Reuniunea la nivel inalt de la Copenhaga nu va produce un nou protocol international care sa reglementeze lupta impotriva schimbarilor climatice. Asa sustin expertii care au participat la conferinta "Romania pe drumul spre Copenhaga" organizata de de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Asociatia Green Revolution. Stabilirea unui acord de natura politica este cel mai probabil scenariu, dar acesta este insuficient pentru solutionarea problemelor pe care le ridica schimbarile climatice la nivel international, au concluzionat acestia.

Karl Friedrich Falkenberg, Director General al Directiei Generale pentru Mediu din cadrul CE, a tinut sa felicite Romania pentru angajamentele sale in lupta impotriva schimbarilor climatice, care demonstreaza ca este un partener de incredere in perspectiva unui acord international.

Stephan Harrison, director al Centrului privind Managementul Riscului asociat Schimbarilor Climatice din cadrul Universitatii Oxford, a subliniat dificultatea adoptarii unor politici de mediu eficiente, in contextul in care exista un grad inalt de incertitudine al modelelor de prognoza a schimbarilor climatice, in special al celor la nivel regional.

"Din pacate, modelele stiintifice nu ne ajuta sa determinam proiectii regionale, deci nu stim ce se va intampla in Romania, de exemplu, si acest lucru ingreuneaza si mai mult formularea unor politici de mediu eficiente”, a explicat Harrison.

In luna decembrie a acestui an, reprezentanti din 191 de tari se vor reuni la Copenhaga pentru ultima runda de negocieri privind un nou acord global de reducere a emisiilor poluante.

Acordul aflat in vigoare, cunoscutul Protocol de la Kyoto, va expira peste 3 ani, in decembrie 2012. Negocierile de la Copenhaga ar urma sa ratifice un nou tratat de clima care sa fie aplicat incepand cu 2013.