Comisia Europeana a publicat, pe 2 septembrie, o comunicare cu rol de raport de progres in ceea ce priveste politica europeana in domeniul inovarii, incepand cu anul 2005. In raport se arata ca majoritatea statelor membre si-au imbunatatit performantele in privinta programelor de stimulare a inovarii.

Potrivit DAE, este vorba de intentia Comisiei Europeane de a promova "o lege a Uniunii Europene privind inovarea", care va avea in vedere posibilitatea reglementarii inovatiei prin acte legislative  si mai ales prin noi reguli privind emisiile poluante ale automobilelor, legislatia REACH, ecodesign si, in general, in domenii in care inovarea poate aduce un plus economiei europene.

Raportul noteaza progrese in cadrul legislativ pentru stimularea afacerilor, in privinta regulilor legate de ajutorul de stat, marcile comerciale.

In ceea ce priveste sustinerea financiara a cercetarii si dezvoltarii Comisia aminteste alocarea a 86 de miliarde de euro din cadrul politicii de coeziune si sprijinul primit in regiuni si zonele rurale pentru acest domeniu. Promovarea inovarii va ramane un lucru vital si pe viitor, arata documentul UE.

Protectia drepturilor de proprietate intelectuala ramane de o importanta capitala, arata raportul.

Ministrul roman pentru Afaceri Europene, Vasile Puscas, a invitat autoritatile romane cu responsabilitati in domeniul inovarii si cercetarii, sa analizeze impactul recentei Comunicari a Comisiei Europene, privitoare la reglementarile in domeniul politicilor de inovare si implicatiile aplicarii legislatiei europene pentru Romania.

Vasile Puscas considera ca, in acest context, „autoritatile romane trebuie sa-si asume un rol mult mai accentuat pentru a incuraja inovarea si cercetarea, iar  eforturile sa fie canalizate spre sectoare bine definite, care aduc un plus de valoare economiei locale si competitivitatii europene. Avem nevoie de un proces amplu de restructurare calitativa, prin care accelerarea modernizarii Romaniei sa fie bazata pe promovarea inovarii, creativitatii si cercetarii, in conexiune cu politicile industriale, agricole si sociale.”

Puscas considera foarte utila aceasta analiza, care  va fi inclusa pe agenda dezbaterilor privind  reforma Strategiei Lisabona, pentru crestere economica si locuri de munca, si va contribui la pregatirea noii agende de reforma europeana post-2010.

- Mai multe informatii
- CE: Reviewing Community innovation policy in a changing world (.pdf)

Surse: DAE, CE