Parlamentul Islandei a luat pe 16 iulie decizia de a trimite o cerere de aderare la Uniunea Europeana. Presedintia suedeza a UE a primit vestea cu bratele deschise, chiar daca in Islanda nu toata lumea e incantata.

Premierul suedez Fredrik Reinfeldt a salutat decizia parlamentului islandez de a trimite o cerere de aderare Bruxelles-ului: "Salut decizia parlamentului islandez de a aplica pentru calitatea de membru al Uniunii Europene. Aplicatia va fi evaluata in conformitate cu procedurile stabilite ale UE", a spus Reinfeldt.

Primul ministru Johanna Sigurdardottir, al carei partid social democrat a luptat  pentru a obtine sprijinul partenerului de guvernare eurosceptic, a facut o prioritate din aderarea la UE. Ea vede aderarea ca pe o cheie de iesirii din criza a Islandei, grav afectata de criza economica.

"Acesta este,probabil, cel mai important vot din istoria parlamentului nostru, de la fondarea republicii. Nu am nici o indoiala ca aceasta decizie va fi benefica pentru poporul Islandei," a declarat ea pentru Reuters.

"Acum trebuie sa ne asiguram ca aducem acasa un tratat pe care sa putem sa-l prezentam poporului si sa-l recomandam."

Islandezii - doar 320.000 - s-au mai obisnuit cu ideea aderarii la UE dar raman suspiciosi in legatura cu pierderea suveranitatii si se tem ca ar putea pierde controlul asupra industriei pescuitului.

Pe 16 iulie, zeci de protestatari s-au adunat in fata parlamentului, batand in oale si sufland in trompete. "Este o pierdere de independenta pentru natiune," a spus Gunnnar Guttormsson, in fata parlamentului, langa un sir lung de steaguri islandeze. "Nu am cuvinte pentru asta. Este cel mai rau lucru pe care mi-l pot imagina pentru popor."

Un sondaj Gallup realizat in mai, arata ca 61,2% erau pentru inceperea negocierilor de aderare, in timp ce 29,6% se pronuntau impotriva. Dar cei chestionati erau la egalitate in privinta aderarii efective.

Cererea va trebui trimisa Consiliului de Ministri. Dupa ce se consulta cu Comisia si obtine aprobarea Parlamentului, Consiliul trebuie sa ia o decizie in unanimitate in privinta primirii unui nou membru.

Din acel moment, tara primeste statut de "tara candidata" si incepe negocieri de aderare cu Comisia, rezultand un acord de aderare.

Tratatul de aderare trebuie ratificat de toate statele membre ale UE, tara candidata si Parlamentul European.

Linkuri:
- Islanda supune Parlamentului propunerea de a incepe negocierile de aderare la UE
- Germania, singura piata auto europeana in crestere, Islanda a scazut cu 91%, Romania cu 61%
- Cui a acordat FMI imprumuturi de urgenta in ultimele sase luni?
- Islanda vrea sa modifice Constitutia, in vederea aderarii la UE
- Olli Rehn considera ca Islanda ar adera "rapid" la UE daca ar candida
- Pentru FMI, tarile mici vor reprezenta un test mare
- Sindicatele islandeze cer aderarea la UE, in vederea salvarii economiei tarii

Surse: Presedintia suedeza, EurActiv.com, Reuters