Principalii candidati la presedintie deplang faptul ca Romania nu are o strategie postaderare. Toti au in vedere relatia cu Republica Moldova, rolul Romaniei in UE si o mai buna pozitionare in regiune. Antonescu isi exprima optiunea clara pentru o Europa federala si pentru aderarea Turciei. Din programul lui Basescu lipseste celebra axa "Washington-Londra-Bucuresti. Geoana isi doreste relatii pragmatice cu China, Rusia, India, Brazilia. Oprescu promite ca nu se va amesteca in treburile interne ale Moldovei.

Crin Antonescu

Programul lui Crin Antonescu este cel mai vast dintre toate si are o abordare destul de complexa a politicilor Romaniei in interiorul Uniunii Europene, in regiune si in lume.

El observa, in primul rand, ca Romania nu a are un proiect pentru perioada de postaderare, "care sa constituie fundamentul politicii externe a Romaniei." Tot la capiolul critici, Antonescu infiereaza faptul ca Romania este singrul stat membru care are doi reprezentanti in Consiliul European, din cauza ambiguitatii intre prerogativele presedintelui si ale premierului. Esuate sunt considerate si relatiile cu Moldova si Ucraina, ca si axa „Washington-Londra-Bucuresti.”

Programul lui Antonescu mai observa si noul context mondial al amenintarilor teroriste, al nevoii de securitate energetica si al luptei cu schimbarile climatice si dominat de criza economica.

Idei:

- presedintele trebuie sa devina centrul de coordonare al formelor multiple de diplomatie (clasica, economica, parlamentara, publica, culturala).
- constituirea, pe langa presedintele Romaniei, a unui consiliu consultativ pentru politica externa,
- Principala dimensiune a proiectului de Presedinte este definirea rolului Romaniei in interiorul Uniunii Europene, pornind de la avantajele competitive in raport cu partenerii.
- Romania este cel mai mare stat membru care poate asigura gestionarea eficienta si in deplina siguranta a frontierei estice.
- sprijina ideea extinderii Uniunii Europene, inclusiv cu Turcia, pe termen mediu
- sprijina ideea unei politici externe si de securitate comune, precum si a unei politici energetice comune
- Parteneriatul strategic cu Franta va ramane un instrument politic important si trebuie sa capete consistenta. Va propune un parteneriat strategic care
vizeaza spatiul central-european si in primul rand Germania si Austria. Aceeasi perspectiva trebuie aplicata si raporturilor cu Ungaria si Bulgaria.
- Va actiona pentru refondarea parteneriatului cu Statele Unite ale Americii. Primul pas al acestui proces il reprezinta clarificarea problemei vizelor
- Relatiile cu Federatia Rusa reprezinta o prioritate, in special componenta economica.
- Restabilirea normalitatii in raporturile cu Republica Moldova, incepand cu recunoasterea independentei si statalitatii tarii vecine. Parteneriat pentru integrarea Moldovei in UE.
- Va solicita institutiilor sa aiba o politica mai viguroasa si mai activa in legatura cu romanii de pretutindeni. Trebuie ceruta puternic in institutiile europene aplicarea principiului liberei circulatii a fortei de munca.

"Ca lider politic, ma simt mai apropiat de proiectul unei Europe federale, cu institutii puternice, cu o mai buna coordonare a politicilor in toate domeniile de activitate. Cred ca proiectul unei Europe federale avantajeaza in acest moment Romania, putand fi un puternic vector de modernizare a societatii noastre.
Ca Presedinte al Romaniei, voi sprijini procesele de consolidare si adancire a integrarii europene."

Traian Basescu

Programul actualului presedinte nu are un capitol de relatii externe, dar problematica este atinsa in paragrafele dedicate competitivitatii si "beneficiilor de la UE".

Basescu pare sa propuna o abordare pragmatica a diplomatiei, indreptata spre interesele economice ale Romaniei: "politica externa trebuie sa devina tot mai mult un instrument major de promovare in primul rand a intereselor economice ale Romaniei, pe plan mondial."

Idei:

- Accent pe consolidarea parteneriatelor cu SUA si Franta;
- Trebuie sa avem un rol activ in zona Marii Negre, in acord cu politica de vecinatate a Uniunii Europene;
- Sprijin pentru aspiratiile la aderare la UE din Republica Moldova;
- Aplicarea mai rapida a prevederilor Strategiei Lisabona, pentru a avea intreprnderi mai competitive;
- Ne propunem ca Romania sa intre in anul 2011 in spatiul Schengen.
- Pregatire temeinica pentru a utiliza eficient fondurile pe care Uniunea Europeana le va aloca Romaniei in perioada 2014-2020.

