Expertii Fondului Monetar International nu cer neaparat concedieri, ci reduceri serioase de cheltuieli, a reiesit in urma maratonului pe care delegatia FMI l-a parcurs la Bucuresti, intre presedintie, partidele politice si Ministerul Transporturilor. FMI vede o contractie a economiei romanesti de pana la 9%.

Foto: Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI, la Guvern, pe 5 august

O delegatie a FMI se afla la Bucuresti, pentru prima evaluare a acordului stand-by cu Romania, in valoare de 12,95 miliarde euro. Pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD va totaliza 19,95 miliarde euro.

FMI: Reduceti cheltuielile la nivel local, sintem dispusi sa acceptam un deficit bugetar de 7,2% din PIB

Reprezentantii FMI au avertizat ca deficitul bugetar poate depasi 8% din PIB la sfirsitul anului si au cerut reducerea cheltuielilor publice, cu accent pe "responsabilizarea autoritatilor locale". Oficialii FMI au facut aceste declaratii in timpul intilnirilor de joi, 6 august, cu delegatiile PSD si PNL, fiind citati in comunicate oficiale ale celor doua partide.

Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI, a declarat ca Fondul nu vrea sa impuna Romaniei masuri specifice, cum ar fi concedierea a 20% dintre angajatii din sectorul bugetar, sustine PSD intr-un comunicat.

„Solutiile sunt variate. Mai putine cresteri de salarii si micsorarea unor cheltuieli, reprezinta o varianta simpla si, e adevarat, dureroasa, pentru a reduce deficitul bugetar,” a spus Franks, potrivit aceleiasi surse. Oficialul FMI a mai spus ca Fondul va da dovada de mai multa flexibilitate, pentru a preveni greselile facut in urma cu un deceniu in Asia.

Economia romaneasca va inregistra o scadere de 8,5 sau chiar 9 procente in 2009, conform estimarilor FMI, iar deficitul bugetar va atinge cota de peste 8% din PIB in absenta unor masuri de reducere a cheltuielilor din partea Guvernului. Franks a mai declarat ca FMI este dispus sa accepte un deficit bugetar de pana la 7,2% din PIB. Partii romane ii revine astfel sarcina de a reduce cheltuielile cu circa 0,9% din PIB.

In timpul intilnirii cu PNL, Jeffrey Franks, a accentuat importanta reducerii cheltuielilor salariale in domeniul public, care au ajuns la un nivel nesustenabil, de 9 % din PIB. Alte masuri cerute de FMI sunt adoptarea legii salarizarii unice si responsabilizarea autoritatilor locale fata de cheltuirea banului public, informeaza comunicatul de presa al PNL.

Delegatia FMI a avut pe 5 august o intalnire informala si cu reprezentantii Guvernului, alaturi de Comisia Europeana si Banca Mondiala, a anuntat primul-ministru Emil Boc. Seful Executivului a rezumat principalele puncte ale discutiei: „In primul rand, este vorba de o contractie economica mai mare decat cea pe care am prevazut-o impreuna cu FMI si Comisia Europeana la inceputul anului, in al doilea rand - va fi nevoie de o ajustare a deficitului bugetar, in al treilea rand - este nevoie de continuarea masurilor de reforma pe care Guvernul le-a inceput”.

"In acest moment facem o reevaluare a cadrului economic in care ne aflam. Din nefericire, nu numai in Romania, ci in intreaga lume s-au inrautatit situatiile cu privire la economiile tarilor din intreaga lume. Altfel spus, ceea ce noi am prevazut impreuna cu Comisia Europeana, impreuna cu FMI, ca vom avea o cadere economica de -4, se pare ca, din cauza contextului international si pe un context national al Romaniei rezultat din ceea ce am avut anul trecut, va fi o cadere economica mai mare de -4, asa cat am avut," a declarat Emil Boc la Radio Romania Actualitati, pe 6 august.

Analistul economic Razvan Voican, redactor-sef adjunct la Ziarul Financiar, a spus la RFI ca expertii Fondului Monetar International cer cu insistenta reducerea cheltuielilor bugetare.

"FMI preseaza in aceste zile, inca o data, tocmai pe aceasta directie a reducerii cheltuielilor salariale, a reducerii cheltuielilor cu personalul in ansamblu, pentru ca e clar ca Romania nu-si mai poate permite acest volum de cheltuieli, practic nu-si permite sa contracteze noi imprumuturi, doar pentru a suporta aceste cheltuieli salariale in loc sa le directioneze spre investitii", spune Voican.

A doua transa - la buget?

Dupa ce presedintele a anuntat ca Romania va incerca sa obtina permisiunea de a folosi a doua transa din finantarea FMI pentru buget, au aparut reactii. Guvernatorul BNR a afirmat, in cadrul unei conferinte de presa: "Gindit cum trebuie, pentru evitarea arieratelor, miscarea ar fi benefica"

Isarescu a mai spus: "Nu stim cum va evolua criza economica. Sunt tot felul de prognoze, iar in aceste conditii nu putem sti cu certitudine nici cum va evolua economia romaneasca. Singura certitudine pe care ne putem baza este acordul cu FMI si CE."

