Premierul olandez Jan Peter Balkenende conduce o campanie de lobby "foarte subtila" la Bruxelles, incercand sa devina candidat pentru functia de presedinte al Consiliului UE, potrivit unor surse care spun ca, in cazul in care Tratatul de la Lisabona intra in vigoare, olandezul ar putea fi sustinut puternic de Angela Merkel.

Tratatul de la Lisabona, daca intra in vigoare, introduce o noua functie de presedinte care va conduce summit-urile UE pentru doi ani si jumatate. Au existat speculatii nesfarsite in legatura cu posibilii candidati pentru aceasta functie, Tony Blair, Jean-Claude Juncker si Guy Verhofstadt fiind mentionati in mod repetat.

O sursa olandeza proeminenta din Bruxelles a declarat pentru EurActiv ca Balkenende "cu siguranta vrea postul," si a adaugat ca zvomul este alimentat de la Haga.

Balkenende, liderul crestin-democrat al Olandei din 2002, a negat in mod repetat interesul sau pentru noul "top job", care va fi creat daca ratificarea Tratatului de la Lisabona va fi finalizata in Irlanda, Polonia si Cehia. Intrebat recent despre aceasta chestiune in Parlamentul Olandez, el a calificat speculatiile ca fiind "absurde".

Totusi, in fata opozitiei, el a refuzat sa dea asigurari categorice ca isi va termina mandatul de premier, astfel alimentand zvonurile si la Haga si la Bruxelles.

Mai mult, sursa care a dorit sa ramana anonima crede ca Balkenende va avea un sustinator cu profil inalt in persoana cancelarului reales al Germaniei, Angela Merkel.

"Angela Merkel este foarte apropiata de primul ministru olandez," a spus sursa, adaugand ca "personal si politic ei sunt de acord si sunt acelasi stil de politician discret si pragmatic".

Ca urmare, Merkel ar putea sa il promoveze pe premierul olandez ca pe un "compromis viabil" si o alternativa la o figura de talie mondiala precum Tony Blair. Forta lui Balkenende sta in faptul ca, spre deosebire de predecesorii sai, nu a avut nici un 'meci' politic care sa altereze relatiile cu Franta si Germania, potrivit sursei.

Punand paie pe foc, un alt expert politic olandez a declarat pentru EurActiv ca reprezentantei permanente a Olandei la UE la UE i s-a cerut sa faca lobby pentru candidatura lui Balkenende, dar "intr-o maniera foarte subtila".

Daca Tratatul va fi aprobat in Irlanda, asigurand in mare masura ratificarea la nivelul UE pana la sfarsitul lui 2009, Balkenende va trebui sa isi confirme rapid interesul pentru functie si sa inceapa sa castige opinia publica din Olanda.

"Totul depinde de felul cum Balkenende joaca la capitolul PR", a pus sursa. "Daca i se ofera postul, va prezenta situatia ca o chemare catre o indatorire mai inalta, care va creste influenta olandeza in Europa". "El nu isi doreste sa fie perceput ca plecand intr-un moment in care publicul isi doreste o conducere constanta," in special avand in vedere revenirea extremei drepte printre partidele principale de pe scena olandeza.

Acest articol in engleza