Intr-un anunt facut in seara primei zile a Consiliului European, premierul suedez si presedintele Comisiei au anuntat ca presedintele Cehiei nu mai are nici un motiv sa nu semneze Tratatul de la Lisabona, intrucat ceilalti 26 de lideri ai Uniunii i-au facut pe plac.

Foto: CE

"Sunt multumit sa anunt ca, in aceasta seara, Consiliul European a cazut de acord sa accepte exceptia ceruta de presedintele Republicii Cehe pentru a putea ratifica Tratatul de la Lisabona. Am reusit sa ajungem la acest acord datorita multor lideri UE care au demonstrat leadership si o dorinta puternica de a coopera", a spus primul ministru suedez Frederik Reinfeldt la sfarsitul primei zile a summitului.

Odata cu aceasta decizie, Cehia a primit aceeasi exceptie de care beneficiaza Polonia si Marea Britanie, prin 'protocolul 30' atasat Cartei Drepturilor Fundamentale din Tratat. Vaclav Klaus ceruse pentru tara sa o exceptare de la Carta Drepturilor Fundamentale, astfel incat sa nu existe posibilitatea unor revendicari de proprietati din partea urmasilor germanilor sudeti care au parasit Cehoslovacia dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Potrivit site-ului presedintiei suedeze, cu cateva zile in urma, presedintele ceh ar fi semnalizat ca este multumit cu solutia de compromis prezentata de presedintia suedeza.

"Am vrut sa ne asiguram ca si tarile invecinate Republicii Cehe ar putea accepta aceasta solutie. Am facut acest lucru in aceasta seara si este foarte multumitor ca putem sa mergem mai departe", a spus Reinfeldt.

Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a salutat decizia survenita la capatul unei calatorii a Tratatului pe care a asemanat-o cu un maraton.

"As vrea sa felicit presedintia suedeza pentru aceasta realizare. A fost nevoie de munca grea pentru a-i face pe toti sa fie de acord, dar in aceasta seara am inlaturat si ultimul obstacol politic. Este un acord foarte important", a spus Barroso.

Tratatul va putea intra in vigoare cel mai devreme in decembrie, pentru ca, in ciuda consensului, Curtea Constitutionala din Cehia trebuie sa incheie examinarea Tratatului si presedintele Vaclav Klaus inca mai trebuie sa-l semneze. Curtea ar putea sa-si prezinte verdictul cel mai devreme pe 3 noiembrie. Daca Tratatul este semnat in cursul lunii noiembrie, va intra in vigoare pe 1 decembrie.

Declaratiile lui Reinfeldt si Barroso:



Protocolul 30 nu va fi modificat imediat, ci la "o data ulterioara, dupa ce Lisabona va fi in vigoare" a clarificat primul ministru suedez. Potrivit unor surse cehe, solutia va fi de a include noua declaratie in textul Tratatului de Aderare a Croatiei. Croatia va incheia negocierile, cel mai probabil, in 2010.

Primul ministru ceh Jan Fischer a tinut sa evidentieze buna comunicare intre cabinetul sau si presedintele Klaus, ca si talentele de negociere ale presedintiei cehe.

Intrebat care va fi pozitia lui Klaus, Fischer a spus ca presedintele "nu are nici o problema cu textul". El a insitat ca, in cazul in care Curtea Constitutionala va lua o decizie pozitiva in legatura cu plangerea senatorilor legata de incompatibilitatea Tratatului cu Constitutia, nimic nu va mai sta in calea "incheierii rapide a ratificarii".

Jiri Weigel, seful cancelariei prezidentiale, a spus ca Vaclav Klaus a avut o singura conditie si aceea a fost indeplinita. Presedintele "nu are nici o intentie sa vina cu noi conditii," a adaugat el.

Adrian Lungu


Surse: Presedintia Suedeza a UE, EurActiv.com

[EurActiv.ro]