Guvernul revine cu precizari dupa anuntul din 12 august, in care anunta desfiintarea a sute de agentii guvernamentale si restructurarea a peste 14.000 de posturi din administratie. Economiile vor totaliza 150 de milioane de euro pe an.

Intr-un comunicat de presa al Guvernului se arata:

Procesul de restructurare administrativa discutat in sedinta Guvernului din data de 12.08.2009 se refera la 226 de agentii, autoritati, administratii, oficii, etc. din care 141 au fost desfiintate, comasate sau restructurate prin preluarea in ministere, ramanand 113.

Prin masurile decise ieri, se reduc 10.554 de posturi bugetate de la toate agentiile, autoritatile, etc. ca si din aparatele proprii ale ministerelor. 1583 sunt posturi vacante bugetate, iar restul de 8971 sunt posturi ocupate. Economiile care se realizeaza la bugetul de stat insumeaza 219,35 milioane lei (aproximativ 52 milioane de euro ) pentru un an financiar.

Prin comasare se vor reduce si cheltuielile de functionare si cele cu bunuri si servicii. De asemenea, un alt palier al deciziei guvernamentale a vizat includerea veniturilor proprii ale institutiilor finantate exclusiv sau partial din venituri proprii la bugetul de stat. Aceste masuri aduc in plus o economie de peste 100 milioane euro.

Concedierile se vor face conform legislatiei in vigoare, iar procesul de restructurare al agentiilor si autoritatilor a vizat  numai acele institutii care au personalitate juridica distincta si buget propriu si care, pentru a putea fi restructurate, necesita elaborarea de Hotarari de Guvern sau proiecte de lege.

La Ministerul Economiei  au fost restructurate in perioada 1 ianuarie - 1 august 2009 un numar de 4812 posturi, in plus urmand sa mai fie reduse un numar de 5416 posturi de cele 30 de societati aflate in procedura de lichidare. Aceste 10.228 de persoane disponibilizate pe parcursul anului 2009 nu au fost luate in calculul personalului restructurat la nivelul agentiilor.

De asemenea, nu au fost luate in discutie institutiile de cultura si cele care ofera servicii educationale si de sanatate populatiei.
 
Exista in total un numar de 33 de structuri publice care nu pot fi desfiintate sau restructurate: acele institutii impuse de acquisul comunitar (ex. institutii de reglementare si control), asupra altora Comisia Europeana a insistat sa aiba o activitate independenta si eficienta (ex. Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor), altele sunt obligatorii pentru functionarea unui stat (ex. Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca), unele deruleaza programe cu Banca Mondiala sau cu organisme financiare internationale (ex. autoritati de management pentru fonduri europene).

Sursa: Guvernul Romaniei