A inceput prima vizita oficiala in Romania a unui reprezentant al administratiei Obama | Vizita la Bucuresti a lui Biden face parte dintr-un turneu in Europa Centrala si de Est, care mai include Varsovia si Praga | Biden discuta joi cu oficiali si politicieni romani | Polonia se declara pregatita sa participe la noul scut american antiracheta | E din nou vorba de "batalia dintre Rusia si SUA pentru influenta"?

Vicepresedintele Statelor Unite, Joe Biden, a sosit miercuri seara  la Bucuresti. Romania este cea de-a doua escala a oficialului american in cadrul turneului sau in Europa Centrala si de Est. Venit de la Varsovia, oficialul american se va intalni joi cu seful statului, Traian Basescu dar si cu premierul in exercitiu Emil Boc. Vicepresedintele american va mai avea intrevederi cu liderii PSD si PNL, Mircea Geoana, respectiv Crin Antonescu.

"Vicepresedintele american Joe Biden va tine la Bucuresti discursul care vizeaza politica fata de regiune. Este extreme de important", a subliniat presedintele Traian Basescu la postul public de televiziune.

Intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale se arata ca "agenda discutiilor va cuprinde subiecte prioritare ale parteneriatului strategic romano-american, precum si teme de actualitate de pe agenda internationala".

Polonia, Romania si Cehia, tarile vizitate de Joe Biden in cadrul turneului sau

Joe Biden s-a aflat miercuri in Polonia. Varsovia si Praga au fost dezamagite de renuntarea la proiectatul scut antiracheta ce urma a fi instalat in cele doua tari. Joe Biden le prezinta in aceste zile un alt proiect modificat, dovada ca SUA nu-si uita aliatii din Est.

Noile linii ale strategiei geo-politice ale Casei Albe, mai diplomata si mai deschisa dialogului, incoronata cu un Premiu Nobel pentru Pace inainte chiar de a da primele roade, se afla in plina perioada de constructie si de confruntare cu realitatea din teren.

Chiar in aceste zile, emisari americani de rang inalt se afla in cele patru colturi ale lumii pentru a obtine progrese in diferitele dosare dificile.

In acest context se inscrie miniturneul lui Joe Biden in Europa de Est. Miercuri  la Varsovia, inainte chiar de intalnirea sa cu presedintele Lech Kaczynski si cu primul minsitru Donald Tusk, vice-presedintele american  a declarat, pentru a risipi suspiciunile gazdelor, ca SUA nu au sacrificat tarile Europei Centrale si de Est pentru a-si ameliora relatiile cu Moscova.

Pe 17 septembrie, presedintele Barack Obama anuntase ca administratia sa va aborda diferit domeniul apararii anti-racheta, dupa reevaluarea amenintarii balistice iraniene.

Dupa Varsovia si Bucuresti, Joe Biden va dezvolta aceeasi retorica menita sa-si asigure partenerii vineri la Praga.

Tusk: Polonia este pregatita sa participe la noul scut american antiracheta

Polonia este pregatita sa participe la noul poiect de scut antiracheta american in Europa Centrala, dupa ce Washingtonul a abandonat proiectul precedentei administratii. Declaratia ii apartine premierului polonez, Donald Tusk si a fost facuta in cadrul unei conferinte de presa comune cu vicepresedintele american Joe Biden, la Varsovia.

"Polonia considera foarte interesanta si necesara aceasta conceptie, acest proiect numit SM3, privind o noua configurare a apararii antiracheta", a subliniat Donald  Tusk. "Suntem pegatiti sa participam la acest proiect, la nivelul la care convine", a concluzionat premierul polonez.

Stratfor: "Perpetua batalie dintre Rusia si SUA pentru influenta in Europa"

Intr-un articol publicat saptamana trecuta, compania de analiza Stratfor considera ca "vizita lui Biden in Europa Centrala face parte dintr-o perpetua batalie dintre Rusia si SUA pentru influenta in Europa, dar are legatura si cu problema geopolitica mai ampla a Iranului". "Tinand cont de faptul ca Rusia ia in considerare continuarea colaborarii cu Teheranul, SUA il trimit pe Biden in Europa Centrala ca mesaj ca poate continua sa joace dur chiar acolo unde Rusia este afectata cel mai mult", sustine Stratfor.

"In timp ce interesele SUA privind Orientul Mijlociu au fost initial motivul principal pentru o relatie stransa intre Bucuresti si Washington - Romania fiind un spatiu european excelent pentru necesitatile de proiectare ale fortei aviatice in Orientul Mijlociu - Romania ofera acces direct in 'punctul moale' al Rusiei", mai cred analistii Stratfor. Romania "a aratat un interes agresiv in a-si proiecta propriile interese in Republica Moldova, pe care Moscova o considera inca parte a propriei sfere de influenta", iar din acest motiv reprezinta un interes special.

Articole complete la RFI, RFI si HotNews.ro