The Guardian anunta ca Rusia a devenit cel mai mare exportator de petrol din lume, depasind Arabia Saudita, potrivit ultimelor cifre, corespunzatoare lunii august. Prima pozitie in topul exportatorilor de gaze apartinea deja Rusiei, in conditiile in care tot mai multe capitale isi arata ingrijorarea legata de influenta in crestere a Moscovei, bazata pe controlul resurselor.

Ingrijorarea capitatlelor europene este accentuata mai ales de faptul ca Rusia este sursa unei treimi din consumul de gaze al Europei, noteaza The Guardian. Nu putini sunt cei care se tem de repetarea crizei gazelor din ianuarie, dintre Rusia si Ucraina, care a paralizat saptamani intregi distributia de gaze catre consumatori.

Dupa ce membrii Opec au cazut de acord sa scada productia de petrol anul trecut, pe fondul crizei economice, Rusia, desi anuntase ca va face la fel, a crescut productia in al doilea trimestru din 2009, cand a inceput exploatarea de noi zacaminte, in Siberia.

Rusia a produs aproape 10 milioane de barili de petrol in august, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie, citata de The Guardian, acesta fiind un record post-sovietic. Relatiile cu alte tari producatoare de petrol este probabil sa devina tensionate, pentru ca Moscova profita de reducerile Opec.

"Exista temerea ca Rusia va deveni prea increzuta," a spus Andrew Neff, analist al industriei petrolului la Global Insight din Washington, citat de The Guardian. "Nu numai ca este cel mai mare exportator de gaz, dar acum este si cel mai mare exportator de petrol. Intrebarea este daca Rusia va dori sa isi exploateze sentimentul de superioritate si va cere nu numai un loc la masa, ci unul in capul mesei."

La sfarsitul saptamanii trecute, insa, seful Gazprom a negat faptul ca furnizarea de gaz si petrol sunt folosite ca arma politice. Alexei Miller a spus ca UE va ramane cel mai important client al Rusiei, in ciuda constructiei de noi conducte pentru aprovizionarea Chinei.

Miller a spus ca Opec nu mai are cel mai greu cuvant de spus in determinarea pretului petrolului (aflat acum la nivelul de 70 de dolari pe baril). El a mai aratat ca Ucraina, prin care tranziteaza 80% din gazul destinat UE, plateste pentru gaze, deocamdata. El a avertizat insa ca o posibila criza ar putea aparea la inceputul lunii februarie, dupa alegerile prezidentiale ucrainene din 17 ianuarie. Miller spune ca partae ucrianeana nu stie inca de unde vor veni resursele pentru a plati gazele in 2010.

"Se pregateste o furtuna perfecta," crede si Neff.

Compania ucraineana Naftogaz a negat insa comentariile venite dinspre Gazprom.

"De facto, nu exista motive pentru repetarea crizei gazelor," a spus un purtator de cuvant care a adaugat ca, pentru prima data in istorie, Ucraina are destul gaz in stoc pentru a-si acoperi nevoile de peste iarna.

Comentariile lui Miller au fost primite la kiev ca o noua tentativa de a defaima tara inaintea alegerilor. Intr-un interviu acordat Financial Times, presedintele Iuscenko a spus: "Exista multe scheme ascunse si cinice care se joaca in sferele economice si ale media, cu scopul de a discredita Ucraina."

Rusia a suferit imens in urma recesiunii globale, PIB-ul ei reducandu-se cu mai bine de 10% in prima jumatate a lui 2009. Temerile Moscovei legate de nelinistea sociala par sa fi fost insa atenuate de cresterea pretului petrolului. Premierul Vladimir Putin aanuntat in week-end ca Rusia iese "modest" din recesiune, cu o crestere de aproximativ 1% inregistrata in luna iunie.

A.L.

Linkuri:
- The Guardian: Europe fears winter energy crisis as Russia tightens grip on oil supplies
- EurActiv.com: Gazprom seeks role in Ukraine politics
- FT: Gazprom chief reignites fears over Ukraine