Theo Seip, director general al companiei multinationale de consultanta Vapro Olanda a explicat ca, modificarile aduse dupa depunerea proiectelor, in cadrul programului de finantare pe Fondul Social European, sunt "ca si cum arbitrul ar schimba regulile in timpul unui meci". Theo Seip a enumerat o serie de probleme identificate in sistemul de fonduri UE pentru resurse umane in Romania. Cosmin Meleca, reprezentantul Ministerului Muncii a dat cateva raspunsuri la problemele semnalate de Theo Seip, la solicitarea EurActiv.ro-HotNews.ro, din care reiese ca, in opinia dansului, nu sunt probleme.

Declaratiile au fost facute cu ocazia seminarului „Dezvoltarea resurselor umane - o necesitate pentru Romania. Gestiunea Fondului Social European”.

Probleme semnalate de Theo Seip:

    * In Romania beneficiarii si autoritatile sunt in conflict, nu lucreaza impreuna, asa cum ar trebui.
    * Unii beneficiari asteapta luni intregi ca proiectele sa fie evaluate.
    * Beneficiarii au probleme sa inteleaga definirea domeniilor cheie, ghidurilor si reglementarilor.
    * Companiile au probleme sa coreleze domeniile cheie din documentatie cu activitatile pe care le au in minte. Poate autoritatile ar trebui sa le faca mai simple, mai generale. 
    * Ca aspect diferit fata de Olanda, aici este aproape imposibil sa consulti autoritatea de management si functionarii, asadar nu exista feedback calitativ pe proiecte. In Olanda se dau emailuri, se consulta asupra unui aspct sau altuia, in Romania nu exista asa ceva. Pentru a face ESF sa mearga bine ar trebui mai multa comunicare.
    * Se schimba regulile in timpul jocului - "The moving target problem"; este ca si cum ai juca intr-un meci de fotbal si arbitrul schimba regulile.
    * Mai sunt probleme de interpretare a regulilor, inclusiv la implementarea raportului final. Trebuie sa ne uitam in urma si trebuie sa interpretam lucrurile. Beneficiarii nu sunt siguri cum trebuie sa inregistreze, sa interpreteze.
    * De aceea este foarte important ca AM si beneficiarii sa fie in contact unii cu altii, pentru ca trebuie clarificat cum se interpreteaza regulile.
    * Se solicita un plan detaliat dar nu poate fi extrem de realistic si poate cauza probleme in interpretare.
    * Nu exista un calendar clar de lansare/evaluare si deadine-urile autoritatilor nu sunt respectate. Acest lucru da un sentiment de neincredere in AM , sfatul meu este sa fie mai stricti in respectarea deadline-urilor.
    * Legislatia Romaneasca a ESF nu este in linie cu legislatia europeana, care cauzeaza probleme in aceste faze.
    * Nu intotdeauna, in faza de implementare, regulile initiale se pastreaza - fiecare trebuie sa faca o interpretare proprie ceea ce face dificila implementarea. Oricum, regulile romanesti sunt foarte dificil de inteles, sunt foarte neclare.
    * Beneficiarii se confrunta cu probleme de cash-flow pentru ca nu se respecta termenele de rambursare.
    * Licitatiile: ceea ce vedem in Romania este ca sunt mai stricte decat cere UE. Am avut o problema ca a fost cineva care a trebuit sa faca un zbor la Bucuresti si a trebuit achizitie publica, acest lucru nu are niciun sens.

Observatii generale:

    * - absorbtia scazuta in primii ani este un lucru comun pentru fiecare nou stat membru, dar exista cateva amenintari specifice in Romania:
    * - structura Fondului Social European in Romania este slaba, in comparatie cu alte state membre;
    * teama de frauda si tendinta de suprareglementare cauzeaza birocratie excesiva, sisteme de dublu control: audit de catre un auditor si verificare dubla de catre AM;
    * - proceduri de achizitii prea stricte.
    * Prevenirea problemelor: beneficiarii ar trebui sa poata anticipa! Inainte de inceperea unui proiect - informare asupra necesitatilor administrative, stabilirea unor proceduri interne de control si management.
    * Ca reguli de comunicare in Olanda, totul trebuie sa fie public, tot ce se intampla la autoritati poate fi vazut.


Cosmin Meleca, director in cadrul Autoritatii de Management POS DRU a dat cateva raspunsuri la problemele semnalate de Theo Seip, la solicitarea EurActiv.ro-HotNews.ro.

Iata, pe scurt, discutia pe acest subiect intre reporter si Cosmin Meleca:

Rep: "Ce raspundeti la problema semnalata a comunicarii cu solicitantii si beneficiarii?"
Cosmin Meleca: "Avem mai multe activitati, vom demara un program de instruire a 1.000 de beneficiari".

Rep: "Dar legat de comunicarea cu autoritatile, pentru imbunatatirea dosarelor?"
Cosmin Meleca: "Exista help-desk-urile".

Rep: "Ce raspundeti in privinta modificarii regulilor in timpul jocului? Stiti ca multi solicitanti se plang de acest lucru, de corrigendum-uri publicate dupa ce au depus proiectele."
Cosmin Meleca: "Cand se da corrigendum, se si prelungeste termenul de depunere. Iar pentru cei care au depus deja, se mentioneaza ca modificarile trebuie facute abia la contractare".

Rep: "Dar unii trebuie sa modifice inclusiv bugetul proiectului"
Cosmin Meleca: "Bugetele acelea sunt foarte simple, permit modificari usoare"

Rep: "Iar legat de problema achizitiilor publice?"
Cosmin Meleca: "Exista o legislatie care trebuie respectata"
Rep: "Dar o parte din proceduri au ramas la latitudinea Autoritatii de Management"
Cosmin Meleca: "Da, iar acele proceduri sunt mai mult decat simple"

Ioana Morovan