Stimularea crearii de noi locuri de munca pentru romani, echitate in sistemul public de pensii, cresterea veniturilor, limitarea masurilor populiste, sunt doar cateva dintre promisiunile cuprinse in programele sociale ale principalilor candidati la presedintie. In aproape toate programele de campanie se regaseste ideea ca banii publici trebuie directionati mai eficient in ceea ce priveste asistenta sociala.

Sunt prea multi asistati sociali, spun raspicat atat Crin Antonescu, cat si Traian Basescu. Aceasta idee este abordata si de Mircea Geoana, dar mult mai timid, spunand doar ca politicile de securitate sociala trebuie scoase de sub influenta deciziilor electorale.

Candidatii critica faptul ca multe dintre masurile sociale sunt populiste. Nu este insa un motiv sa promita, in continuare, acordarea de stimulente financiare. Crin Antonescu sustine ca prioritatea este protejarea locurilor de munca viabile si incurajarea initiativei private, creatoare de noi slujbe pentru romani. Antonescu spune ca trebuie acordate stimulente financiare in zonele defavorizate. Traian Basescu vrea elaborarea unui Cod al Asistentei Sociale, care sa faca ordine in cele peste 200 drepturi de asistenta sociala actuale, reglementate prin peste 170 de acte normative. Basescu scoate in evidenta ideea ca este necesara cresterea veniturilor mai mici si crearea unei clase mijlocii mult mai puternice. Mircea Geoana propune un Pact National pentru Locuri de Munca, Formare Profesionala si Protectie Sociala ca motor de restabilire a increderii, solidaritatii si coeziunii sociale. Geoana dedica pensionarilor o mare parte din promisiuni. Sorin Oprescu spune in doar cateva cuvinte ca va fi acordat un sprijin pentru cei cu venituri mici, in principal pensionari, someri si tineri.

Am selectat din programele de campanie principalele constatari facute de candidati, precum si solutiile propuse de acestia in ceea ce priveste protectia sociala. Iata care sunt promisiunile electorale in materie de politici sociale ale principalilor candidati.  

Crin Antonescu: Voi contribui, prin toate luarile mele de pozitie, la raspandirea culturii capitalismului  

Constatari:

  • Avem o economie asistata si asaltata cu “indicatii pretioase” din partea conducerii statului, o economie in care cea mai mare gaura neagra a ineficientei si risipei este chiar bugetul statului.

  • Raportul dintre numarul de angajati la stat fata de cei din sectorul privat este de 1,3 la 1, in favoarea statului.
    Salariul mediu in sectorul public este mai mare decat in cel privat.

  • In prezent, dintr-o populatie totala de 22 de milioane de persoane, 11 milioane sunt asistate, sub diferite forme, de stat. Aceasta nu se mai poate numi “protectie sociala”, ci dependenta de stat – capcana clasica a subdezvoltarii.

Propuneri:

  • Prioritatea economica pentru Romania este protejarea locurilor de munca viabile si incurajarea initiativei private, creatoare de noi slujbe pentru romani.

  • Ca presedinte, voi contribui, prin toate luarile mele de pozitie, la raspandirea culturii capitalismului. Trebuie sa rasplatim munca, eficienta acesteia, si sa stopam risipa banilor publici cu proiecte si masuri populiste. In economia de piata, a trai bine inseamna, in prealabil, a munci bine.

  • Stimularea crearii locurilor de munca in zone defavorizate prin diverse pachete de stimulente fiscale acordate intreprinderilor mici si mijlocii

Traian Basescu: Sustin elaborarea unui Cod al Asistentei Sociale


Constatari:

  • Astazi, veniturile sunt intr-o mare masura inca distribuite neechitabil. Persista inegalitati semnificative. Societatea este inca polarizata. La un capat cei putini si foarte bogati iar la celalalt cei inca multi si saraci.

  • In Romania exista 11 milioane de asistati in mod direct sau indirect.

  • Exista peste 200 drepturi de asistenta sociala actuale, reglementate prin peste 170 de acte normative.

  • Se vor inregistra si o reducere a populatiei tarii si o crestere a dependentei celor in virsta fata de cei mai tineri si activi.

Propuneri:

  • Este nevoie sa crestem veniturile mai mici si sa reducem saracia.

  • Clasa mijlocie trebuie sa devina puternica si reprezentativa pentru Romania. Baza acesteia trebuie sa fie comunitatile de salariati si de mici intreprinzatori. Veniturile acestor categorii trebuie sa fie mai apropiate. Clasa mijlocie trebuie sa creasca numeric iar vocea ei in societate de asemenea trebuie sa creasca. Aceasta inseamna o profunda schimbare in structura de intrerese si sociala a tarii si o modernizare a institutiilor statului.

  • Pentru a stimula implicarea sociala, in general, inclusiv prin intoarcerea catre societate a unei parti din veniturile personale, voi sprijini comportamentul filantropic - atat cel organizat de culte, cat si cel al intreprinzatorilor de succes sau al altor persoane - care este expresia unor noi comportamente din societatea romaneasca, complementare politicilor publice.

  • Singurul mod in care putem realiza echilibrul intre resursele bugetare si ordinea sociala este sa focalizam mai bine ajutorul social, astfel incat sa beneficieze de acesta cei care au cu adevarat nevoie de el. In acest sens, sustin elaborarea unui Cod al Asistentei Sociale

  • O atentie speciala trebuie acordata atat grupurilor cu risc ridicat de excluziune sociala: rromii, copiii, persoanele cu dizabilitati, cat si celor mai sarace regiuni si pungilor de saracie din unele orase, in special mici si monoindustriale.

