Romania se clasa in iulie 2009 pe penultimul loc in Uniunea Europeana in privinta utilizarii internetului de banda larga, cu o rata de penetrare de 12,3%, fiind urmata de bulgaria cu un procent de 11,9% arata un raport publicat, miercuri, de Comisia Europeana. Cat priveste intregul bloc comunitar, 24% din populatie avea abonament, la acea data, la o linie de acces la internet broadband.

Conform raportului, Danemarca si Tarile de Jos continua sa fie lideri mondiali pe piata serviciilor de banda larga. Aproape 40% din populatia acestor tari beneficiaza de conexiune de banda larga, insa rata cresterii incetineste pe masura ce se apropie de saturare.

Noua tari ale UE (Danemarca cu 37,3%, Tarile de Jos cu 36,2%, Suedia cu 31,3%, Finlanda cu 30,7%, Luxemburg cu 28,8%, Regatul Unit cu 28,4%, Franta cu 27,7%, Germania cu 27,5% si recent si Belgia cu 27,5% ) se situeaza deasupra Statelor Unite, unde, conform statisticilor OCDE din mai 2009, serviciile de banda larga au atins o rata de penetrare de 25,8% si sunt pe cale sa isi incetineasca ritmul.

Noile cifre publicate de Comisie arata ca, in pofida conjuncturii economice nefavorabile, numarul liniilor de banda larga a continuat in ultimul an sa creasca in intreaga Uniune Europeana, cu o medie de 10,7%, in perioada iulie 2008 – iulie 2009. La 1 iulie 2009, in UE existau aproximativ 120 de milioane de linii de banda larga fixe, dintre care 11,5 milioane au fost adaugate incepand cu iulie 2008.

Raportul arata, de asemenea, ca serviciile mobile de banda larga castiga teren in Europa, inregistrand o crestere de 54% din ianuarie, pana la o rata de penetrare de 4,2% la 100 de cetateni.

De asemenea, conexiunile la internetul de banda larga in Europa sunt tot mai rapide. 80% din liniile de banda larga din Uniunea Europeana au in prezent o viteza de descarcare de 2 megabiti pe secunda (Mbps) sau mai mare (permitand utilizarea Web 2.0 si a video streaming-ului) in crestere cu 5% fata de anul trecut.

Cota de piata medie detinuta de operatorii istorici in sectorul telecomunicatiilor din UE ramane stabila la aproximativ 45%. Cota cea mai mare este de 80%, in Cipru, de 67% in Luxemburg si Finlanda, iar cea mai scazuta in Marea Britanie, de 27%.

"In pofida incetinirii cresterii economice, piata europeana a serviciilor de banda larga continua sa fie foarte dinamica. Sporirea concurentei conduce la servicii de mai buna calitate, iar consumatorii considera astazi accesul la internetul de banda larga ca fiind o parte esentiala a vietii lor", a afirmat Viviane Reding, comisarul UE pentru telecomunicatii, cu ocazia lansarii raportului.

"Existenta unor piete dinamice de servicii de banda larga de mare viteza in cadrul unei piete competitive unice a telecomunicatiilor reprezinta o prioritate strategica in Agenda digitala europeana pe care Comisia o pregateste in prezent. (...)Europa este evident pregatita sa faca din noul deceniu un deceniu digital", a adaugat oficialul european.

Pe plan tehnologic, Digital Subscriber Line (DSL) ramane cea mai raspandita tehnologie de acces de banda larga din Europa, cu 94 de milioane de linii. Tehnologia FTTH (fibre-to-the-home) a crescut cu 40% in perioada iulie 2008 – iulie 2009, insa reprezinta in prezent doar 1,75% din numarul total de linii din Europa, fiind disponibila doar in cateva tari. etonia detine proportia cea mai mare de linii de fibra optica din totalul liniilor de banda larga, urmata de Suedia, care detine cele mai multe linii de fibra optica.

Raportul detaliat este disponibil - aici.