Urmatoarea Comisie ar trebui sa reformeze sistemul "absurd" de recrutare al Uniunii Europene si sa-l aduca la zi cu piata flexibila a muncii, asigurandu-se, in acelasi timp, ca posturile sunt castigate corect, declara, intr-un interviu pentru EurActiv, Siim Kallas, vicepresedinte al CE.

Kallas, detinator al portfoliului administratiei, auditului si anti-fraudei din 2004, isi doreste deschiderea "sistemului foarte rigid" pentru mai multe persoane venite din afara pentru a "gasi slujbele potrivite pentru oamenii potriviti".

"Este o comunitate inchisa. Oamenii vin si stau aici pana la pensie si asta e problema," a spus el, anuntand ca modernizarea politicii de personal va trebui sa fie printre prioritatile urmatorului executiv UE. Totusi, Kallas realizeaza ca "rigiditatea a fost in principal ceruta de sindicatele angajatilor pentru a evita nepotismul si favoritismul."

Comisarul a explicat ca, dintr-un total de 30.000 de oameni angajati in institutiile europene, numai "cateva sute" parasesc sistemul anual pentru a iesi la pensie sau pentru a gasi noi provocari, acest lucru ridicand "intrebari serioase" in privinta politicii de recrutare.

"Situatia de azi e absurda. Angajam oameni cu varste intre 25-30 de ani - oameni care au deja cel putin o experienta serioasa in munca - si apoi, daca fac toti pasii necesari, sunt disponibili pentru posturile cele mai inalte atunci cand trec de 50 de ani sau chiar mai in varsta," a spus el, cerand mai multa flexibilitate in modul in care Comisia isi recruteaza cei mai buni oameni.

"[...] Mai multa flexibilitate si, poate, un concurs mai deschis si un mecanism al concurentei pentru numirea de inalti oficiali vor constitui un subiect de discutie in urmatorul mandat al Comisiei: politica de personal."

Fostul premier estonian a dezvaluit ca tocmai primise o cerere care tinea de "secolul trecut", din partea unei persoane de "nivel foarte inalt", aducand acest argument in sprijinul ideii ca "regulile rigide" sunt inca necesare, pentru ca zilele favoritismului nu au trecut.

'Un comisar pentru fiecare tara'

Intrebat cum vede viitorul Comisiei Europene, avand in vedere posibila ratificare a Tratatului de la Lisabona si posibila aderare a tarilor precum Croatia si Islanda, Kallas si-a declarat "preferinta clara pentru a avea un comisar per tara".

A avea mai putini comisari decat state membre, a avertizat el, ar putea duce la un "sistem nebun", incare intra in joc posturile de director-general.

"Imaginati-va cum ar fi daca Franta si Germania nu ar avea comisar," a spus Kallas, avertizand ca "ar aparea o politizare a directorilor-generali". Acest lucru ar putea duce chiar la aparitia unei conduceri politice la varful Comisiei, cu "mai putina putere si mai putin impact politic decat directorii generali."

Estonianul a admis, totusi, ca "o Comisie din ce in ce mai mare este cu siguranta mai greu de administrat'. Kallas a spus ca in cadrul sistemului 'un comisar per tara' nu ar mai fi alta optiune decat crearea unei "ierarhii in interiorul Comisiei". "Cred ca un fel de ierarhie in care vicepresedintii sa aiba cu adevarat un rol coordonator peste anumite sectoare este o necesitate [...], altfel este foarte greu."

Siim Kallas a dialogat cu Andrew Williams si Daniela Vincenti-Mitchener.

- Prima parte a interviului, integral, in engleza

- Articolul complet in engleza
- Articolul complet in franceza