Un raport anual al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) indica pentru prima data existenta de pesticide si in produsele organice analizate, daramand mitul conform caruia aceste produse nu intra in contact cu substante sintetice.

Autoritatea a analizat anul acesta, pentru prima data, atat mostre din produse organice, cat si alimente obisnuite. Din totalul mostrelor analizate, 96% au fost in conformitate cu Nivelul Maxim de Reziduuri (MRL) pentru pesticide si 4% au depasit acest nivel, potrivit raportului, publicat pe 9 iulie.

Rezultatele raportului de anul acesta, care a analizat mostre colectate in 2007, sunt mai bune decat cele din anul precedent, cand 5% din mostre depaseau MRL.

Reziduurile a 354 de pesticide au fost gasite in cantitati masurabile in fructe si legume, in timp ce reziduurile a 72 de pesticide au fost depistate in cereale.

Raportul accentueaza ca "in majoritatea cazurilor, MRL sunt mult sub nivelurile toxicologice acceptabile," adaugand ca "daca un reziduu depaseste MRL, nu e neaparat adevarat ca cei care consuma sunt in pericol".

Alimentele organice

O noutate in raportul din acest an a fost ca, pentru prima data, tarile au oferit date la nivel european in privinta pesticidelor din alimentele organice.

Daca cerealele, fructele si legumele crescute in mod conventional au tendinta de a depasi mai des limitele admise pentru pesticide, in cazul celor organice este ingrijoratoare chiar si existenta pesticidelor, indiferent de cantitate, pentru ca aceste produse sunt, in general, vandute ca lipsite de pesticide.

"Este adevarat ca reziduurile de pesticide au fost gasite si pe aceste mostre," a spus Ian Palombi de la EFSA. Totusi, el a adaugat ca mostrele de fructe si legume organice au, in general, rate mai mici de surplusuri peste MRL: 1,24%, fata de 3,99% in cazul fructelor si cerealelor conventionale.

Raportul EFSA arata ca deocamdata nu exista reglementari cu limite de reziduuri stabilite pentru produsele organice. Palombi a mai aratat ca unele tari UE nu au putut trimite rezultate pentru produse organice.

Alfred Schädeli, de la Institutul de Cercetare pentru Agricultura Organica (FiBL, din Elvetia), a spus ca i se pare surprinzator faptul ca mostrele de fructe si legume organice contin urme de pesticide: "De obicei, fermierii nu folosesc deloc pesticide si fertilizatori," a spus el, sugerand ca "doze foarte mici" de produse sintetice ar putea fi prezente in solul sau aerul din jurul fermelor biologice.

"Nu este din cauza ca fermierii le-au folosit in productie," a spus el.

Totusi, viziunea nu este impartasita de Phil Newton, de la Asociatia Europeana de Protectie a Recoltelor, care reprezinta producatori ca Bayer CropScience, BASF, Syngenta si Monsanto.

"Toate formele de agricultura folosesc pesticide, inclusiv organice care au reziduuri," a spus Newton. "Industria noastra furnizeaza aceste produse si utilizatorilor organici" a spus el pentru EurActiv.

Gabriela Wyss de la FiBL spune ca "este absolut adevarat ca pesticidele sunt folosite si in culturile organice," dar insista ca substantele "nu sunt pesticide sintetice", ci "produse naturale".

"Ceea ce le face diferite este felul cum acestea reactioneaza la mediu," spune Wyss, adaugand ca pesticidele folosite in culturile organice "sunt toxice" dar "intr-o fereastra de timp foarte ingusta" si "dispar foarte rapid in mediu".

Wyss a sugerat ca urmele de pesticide gasite in alimentele organice ar fi putut proveni din chimicalele cu durata mare de viata care au fost interzise cu ani in urma si care sunt inca prezente in sol sau aer.

"Poate avem chiar un caz de frauda si nu este un produs organic," a mai sugerat Wyss.

Articol complet, in engleza, la EurActiv.com