, va intra in vigoare anul viitor"
- garantiile de buna executie cu retinere succesiva din sumele lunare de plata.roblema este ca acesti bani

    * Infrastructura: din pacate, nu exista o strategie care sa fie asumata pe langa Guvern si de partenerii sociali. In urmatoarele doua saptamani vom pune la dispozitie o strategie elaborata de expertii nostri.
    * Un program de autostrazi elaborat de Guvern, pana in anul 2035, este mult supradimensionat, dupa opinia noastra.

Strategia noastra, care are in perspectiva o perioada de 6 ani, propune modernizarea a 2300 km drum national, din care 1800 km de drumuri expres si 500 km de autostrada.