Un raport al Bancii Mondiale care analizeaza 10 state UE din zona central-estica arata ca in 2009 contractia economica in ansamblu, in regiune, va fi de circa 4,2%. "Partea cea mai rea a recesiunii poate ca s-a incheiat, dar redresarea este departe de a fi robusta si sigura", arata raportul. Pentru Romania, documentul mentioneaza ca a resimtit un impact moderat asupra somajului, ca nivelul creditelor neperformante a ajuns la 15% si ca este una din cele mai vulnerabile tari in fata schimbarilor climatice.

Raportul Bancii Mondiale asupra situatiei economice UE10 (Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia) mentioneaza ca, la un an de la izbucnirea crizei, activitatea economica si pietele financiare in UE 10 s-au stabilizat.

"Totusi, cele mai multe tari trec prin contractie economica puternica in acest an si redresarea pare sa fie slaba si inegala", mai arata documentul citat.

Cateva informatii extrase din raport:

  • Situatia economica s-a imbunatatit in ultimele 6 luni in anumite domenii. Mai intai, tarile UE10 au atins punctul maxim al contractiei. Regiunea este de asteptata sa resimta o contractie de 4,2% in ansamblu, in 2009, in linie cu rezultatele din primul semestru. Fluxurile comerciale s-au stabilizat in ultimele luni si deficitele de cont curent s-au redus in cele mai multe tari, transformandu-se chiar in excedent, in cazul Tarilor baltice. Indicele perceptiei economice in UE s-a imbunatatit constant in ultimele 6 luni. O depreciere a sistemului financiar a fost evitata, dat fiind ca bancile mama si-au mentinut expunerile in regiune. 
  • Creditele neperformante au crescut moderat si au depasit 10% numai in Letonia si Lituania. Rata de angajare s-a mentinut la un nivel relativ bun. Partea cea mai rea a recesiunii poate ca s-a incheiat, dar redresarea este departe de a fi robusta si sigura. Bulgaria, Romania si alte tari din Europa Centrala - cu exceptia Poloniei - asteapta o contractie economica intre 4 si 8% iar Tarile baltice, intre 14 si 18%. Cresterea regionala in 2010 poate fi mai mica de 1%.
  • Conform datelor din iunie 2009, Romania este una dintre tarile UE10 cu un impact moderat al crizei globale asupra somajului. Se remarca in schimb diferente intre regiunile tarii, astfel, Bucuresti-Ilfov a reusit sa aiba o rata a somajului sub 2%, pe cand in judete precum Vaslui sau Mehedinti rata somajului ajunge la 10-12%.
  • In Letonia, tara cea mai puternic afectata din regiune, creditele neperformante au crescut de la 3,6% la finalul lui 2008, la peste 10% in mai 2009. Intr-o definire mai larga care include creditele sub-standard, cele problematice si cele considerate nerecuperabile, creditele neperformante au ajuns in Letonia, la finalul lunii martie, la aproape 25%, iar in Romania la 15%. Rata acestor credite este de asteptat sa creasca in continuare.
  • Provocarea schimbarilor climatice afecteaza tarile UE10 in mod serios, cele mai vulnerabile fiind Romania, Bulgaria si Croatia.

Vezi raportul intregral in documentul atasat (in limba engleza)

Citeste si: Banca Mondiala: Pierderile cauzate de creditele neperformante ar putea ajunge la 9% din PIB-ul Romaniei

Ioana Morovan