Candidatii la presedintie au scris putin despre cheltuirea fondurilor europene si abordarea se limiteaza in mare parte la a mentiona gradul redus de absorbtie care trebuie imbunatatit. Avem de-a face cu un subiect care "traverseaza" toate domeniile sociale si economice care se confrunta cu un blocaj semi-generalizat in intreg sistemul. Se resimte in continuare nevoia unei viziuni coerente, a unei solutii care sa constituie punctul de plecare pentru a pune lucrurile in miscare. Programele analizate, a patru candidati, dau semnale slabe in acest sens.

Argumentele de mai sus arata ca subiectul cheltuirii fondurilor UE s-ar preta la o idee de abordare strategica in cadrul programelor candidatilor la presedintie. Cu toate acestea, se regaseste numai pe alocuri si este tratat in termeni aproape surprinzatori.

Crin Antonescu mentioneaza fondurile europene trecator, in capitolul destinat politicii externe.

“Politica europeana este principala ancora a demersului extern al Romaniei. Acest nou proiect implica o schimbare de paradigma. Integrarea europeana este privita cel mai adesea in tara exclusiv prin prisma absorbtiei fondurilor europene, respectiv a banilor care vin sau ar trebui sa vina de la Bruxelles. Desigur, reprezinta un subiect de preocupare faptul ca deocamdata romanii resimt mai degraba costurile si mai putin beneficiile, faptul ca deocamdata Romania este mai degraba contributor la bugetul Uniunii decat beneficiar al finantarilor europene. Aceasta situatie ar putea genera insatisfactie si, in perspectiva, chiar curente de opinie publica eurosceptice sau chiar anti-integrationiste. Dar gradul de absorbtie al fondurilor europene este in primul rand o problema a administratiei romanesti si doar in mica masura o problema a relatiei Bucurestiului cu birocratia de la Bruxelles” (Program - Crin Antonescu)

Traian Basescu anunta ca trebuie sa ne pregatim pentru urmatorul cadru financiar, 2014-2020, in capitolul “Beneficii de la UE”:

“Ne propunem ca Romania sa intre in anul 2011 in spatiul Schengen. Vrem ca romanii sa circule liber in toata Europa. Dar, urmare a faptului ca multi romani prefera astazi sa lucreze in alte tari ale UE, tara pierde pentru ca acesti oameni nu sunt utilizati aici, acasa. Uitandu-ne in urma, vedem ca mai bine de 10 ani s-a gresit in strategia de pregatire a Romaniei pentru a adera la Uniunea Europeana. S-a pus accent pe aderare in sine, pe simpla indeplinire la nivel minimal a unor prevederi legislative europene. Ar fi fost, insa, mult mai bine daca am fi pus accent pe pregatirea noastra pentru a fi capabili sa beneficiem mai eficient dupa aderare de oportunitatile pe care le ofera calitatea de Stat Membru al UE. Aceasta este adevarata si trista explicatie a faptului ca avem o atat de redusa capacitate de absorbtie a fondurilor UE care au fost alocate Romaniei. In consecinta, vreau ca in noul meu mandat sa ne pregatim bine pentru a utiliza eficient fondurile pe care Uniunea Europeana le va aloca Romaniei in perioada 2014-2020!” (Program - Traian Basescu)

Mircea Geoana propune un “Comandament national pentru atragerea fondurilor europene”

Ca presedinte al Romaniei voi propune infiintarea unui Comandament national pentru atragerea fondurilor europene si infiintarea de centre regionale care sa ofere asistenta intreprinzatorilor care vor sa foloseasca bani europeni. In acest fel vom putea sa venim in ajutorul firmelor care in prezent se confrunta cu probleme de finantare. Absorbtia fondurilor europene va permite Romaniei valorificarea potentialului agricol, asigurarea din  productia interna a consumului alimentar al populatiei si disponibilizarea unor cantitati pentru export, modernizarea capacitatilor energetice, obtinerea de energie din surse alternative, incurajarea sectorului IMM-urilor, dezvoltarea si modernizarea infrastructurii publice de transporturi si utilitati. In multe dintre aceste domenii, se pot promova parteneriate de tip public privat. (Program - Mircea Geoana)

Nota: cele 3 programe mentionate pot fi descarcate aici.

Sorin Oprescu are o singura propozitie care se refera la fonduri in documentul de campanie, denumit “Convingerea mea”: “In realitate, banii, inclusiv cei europeni, trebuie direcționati spre spitale, spre drumuri, spre modernizarea vietii la tara”.

Unii reprezentanti ai sectorului de consultanta, contactati de HotNews.ro, au comentat propunerea lui Mircea Geoana, dat fiind ca este singura ceva mai concreta. “Se stie ca exista o problema de coordonare in gestionarea fondurilor, dar aceasta nu poate fi rezolvata foarte usor. In mare parte, din cauza intereselor politice. Un comandament national ar functiona daca nu ar mai exista ingerinte politice si coordonarea s-ar putea concretiza”, au explicat consultantii.

O propunere din partea consultantilor o constituie ca, inca din campania electorala, partidele sa semneze un pact, o platforma comuna prin care sa se angajeze ca subiectul fondurilor europene nu va fi supus intereselor politice. Aceasta ar fi singura abordare eficienta, potrivit surselor citate.

Ioana Morovan