Un articol publicat in the Wall Street Journal il atentioneaza pe presedintele Comisiei Europene sa acorde mai multa atentie realitatilor economice ale micilor afaceri. Doua exemple sunt amintite ca incununare a birocratiei: Romania si Germania. Articolul de opinie, "Mr. Barroso, Take Down Small Business Walls, publicat in 10 septembrie, este semnat de Christophe Leclerq, publisher si fondator EurActiv.com si de Rick Zednik, CEO EurActiv.com.

Articolul de opinie, "Mr. Barroso, Take Down Small Business Walls, publicat in 10 septembrie, este semnat de Christophe Leclerq, publisher si fondator EurActiv.com si de Rick Zednik, CEO EurActiv.com.

Precum copiii de scoala, Jose Manuel Barroso si-a trimis temele de peste vara la evaluare. Totusi, pentru a trece clasa in fata Parlamentul European, ar trebui sa faca mai mult pentru parintii celor aproximativ trei-patrimi de copii de scoala. Mai exact, ar trebui sa faca mai mult pentru cele 23 de milioane de afaceri mici si mijlocii, care asigura 75% din slujbele europene.

  • obtinerea mai rapida si mai ieftina a patentelor pan-europene, pentru a deschide piata si pentru firmele mai mici
  • in locul multi-miliardelor de euro subventii pentru bancile si corporatiile mari, pe care tot micile afaceri le vor plati in urmatorii ani prin taxe mai mari, sa ajute micile intreprinderi.

Reprezentantii EurActiv cer astfel Domnului Barosso fapte, in urma adoptarii Small Business Act, pe care dl. Barosso l-a numit cu emfaza "un pas catre o Europa a antreprenorilor".

  • in practica, foarte putin s-a facut pentru IMM-uri, in timp ce criza a prabusit climatul de afaceri
  • sa elimine birocratia: rapoartele arata ca, in timp ca o companie mare cheltuieste aproximativ 1 euro pe angajat date fiind procedurile birocratice, o afacere mica are o cheltuiala de 10 euro. Aceasta e cauzata in parte de costurile fize ale formularelor/procedurilor fixe care trebuie depuse/indeplinite, o firma mica are aceleasi obligatii ca o corporatie.
  • The Small Business Act din 2008 intentioneaza sa reduca sarcina administrativa a firmelor mici cu 25% pana in 2012, iar Comisia sustine ca va respecta acest termen. Sa se tina de cuvant e esential. Dupa cum spune Xavier Damman, CEO al unei mici companii de  Internet belgiene Tweetag, guvernele pot ajuta micile afaceri "fiind cat mai invizibile posibil".

Cu societati afiliate in 10 tari, EurActiv are propria experienta cu birocratia pe care o intampina antreprenorii.

Exemple: In Germania, inregistrarea unei companii se face, teoretic, in trei zile. Dar, dupa ce toate detaliile au fost puse la punct, a fost nevoie de cinci ore petrecute la notariatul public si de trei luni de asteptate pentru a primi avize sau aprobari de la diverse autoritati - justitie, registrul afacerilor, camera de comert, autoritatile fiscale, autoritatile de inspectia muncii - pentru a infiinta EurActiv.de, o societate mixta.


In Romania, dupa sase luni de plata a comisioanelor avocatilor, eforturile noastre de a intregistra o modesta schimbare operationala [schimbare de actionariat, intrarea EurActiv.com in site-ul EurActiv.ro - n.r.] tot nu s-a realizat, formal.

Aceasta discrepanta intre intentiile Bruxelului si realitatea practicilor nationale este un cost pe care companiile mici nu si-l permit.

Articolul din The Wall Street Journal: "Mr. Barroso,  Take Down Smalll Bussiness Walls"

Preluare cu acordul publicatiei The Wall Street Journal Europe