"Scaderea cresterii economice a fost un cost pe care a trebuit sa il platim pentru excesele anterioare."

Crestere economica in 2010?

In aceeasi conferinta, guvernatorul Isarescu a mai aratat: "Noi o sa vedem reluarea cresterii economice probabil ca pe la anul. Ajustarea s-a facut, e foarte bine. Intrebarea este cum se va relua ea cu o inflatie sanatoasa si fara un deficit extern foarte mare."

"Parerea mea este ca consumul se va relua odata cu creditarea de catre banci. Un deficit bugetar mare nu e de dorit, dar el trebuie judecat intr-un context, iar in contextul actual, el nu poate fi evitat. Asistam la deficite extreme si la case mai mari."

"BNR a revizuit in scadere prognozele de inflatie pentru anii 2009 si 2010, de la 4,4% la 4,3% pentru 2009 si de la 2,8% la 2,6% pentru anul 2010, a anuntat, joi, guvernatorul BNR. Mugur Isarescu a explicat ca rata inflatiei este in scadere."
(Articol complet la HotNews.ro)

Daianu: FMI da dovada de flexibilitate, se adapteaza unei crize fara precedent

Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor, a declarat pentru HotNews.ro ca posibila alimentare a bugetului de stat cu fonduri de la FMI reprezinta o dovada de flexibilitate din partea Fondului, in conditiile unei crize fara precedent. Daianu sustine ca deturnarea celei de-a doua transe de la FMI dinspre rezervele BNR catre bugetul de stat nu va crea presiuni inflationiste.

"[...]e clar ca, intr-o forma sau alta, toate resursele atrase pina acum au ajutat bugetul public. In cazul de fata e vorba despre o maniera directa de a finanta bugetul de stat. Ce surprinde insa e maniera, pentru ca, in mod traditional, FMI nu finanteaza direct deficitul bugetar. Dar FMI da dovada de flexibilitate, se adapteaza unei crize fara precedent."

"Daca vor folosi acesti bani doar pentru cheltuieli curente, nu ne vom putea lega trainic de un  probabil reviriment al economiei europene. Trebuie gasite solutii, fie si temporare, pentru scaderea cheltuielilor curente.

Mai mult, Romania trebuie sa gaseasca solutii pentru exploatarea la maximum a unui instrument aflat la indemina: fondurile europene. Aici trebuie lucrat, pentru ca acesta pare a fi acum singurul piston functional al motorului care este economia romaneasca," a mai spus Daianu pentru HotNews.ro.

Radu Berceanu: FMI nu ne da voie sa continuam investitiile in infrastructura

Fondul Monetar International (FMI) nu este de acord cu continuarea investitiilor in autostrazi si drumuri finantate cu fonduri ale Bancii Europene pentru Investitii (BEI), intrucat astfel ar creste si mai mult deficitul bugetar, a declarat joi ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, potrivit Mediafax. "FMI nu ne da voie sa continuam investitiile in infrastructura rutiera, pentru ca marim deficitul bugetar", a afirmat Berceanu dupa intalnirea cu delegatia FMI.

El a adaugat ca a cerut delegatiei FMI sa accepte ca ministerul sa continue proiectele cu finantare de la BEI. "Am cerut sa cheltuim cat putem anul acesta, avand banii, dar neavand spatiu fiscal, adica daca ii cheltuim, marim putin deficitul bugetar", a spus Berceanu.

El a mentionat ca daca se va face acest efort se va crea un efect multiplicator in economie. "Au fost foarte de acord. Au spus: cheltuiti cu 500 de milioane mai mult in investitii in infrastructura si mai putin cu 500 de milioane la salarii. Ati depasit per total la salarii si la cheltuieli cu bunurile si serviciile»", a afirmat ministrul.

El a adaugat ca, teoreric, cerinta delegatiei FMI "suna corect si bine", dar in practica este mai greu de realizat. Aceasta problema a ramas sa mai fie discutata de ministrul Transporturilor si de reprezentantii FMI in urmatoarele zile.
(Articol complet la HotNews.ro)

CFR Marfa va fi privatizata in 2010, CFR Calatori si CFR Infrastructura vor fi restructurate

CFR Marfa urmeaza sa fie privatizata anul viitor, in vreme ce celelalte doua companii feroviare, CFR Calatori si CFR Infrastructura, vor fi restructurate. Anuntul a fost facut, joi, de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, dupa o intalnire cu delegatia FMI la Bucuresti, potrivit Mediafax.

La discutiile de joi, reprezentantii Fondului Monetar, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale s-au aratat nemultumiti ca veniturile celor trei companii sunt mai mici decat cheltuielile.

Radu Berceanu a apreciat, cu aceasta ocazie, ca "Pe CFR Marfa s-ar putea obtine miliarde de euro".

Surse: HotNews.ro, TVR, RFI, Guvernul Romaniei