Noile metode de predare si invatare duc un liceu romanesc la Forumul International al Invotatorilor in Educatie. Liceul Teoretic Grigore Moisil din Bucuresti a fost recent ales 'Scoala Pathfinder' si participa la Forumul mondial al Inovatorilor in Educatie, desfasurat la Salvador, Brazilia. Microsoft anunta lansarea uneia dintre cele mai mari retele de educatori din lume.

Programul Scoli Inovative

Microsoft extinde componenta 'Scoli Inovative' a programului Parteneri pentru Educatie de la un program-pilot la un program global, adaugand 30 noi Scoli Pathfinder si 12 Scoli Mentor, reprezentand 35 de tari. Lideri din 42 de scoli se reunesc in Salvador pentru un workshop de patru zile, un prim pas al unui parcurs de transformare in comunitatile in care se afla scolile lor. In urmatoarele 12 luni, acesti lideri scolari se vor intoarce in comunitatile lor cu misiunea de a transforma modul in care functioneaza scolile lor. Vor fi incurajati sa regandeasca toate aspectele functionarii scolii, de la orarul zilnic si folosirea tehnologiei pentru continuturi  la asigurarea spatiului si timpului aducerii practicilor inovative  la clasa. Microsoft lucreaza in stransa legatura cu ministerele locale ale educatiei pentru implementarea cu succes a acestui program.

Scolile alese pentru a participa la programul Pathfinder au fost selectate din mai mult de 110 scoli aplicante din intreaga lume. Fiecare scoala din program a demonstrat leadership scolar puternic, dand dovezi palpabile de inovatii si implementari reusite de schimbari. Scolile Pathfinder au fost alese datorita viziunii lor asupra procesului de predare- invatare si a faptului ca au inceput deja reforma acestuia.

Performanta romaneasca la nivel international

Liceul Teoretic Grigore Moisil din Bucuresti a fost ales ca Scoala Pathfinder si va participa la evenimentul din Brazilia.

Declaratiile reprezentantilor Liceului Moisil:

Delegatia romaneasca la Forumul International a fost formata din Ioana Neascu, director, Dana Bobocea, director adjunct, Mihaela Garabet, profesor de fizica, Dana Tipei, profesor de fizica, Scoala generala
nr 6, Lugoj.

  • Mihaela Garabet, profesor de fizica, liceul teoretic Grigore Moisil, din Bucuresti:

"Se pare ca suntem pe drumul cel bun (Pathfinder), dar ne va fi dificil sa mentinem echilibrul intre pregatirea elevilor prin metodele traditionale versus cele inovative. Acestea din urma (invatarea bazata pe descoperire si invatarea prin proiecte) sunt aplicabile – in Romania - in cadrul activitatilor extracurriculare.

Intalnirea cu colegii nostrii din intreaga lume ne-a adus cateva confirmari si anume ca eforturile noastre de a adopta metodele si stilurile didactice pentru a facilita formarea la elevi a competentelor secolului XXI nu sunt zadarnice."

  • Ioana Neacsu, directorul liceului teoretic Grigore Moisil, din Bucuresti:

"Forumul din Brazilia ne-a ajutat sa vedem elevul secolului XXI ca pe un „global citizen “. Acest concept nu poate fi materializat decat prin crearea unui cadru comun de referinta pentru educatie, la care sa se raporteze toate sistemele educationale nationale, pe baza unui set de reguli si principii comun acceptate.

Tocmai in acest scop si de aceea este atat de importanta calea aleasa de Microsoft de a reuni laolalta profesori, manageri si specialisti din educatie, din toata lumea, in scopul de a identifica impreuna - tinand cont de experientele particulare
- modelele si tehnologiile viitorului. Crearea retelei mondiale a educatiei contribuie la definirea cadrului comun de exprimare teoretica si practica a educatorilor de pretutindeni."

  • Dana Tipei, profesor de fizica, Scoala generala nr. 6, Lugoj:

“Sunt foarte fericita ca munca depusa de noi si de colegii nostri, de-a lungul a mai multor luni, a fost incununata de succes la Forumul din Timisoara si ca am putut astfel participa ca observator, la Forumul din Brazilia.

Am avut sansa sa cunosc profesori de la scoli din alte tari cu care imi doream sa intru in legatura, pentru programe Comenius. Forumul din Brazilia ne-a ajutat sa descoperim ca avem multe in  comun. Vom tine asadar legatura.  Sper ca anul viitor sa castigam etapa regionala de la Berlin si astfel sa atragem si alti colegi din tara, pentru a create valoarea Romaniei reprezentata international”.

Despre Scolile Pathfinder

Scolile Pathfinder vor lucra cu 12 Scoli Mentor regionale, alese initial dintre participantii la programul-pilot Scoli Inovative care se desfasoara in ultimii doi ani. Scolile Mentor vor fi recunoscute la eveniment datorita faptului ca ele au ajuns un nivel inalt de schimbare in sistemul lor educational si sunt privite  ca lideri in tarile si regiunile din care provin. Inovatiile lor au starnit interesul global si sunt modele de urmat pentru alte scoli. Cateva Scoli Pathfinder vor avea oportunitatea de a-si impartasi experienta castigata, dar din postura de Scoli Mentor, in viitor.

Reteaua Parteneri pentru Educatie

La cea de-a cincea editie anuala mondiala a Forumului Inovatorilor in Educatie, Microsoft Corp. anunta lansarea uneia dintre cele mai mari retele de educatori din lume la www.partnersinlearningnetwork.com.

Lansarea Retelei Parteneri pentru Educatie reprezinta noua generatie a Retelei Profesorilor Inovativi, o retea globala care se estimeaza ca va include peste doua milioane de profesori si lideri din educatie pana anul viitor. Aceasta comunitate dinamica include progrese ale tehnologiei retelelor sociale care ii vor ajuta pe profesori si elevi sa lucreze mai bine conectandu-i in cadrul comunitatilor pentru dezvoltare profesionala. Site-ul retelei este disponibil in limba engleza si ucraineana la care se vor adauga si alte limbi in urmatoarele luni. Pe masura ce Reteaua Parteneri pentru Educatie va fi disponibila in mai multe limbi, profesorii deja activi in Reteaua Profesorilor Inovativi vor avea automat acces la reteaua noua cu caracteristici superioare.

Membrii Retelei Parteneri pentru Educatie vor beneficia de avantaje, ca de exemplu:

- Conectarea cu omologii lor din intreaga lume in interes profesional pentru materiile de predare sau locatii.
- Crearea comunitatilor dedicate predarii si invatarii inovative si dezvoltarii profesionale
- Gasirea de noi continuturi si programe scolare, ca de exemplu coaching sau Innovative Schools Toolkit
- Impartasirea celor mai noi idei, crearea de continuturi, sfaturi, planuri de lectii, linkuri recomandate si altele

In principal, Reteaua Parteneri pentru Educatie ajuta la promovarea practicilor pe care liderii din educatie si profesorii le pot folosi pentru a imbunatati competentele elevilor solicitate in secolul 21, ca de exemplu gandirea critica si rezolvarea de probleme, colaborarea, comunicarea, invatarea contextuala, creativitatea si alfabetizarea informationala si mediatica.

“Reteaua Parteneri pentru Educatie ofera o metoda unica si puternica de conectare a educatorilor din toata lumea, un forum accesibil dedicat schimbului de idei, instrumentelor educationale si colaborarii” a spus Sanda Foamete, manager programe educationale Microsoft Romania. “Reteaua demonstreaza concentrarea noastra continua pe incurajarea profesorilor sa implice elevii din ce in ce mai mult in procesul educational.”

Sursa: Microsoft