Mircea Geoana

Fost ministru de externe, Geoana isi centreaza si el viziunea de politica externa in jurul aderarii la UE: "Asa cum proiectul nostru in ultimele doua decenii a fost integrarea in Occident, proiectul pentru urmatorii 20 de ani este stabilirea unei Romanii influente, moderne, prospere, sigure pe sine, increzatoare in destinul sau[...]."

Idei:

- Stabilirea unor aliante cu geometrii variabile, care sa ne asigure conectarea rapida la politicile si proiectele europene.
- Trebuie stabilite pozitii nationale si aliante in cadrul Uniunii pentru a fi siguri ca pregatirea perspectivei financiare 2013-2020 va tine cont si de interesele Romaniei.
- Sa fructificam parteneriatele strategice existente ale Romaniei si sa promovam cu inteligenta stabilirea de noi relatii de parteneriat in zone de interes pentru economia Romaniei.
- Consolidarea relatiei transatlantice este o prioritare;  amenintarile globale pot fi gestionate eficient numai printr-o cooperare stransa intre SUA si Uniunea Europeana.
- La nivel regional, prioritatara este relansarea relatiilor cu vecinii
- Ca stat membru UE, Romania va trebui sa insiste pentru o mai mare implicare a Uniunii in Republica Moldova, pentru acordarea de asistenta financiara europeana.
- O prioritate pentru politicaexterna trebuie sa fie reangajarea in relatii pragmatice cu tarile emergente, China, Rusia, India, Brazilia.
- Recastigarea influentei in zonele traditionale si castigarea de noi piete (inclusiv extinderea parteneriatelor cu tari influente din Orientul Mijlociu).
- Cooperarea economica la Marea Neagra:  trebuie sa asezam viguros pe harta companiile romanesti.
- trebuie promovata pozitia geostrategica a portului Constanta ca punct nodal de conectare cu tarile din Caucaz si intregul spatiu post-sovietic.
- Incurajarea implicarii resurselor intelectuale, a mijloacelor de promovare culturala.
- Influenta economica, influenta culturala, expansiunea intereselor comerciale, sprijinirea financiara a retelelor de ONG-uri romanesti care lucreaza in strainatate, extinderea lectoratelor si catedrelor din universitati, crearea unei retele culturale influente in strainatate trebuie sa devina mai vizibile.
- Aducerea inapoi a cat mai multor romani plecati in strainatate.
- Grija a statului roman pentru cei plecati.
- Incurajarea comunitatilor romanesti din alte state.

Sorin Oprescu

Actualul primar al capitalei nu dedica multe pagini problematicii externe, dar puncteaza majoritatea temelor atinse si de rivalii sai.

Idei:

- Relansarea relatiilor cu tarile din vecinatate (R. Moldova, Ucraina, F. Rusa, Balcanii de Vest);
- Servirea intereselor comunitatilor de romani din strainatate;
- Continuitate in parteneriatele strategice cu puterile influente din spatiul Euro-Atlantic;
- Recastigarea influentei in zone considerate de traditie pentru relatiile Romaniei, cat si patrunderea pe noi piete.
- Relatia cu Republica Moldova: Romania va fi un vecin loial si nu se va amesteca in treburile interne ale Moldovei.
- Relatia cu Rusia reprezinta o linie prioritara de actiune si trebuie sa ne propunem construirea unei relatii bilaterale pragmatice.
- Parteneriatul strategic cu SUA va fi o prioritate si trebuie sa se reflecte in plan economic national mult mai substantial decat pana acum.
Securitatea energetica
- Relatii de cooperare cu statele din vecinatate si din Balcani in domeniul protejarii drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale.
- Crearea de conditii pentru participarea efectiva a etnicilor romani la viata politica, economica, sociala, religioasa si culturala a tarii in care traiesc.
- Libera circulatie a muncitorilor romani.

Adrian Lungu

[EurActiv.ro]

Linkuri:

- Programul de politica externa al lui Crin Antonescu
- Programul lui Traian Basescu
- Programul lui Mircea Geoana
- Programul lui Soriun Oprescu