  • Sustin necesitatea aplicarii unor politici pe termen lung si foarte lung care sa limiteze fenomenele de imbatranire si de scadere a populatiei.

  • Sunt necesare masuri de stimulare a cresterii natalitatii prin acordarea de stimulente fiscale si dezvoltarea serviciilor pentru mama si copil, precum si adoptarea unor politici coerente cu privire la migratie.

  • Sustin atat pensia minima, acordata din acest an, cat si necesitatea unei legi unice a pensiilor, care sa duca la dispaitia pensiilor speciale prin aplicare principiului contributivitatii, corelarea punctului de pensie cu cresterea preturilor si combaterea pensionarilor frauduloase.

Mircea Geoana: Voi sustine infiintarea unui Comisar national pentru combaterea saraciei

Constatari:

  • Degeaba avem locuri de munca si forta de munca, daca oamenii nu sunt calificati pentru posturile libere din economie.

  • Anul acesta, prin proiectele aplicate prin Fondul Social European au fost ocupate sau mentinute cateva zeci de mii de slujbe.
  • Aplicarea acestui program in sine a dat de lucru la peste 11.000 de experti, oamenii cu inalta calificare, pentru evaluarea si implementarea proiectelor.

  • Pensiile si alocatiile pentru copii nu sunt "pomeni electorale"

  • Pensionarii si familiile cu venituri reduse nu intra in categoria persoanelor asistate social.

  • Saracia ramane in continuare una dintre problemele si provocarile serioase cu care se confrunta tara noastra. Avem peste 4 milioane de romani, cu 140.000 mai multi decat in urma cu 5 ani, care sunt nevoiti sa traiasca la limita saraciei, cu mai putin de 10 lei pe zi. Pentru acesti oameni avem nevoie de soluiii, iar raspunsurile nu vor putea veni de la o singura institutie. Problema saraciei afecteaza intreaga societate si suntem cu totii responsabili de combaterea ei.

Propuneri:

  • Voi propune un Pact National pentru Locuri de Munca, Formare Profesionala si Protectie Sociala ca motor de restabilire a increderii, solidaritatii si coeziunii sociale. Aceste Pact va fi asumat de intreaga societate romaneasca, de la partide politice pana la parteneri sociali si reprezentanti ai mediului de afaceri.

  • Voi continua sa sustin cu toata convingerea atragerea de bani europeni prin Fondul Social European pentru instruirea fortei de munca.

  • Voi propune guvernului acordarea de stimulente fiscale si financiare companiilor care creaza slujbe pentru persoanele cu varste de sub 25 de ani si celor de peste 45 de ani.

  • Voi incuraja guvernul sa creeze locuri de munca in economia sociala - asistenti sociali, insotitori, educatoare, supraveghetoare, etc.

  • Avem nevoie de o noua lege a CES, capabila sa transforme acest mecanism de consultare sociala intr-un dialog deschis si eficient intre toate categoriile societatii. In acest sens, prioritara este includerea in CES si a reprezentantilor IMM-urilor, a investitorilor straini si a organizatiilor  neguvernamentale.

  • Trebuie sa gasim o solutie de reprezentare si consultare a muncitorilor din zona nesindicalizata. Incurajarea dialogului social va fi intotdeauna o prioritate a mandatului meu prezidential.

  • Politicile de securitate sociala si politicile familiale trebuie insa scoase de sub influenia deciziilor electorale. Pensiile si alocatiile pentru copii au nevoie de o strategie de durata, care sa asigure beneficii reale pentru cei vulnerabili si stabilitate pentru sistemul public.

  • Voi sustine ca toate beneficiile sociale sa fie definite in raport cu salariul mediu, cel care rezulta din functionarea economiei si mai putin din deciziile de campanie electorala.

  • Voi sustine Legea unitara a pensiilor publice, care va consacra, in mod real, principiul contributivitatii. Ea va aduce echitate in sistemul public de pensii, prin eliminarea pensiilor de lux din sistemul bugetar si cresterea pensiilor mici, inclusiv cele ale pensionarilor cu grad de invaliditate, dar si a pensiei sociale minim garantate.

  • Pentru batranii singuri voi promova proiectul "O casa de batrani in fiecare judet", astfel incat, fiecare dintre ei sa poata beneficia de facilitati moderne si de ingrijire adecvata.

  • Impreuna cu reprezentantii institutiilor publice si private implicate in gestionarea Pilonului II de pensii vom gasi solutiile pentru garantarea randamentului acestora.

  • Voi sustine infiintarea unui Comisar national pentru combaterea saraciei care sa stabileasca directiile de actiune publica in domeniul protectiei sociale.

  • In acelasi timp, sustin introducerea unei indemnizatii sociale minime garantate pentru persoanele varstnice care nu beneficiaza de pensie si ale caror venituri se situeaza sub limita saraciei.


Sorin Oprescu: Pentru iesirea din criza este nevoie de sprijin pentru cei cu venituri mici  

Constatari:

  • Suntem saraci pentru ca am fost prost guvernati

  • Saracia nu poate fi eliminata peste noapte

  • Bugetarii sunt invrajbiti cu salariatii din sectorul privat. Pensionarii cu persoanele active.

Propuneri:

  • Sprijin pentru cei cu venituri mici, in principal pensionari, someri si tineri. In timp de criza, sunt primii care trebuie protejati.

  • Sprijin pentru cei care creeaza locuri de munca. Voi propune un plan de scutiri de taxe pentru cei care infiinteaza noi locuri de munca. Cine isi deschide firma pentru prima data, sa nu plateasca taxe un an de zile. Cine creeaza locuri de munca, sa plateasca mai putine dari.

Claudia Pirvoiu