Fostul premier polonez Jerzy Buzek, in varsta de 69 de ani, a fost ales marti presedinte al Parlamentului European, devenind astfel prima personalitate a unei tari din Europa de Est care accede la aceasta pozitie. "Cea mai mare provocare pentru Europa ramane rezolvarea crizei economice si o mai buna comunicare cu cetatenii europeni", a declarat Buzek, membru al Partidului Popular European.

Foto: europarl.europa.eu

Alegerea lui Buzek in aceasta functie nu este o surpriza. Dupa retragerea liderului ALDE, Graham Watson, propunerea popularilor europeni era singura candidatura cu sanse reale pentru fotoliul de presedinte. (HotNews.ro)

Jerzy Buzek, din partea formatiunii politice poloneze Platforma Obywatelska si membru al grupului Partidului Popular European, a fost ales in primul tur de scrutin cu 555 voturi, ceea ce reprezinta 86% din numarul voturilor valabil exprimate.

Rivala sa, suedeza Eva-Britt Svensson din partea Grupului Confederal al Stangii Unite Europene/Stanga Verde Nordica, a reusit sa obtina doar 89 de voturi.

"Cea mai mare provocare pentru Europa ramane rezolvarea crizei economice si o mai buna comunicare cu cetatenii europeni", a declarat inaintea desfasurarii votului candidatul Partidului Popular European.

El s-a referit si la temele centrale cu care Europa se va confrunta in urmatorii ani, printre care se afla criza economica si financiara, securitatea energetica, precum si schimbarile climatice. In continuare el a declarat ca "avem nevoie de Tratatul de la Lisabona tocmai pentru a face fata acestor provocari. Pacea, libertatea si bunastarea pot fi asigurate in cel mai adecvat mod la nivel european."

Presedintele a anuntat ca discursul sau in care isi va prezenta programul pentru urmatorii doi ani si jumatate va fi prezentat in cadrul sesiunii plenare din septembrie.

Cei trei lideri ai grupurilor politice, Joseph Daul din partea PPE, Martin Schulz din partea S&D si Guy Verhosfstadt din partea ALDE, intr-o declaratie comuna si-au manifestat sprijinul pentru Jerzy Buzek ca Presedinte al PE pentru prima parte a actualei legislaturi 2009-2014, urmand ca grupul Socialistilor si al Democratilor sa numeasca un membru al PE pentru a doua parte a mandatului actual.

Reactii ale presedintilor grupurilor politice

Joseph Daul din partea Partidului Popular European a reliefat ca, datorita alegerii domului J. Buzek, pentru prima data se poate vorbi despre o Europa unita, simbolul acesteia fiind tocmai Presedintele Parlamentului European.

Martin Schulz, in numele Aliantei Progresiste a Socialistilor si a Democratilor, a declarat ca alegerea domului Jerzy Buzek reprezinta un eveniment istoric, avand in vedere ca in acest an se aniverseaza 20 de ani de la caderea zidului Berlinului si sase ani de la aderarea Poloniei la UE.  Faptul ca azi a putut fi votat Presedinte al Parlamentului European un reprezentat al Solidarnosc, fost premier polonez, demonstreaza ca "visul pentru pace si libertate poate deveni libertate."

Guy Verhofstadt, liderul grupului liberal din Parlamentul European, a mentionat ca presedintele PE se va putea baza pe sprijinul acestui grup. Obiectivul trebuie sa fie crearea unei Uniunii Europene mai integrate, in special in acest context dificil in care trebuie elaborata o strategie pentru iesirea din criza economica si financiara actuala. El a tinut sa sublinieze ca Presedintele Parlamentului se bucura de sprijinul unei majoritati pro-europene.

Rebecca Harms din partea grupului Verzilor a declarat ca alegerea domului Buzek reprezinta o onoare pentru Parlamentul European. Ea spera ca pe durata acestui mandat Presedintele va reusi sa intareasca legaturile dintre estul si vestul Europei. Cooperarea cu estul Europei va trebui sa fie mai intensa, referindu-se in primul rand la Ucraina.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a felicitat in nume personal pe domnul Buzek, dar si in numele Comisiei, declarand ca prin valorile sustinute, domnul Buzek va fi un presedinte activ care "va apara interesele Europei si ale cetatenilor europeni."
(PE)

Din 1997 pana in 2001, Buzek a fost premierul Poloniei si este unul din putinii prim-ministri ai tarii care nu a fost demis din functie, inaintea incheierii mandatului. In timpul guvernarii sale, Jerzy Buzek a purtat o politica orientata spre aderarea la Uniunea Europeana. Printre reusitele sale politice se numara integrarea Poloniei in structurile NATO in 1999.

In Polonia, orientarea sa spre Europa a fost aspru criticata in timpul mandatului de premier. Dupa patru ani, alegatorii s-au decis impotriva continuitatii si partidul sau nu a fost reales. Astazi, opt ani mai tarziu, Buzek este din nou indragit in tara sa si considerat a fi un deputat care tinde catre un echilibru stabil intre fortele politice.

Candidatura sa la functia de presedinte al Parlamentului European a fost sustinuta nu numai de toata clasa politica din Polonia ci si de o majoritate neta a partidelelor din Parlamentul European. Alegerea sa de astazi a fost considerata un act pur formal, avand in vedere ca grupurile parlamentare conservator si social-democrat au cazut de acord asupra candidatului conservator. In 2012, functia va fi preluata de un social-democrat. (Deutsche Welle)