Comisia Europeana a aprobat finantarea a 196 de noi proiecte in cadrul celei de a doua cereri de propuneri pentru programul LIFE+ (2007-2013), fondul european pentru mediu. Proiectele provin din tot spatiul comunitar si prevad actiuni in domeniul conservarii naturii, al politicii de mediu si al informarii si comunicarii. Valoarea totala a acestora este de 431 milioane de euro, din care UE va asigura 207,5 milioane euro.

In urma cererii de propuneri, care s-a incheiat in noiembrie 2008, Comisia a primit peste 600 de proiecte din partea unor organisme publice sau private din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Dintre acestea, 196 au fost selectionate pentru cofinantare prin intermediul celor trei componente ale programului: LIFE+ Natura si biodiversitate, LIFE+ Politica si guvernare in materie de mediu si LIFE+ Informare si comunicare.

Pe scurt: proiectele din cadrul componentei LIFE+ Natura si biodiversitate vizeaza ameliorarea starii de conservare a unor specii si habitate pe cale de disparitie; componenta LIFE+ Politica si guvernare in materie de mediu promoveaza proiecte-pilot care contribuie la dezvoltarea de politici, tehnologii, metode si instrumente inovatoare; proiectele LIFE+ Informare si comunicare au ca scop punerea in evidenta a problemelor de mediu si diseminarea informatiilor pe aceasta tema, precum si formarea si sensibilizarea publicului in sensul prevenirii incendiilor de paduri.

Romania va beneficia de cofinantare europeana pentru cinci proiecte - patru pe componenta LIFE+ Nature & Biodiversity, cu 4,6 milioane de euro, si unul pe componenta LIFE+ Information and Communication, cu 1,3 milioane de euro.

Proiectele romanesti aprobate de Comisie:
- URSUSLIFE: proiectul isi propune sa promoveze o coabitare prietenoasa a locuitorilor din judetele Vrancea, Covasna si Harghita cu ursii din regiune.
- CAPR: un proiect care isi propune sa aduca intr-o stare de conservare favorabila populatia de acvile tipatoare mici (Aquila pomarina) de pe teritoriul Romaniei, care reprezinta aproximativ 22% din populatia acestei specii pe teritoriul UE.
- SFC Calimani-Gurghiu: proiectul isi propune refacerea stufarisurilor de jneapan (Pinus mugo) si rhododendron (Rhododendron myrtifolium) si a padurilor aluviale de arin negru (Alnus glutinosa) si frasin (Fraxinus excelsior) din muntii Calimani si Gurghiu, precum si a pajistilor alpine de Nardus (taposica/parul porcului).
- Bat-Conservation-RO: proiectul vizeaza conservarea populatiei de lilieci in Padurea Craiului, Bihor si Muntii Trascau.
- GREEN-PRO (Universitatea din Bacau): in cadrul proiectului vor fi promovate productia si consumul de produse "verzi".

LIFE+ este instrumentul financiar european pentru mediu, cu un buget total de 2.143 milioane euro pentru perioada 2007 – 2013. Pe parcursul acestei perioade, Comisia va lansa o cerere de propuneri de proiecte LIFE+ in fiecare an.

Link-uri utile:

Noile proiecte din cadrul componentei "Natura si biodiversitate"
Noile proiecte din cadrul componentei "Politica si guvernare in materie de mediu"
Noile proiecte din cadrul componentei "Informare si comunicare"
Informatii privind LIFE+
Autoritatile nationale competente