Presedintele Traian Basescu i-a cerut joi premierului Emil Boc sa reduca imediat numarul de bugetari si de functionari publici cu 20%, avertizand ca "s-a apropiat funia de par", iar reducerea de salarii si sporuri nu are efectele dorite in limitarea cheltuielilor publice. Bugetarii ameninta cu proteste de anvergura.

Seful statului a declarat, intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati, ca Guvernul trebuie sa se comporte cu toata seriozitatea si sa diminueze masiv aparatul de stat, prin "trimiterea in somaj a unui numar mare de functionari care incarca inutil aparatul de stat".

"Fratilor, luati numarul de angajati de acum si reduceti-l cu 20%", a spus el, adaugand ca "Guvernul Romaniei va trebui sa faca aceasta operatiune. Problema este daca o face in timp util sau prea tarziu".

Cele mai importante declaratii ale sefului statului:

•Sporurile acelea sunt in legi, oamenii se duc in instanta si castiga, asa ca nu este alta solutie decat reducerea aparatului de stat.
•Statul are un comportament discretionar comparativ cu firmele private.
•Trebuie luate masuri generale, care sa fie aplicate imediat, si pe urma sa aplice o corectie unde ar trebui niste salariati in plus.
•Se apropie funia de par si trebuie luata masura, indiferent cat de mult si-ar dori ministrii sa-si cocoloseasca puterea si sa-si mentina numarul de functionari.
(HotNews.ro)

Functionarii sunt nemultumiti de declaratiile presedintelui

Bugetarii ameninta cu proteste de anvergura, dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat la postul public de radio ca vede oportuna concedierea a 20% din bugetari.

Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Locala, Razvan Bordeanu, care este si vicepresedinte al SEDLEX a spus la RFI ca propunerea presedintelui nu este una realista.

"Inca o data, intreaga clasa politica isi manifesta incompetenta de a gestiona o problema si anume de a gestiona probleme legate de administrarea statului. Vom raspunde pe acelasi ton. In momentul de fata, cel putin in administratia publica, putem spune ca ducem lipsa de oameni, avem un grad de ocupare sub 74% la nivel national, ceea ce inseamna ca unele din serviciile publice sunt facute cu oameni care sunt suprasolicitati", spune Razvan Bordeanu.

(RFI)