O apropiere a Romaniei de Polonia este binevenita, spune presedintele Parlamentului European, polonezul Jerzy Buzek intr-un interviu acordat HotNews.ro, iar primul pas ar putea fi sustinerea acordata Bucurestiului pentru obtinerea portofoliului agriculturii din Comisia Europeana. Prioritatea noului presedinte al PE este depasirea crizei economice, dar si Parteneriatul Estic, securitatea energetica sau migratia.

Foto: PE

Reporter: Ce inseamna, in afara simbolismului, ca presedintele Parlamentului European sa fie dintr-un nou stat membru al UE, dintr-un fost stat comunist. Care ar putea fi avantajele pentru cetatenii Europei Centrale si de Est din aceasta reprezentare la nivel inalt in institutiile europene?
Jerzy
Buzek: E un semnal puternic ca suntem uniti intr-adevar, ca acum asa numitele vechea si noua Europa sunt unite si ca in viitor nu vom mai vorbi despre o asemenea diviziune. Avem standarde diferite de viata, exista multe diferente intre noi, insa avem politicile noastre europene si responsabilitati comune. Stiti foarte bine ca politicile noastre comune functioneaza si trebuie sa functioneze. Deci solidaritatea este o valoare importanta in UE, insa responsabilitatea este a noastra a tuturor.

Reporter: Aveti doi ani de mandat ca presedinte al PE. Care este prioritatea dvs., daca ar fi sa alegeti una singura din programul dvs.?
J.B
.: Sa depasim criza economica. Pentru ca cetatenii nostri asteapta un astfel de raspuns. Ceea ce ii intereseaza cel mai mult este existenta locurilor de munca, standardul vietii si noi trebuie sa raspundem asteptarilor lor.

Avem si alte prioritati, ca securitatea energetica, aprovizionarea cu energie, criza demografica, problemele privind imigratia, cooperarea cu America Latina, care este o mare sansa pentru noi toti, nu numai pentru spanioli si portughezi. La fel si cu Parteneriatul Estic. Toti suntem responsabili pentru aceste probleme.

Nu spun ca e posibil sa rezolvam toate aceste probleme, insa trebuie sa incepem cu criza, energia, schimbarea climatica, migratia si sa ne organizam. Iar daca ne organizam, vom raspunde institutional acestor chestiuni. Va trebui in acest sens sa avem adoptat si Tratatul de la Lisabona, pentru ca el ne va da posibilitatea sa fim mai eficienti. Trebuie sa fim eficienti si sa ne organizam pentru ca asta ne-o cer cetatenii. Iar noi asteptam de la ei sa mearga in numar mult mai mare la alegerile de peste cinci ani.

Reporter: Ati mentionat Parteneriatul Estic, cum vedeti relatia dintre UE si Moldova, in contextul noii puteri de la Chisinau si modalitatea in care Romania ar putea sa isi aduca propria contributie la aceasta relatie?
J.B.:
Noi felicitam Alianta pentru Integrare Europeana si amintim ca cel mai important lucru este continuarea reformelor. Fiind romanca, stiti foarte bine cat de dificil a fost si este sa faci reforma si noilor tari ne-a luat 20 de ani. Si inca facem reforme, asa ca stim cat de greu ii va fi Moldovei in viitor. Trebuie sa ii sprijinim, mai ales acum, in timpul crizei economice. O a doua chestiune foarte importanta este construirea unei societati civile. Exista bani in acest sens si trebuie sa folosim acesti bani pentru acest scop. Inca avem si noi probleme in acest sens, pentru ca noi, tarile UE est-europene, avem societate civila de 20 de ani doar.

Reporter: Presedintele roman Traian Basescu a vorbit despre dorinta de a reliza un parteneriat special intre Romania si Polonia. Cum vedeti materializarea lui si, in acest sens, s-a putea exprima o astfel de cooperare pentru sustinerea acordata de Polonia Romaniei in obtinerea portofoliului agroiculturii din Comisia Europeana?
J.B
.: Avem un trecut comun si exista un viitor comun in fata noastra. Apreciez initiativele statelor membre care isi doresc o mai stransa cooperare, pentru ca asta ar ajuta la avansarea proiectului european. In acest caz, nu numai Polonia, ci si Franta sustine candidatura unui roman pentru postul de comisar pe agricultura. Insa decizia finala ii apartine presedintelui Comisiei.

Reporter: Care este mesajul dvs. inainte de audierile noii echipe de comisari in Parlamentul European?
J.B
.: Sper ca membrii Comisiei sa fie foarte bine pregatiti pentru audieri, pentru ca nu este una usoara. Exista un chestionar special, membrii Colegiului Comisarilor trebuie sa raspunda la 50-70 de intrebari, foarte detaliate, iar discutia in comisiile de specialitate este foarte deschisa si dureaza aproximativ trei ore. Asa ca speram ca discutia va fi una foarte buna si ca viitorii comisari vor fi fantastici. Asta speram.

Anne Marie Blajan