Ministrul de Externe s-a intalnit cu seful Delegatiei Comisiei / Auditorii UE descopera neregularitati in proiectele de reconstructie a Balcanilor / Un oficial luxemburghez anticipeaza ca discutiile UE cu Croatia vor incepe la data programata

Noul ministru de externe, Mihai-Razvan Ungureanu, s-a intalnit cu seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele. Aceasta e prima intalnire a oficialului european cu reprezentantii noii puteri de la Bucuresti.

Prima problema discutata de seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele si ministrul de externe roman, Mihai-Razvan Ungureanu a fost cea a respectarii calendarului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Jonathan Scheele a reamintit ca exista posibilitatea amanarii aderarii pana in 2008, potrivit clauzei de salvgardare.

Aceasta prevedere, care face parte din documentul de incheiere a negocierilor semnat in decembrie, se aplica in cazul in care nu vor fi rezolvate 11 probleme specifice din domeniul justitiei, afacerilor interne si concurentei.

Ministrul de externe, Mihai-Razvan Ungureanu a spus ca guvernul sau nu este "dispus sa faca o integrare de vitrina", cu alte cuvinte ca realitatea interna va deveni suficiente de explicita pentru a sustine o pledoarie de succes la Bruxelles.

Cei doi diplomati au discutat de asemenea capacitatea de reprezentare a Romaniei la Bruxelles - asteptata semnare a tratatului de aderare inseamna prezenta reprezentantilor Romaniei la mai multe niveluri in institutiile europene.
S-au discutat de asemenea chestiunile de securitate din imediata vecinatate a Romaniei: Ucraina si Republica Moldova.

In ceea ce priveste anuntul repetat al presedintelui Basescu potrivit careia politica externa a Romaniei se va indrepta spre Londra si Washington, Jonathan Scheele a spus declaratia se refera la securitatea tarii, o preocupare indreptatita.
 
Sursa: BBC

================

Scheele: "Romania are o problema mare cu coruptia"

Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti crede ca Romania poate indeplini angajamentele privind Justitia si Afacerile Interne.
 
Romania are o "problema mare cu coruptia", asa cum a subliniat si presedintele Traian Basescu, a afirmat, marti, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, dupa o intilnire cu ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu. "Nu am discutat probleme specifice de coruptie in orice minister, dar, evident, cum a subliniat domnul presedinte, Romania are o problema mare cu coruptia, legata si de problema saraciei", a spus Scheele, la sfirsitul unei prime intilniri, la sediul MAE, cu noul titular al postului.

Principalul subiect a fost rolul MAE in procesul de aderare, acesta fiind foarte important, inclusiv prin Misiunea Romaniei la Bruxelles, a precizat seful Delegatiei CE. Misiunea isi va spori personalul si vor fi reprezentate toate ministerele. Ea va asigura reprezentarea Romaniei la reuniunile UE dupa semnarea tratatului. Intrebat daca Romania va semna tratatul in aceasta primavara, Scheele a spus: "Noi asteptam. Este vorba de aprilie sau mai". El s-a declarat convins ca Romania isi va indeplini si obligatiile asumate la capitolul Justitie si Afaceri Interne. 

Sursa: Cotidianul

==================

Auditorii UE descopera neregularitati in proiectele de reconstructie a Balcanilor

Marti (11 ianuarie), Curtea de Audit a UE a prezentat Parlamentului European un raport care indica neregularitati in finantarea a numeroase proiecte UE derulate in Balcani. Potrivit auditorilor, o cincime din contractele semnate in 2003 de Agentia Europeana de Reconstructie (EAR) aveau "anomalii". EAR, institutie cu sediul la Salonic, Grecia, a cheltuit 2 miliarde de euro pentru proiecte de reconstructie derulate in Balcani din 2000. Proiectele au vizat in special Macedonia si Serbia-Muntenegru, inclusiv provincia Kosovo.

Sursa: SE Times

===================

Un oficial luxemburghez anticipeaza ca discutiile UE cu Croatia vor incepe la data programata

Luni (10 ianuarie), in cadrul unei intalniri a oficialilor UE, Primul Ministru luxemburghez Jean-Claude Juncker, a carui tara detine in prezent presedintia prin rotatie a UE, si-a exprimat increderea ca discutiile de aderare cu Croatia vor incepe la data programata, si anume in 17 martie. El a acordat o nota pozitiva vointei Zagrebului de a coopera cu tribunalul ONU pentru crime de razboi, principala conditie pentru lansarea negocierilor. Juncker a adaugat ca nu se asteapta ca recenta demisie a Ministrului croat de Externe Miomir Zuzul sa afecteze negocierile.

Sursa: SE Times