Liderul grupului parlamentar liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a propus pe 26 noiembrie ca tarile din Europa de Est care se afla inca in afara Zonei Euro sa adopte imediat euro ca moneda acceptata (legal tender), penntru a fi mai protejate impotriva crizei. Fostul ministru de finante Daniel Daianu spune ca esenta propunerii consta in ideea impartirii imensei poveri a crizei de catre statele cele mai afectate.

Guy Verhofstadt | foto: stratfor.com

Propunerea lui Verhofstadt, care are in vedere Polonia, Cehia, Ungaria, Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria si Romania, face parte dintr-un set de propuneri pentru Europa de Est, lovita puternic de criza economica.

"Guvernele Est si Central europene isi pot dori sa examineze posibilitatea introducerii euro ca moneda acceptata. Euro ar funtiona alaturi de monedele nationale pentru toate tranzactiile, astfel imbunatatind credibilitatea mecanismului de schimb," arata Verhofstadt intr-un comunicat de presa al grupului ALDE.

Propunerea are in vedere coexistenta monedei euro cu cea nationala, pana la aderarea oficiala a tarii la zona euro.

Ideea introducerii timpurii a euro in Europa de Est nu este noua. In prima parte a anului, un raport intern FMI care continea astfel de propuneri a fost respins de multi economisti din tarile din europa Centrala si de Est.

Fost ministrui de finante si fost europarlamentar in familia politica a lui Verhofstadt, Daniel Daianu, spune ca propunerea belgianului vizeaza, in primul rand, tarile baltice, confruntate cu cele mai mari probleme in urma crizei. "Este esential ca in tarile baltice sa se ajunga, intr-o formula optionala, la o impartire a poverii."

Daianu arata ca in Europa de Est, "gradul de euroizare este deja foarte ridicat." "Exista o gama larga de operatiuni unde euro deja functioneaza, inclusiv ca legal tender," spune Daianu, dand ca exemplu tranzactiile imobiliare. El aproximeaza euroizarea ca fiind de 50-60% in Romania si de peste 80% in tarile baltice.

Daianu spune ca in cazul in care o astfel de propunere ar deveni realitate in Romania, ar trebui sa se renunte la politica de curs, fiind instituit un curs fix. N-ar mai exista probleme de curs, dar ar trebui sa ne asumam si riscuri: am avea probleme de competitivitate. El identifica, de asemenea, un aspect economic in legatura cu o astfel de actiune ("o euroizare are si costuri, pe langa beneficiile pe termen lung") si un aspect politic (pana in momentul de fata existand o opozitie foarte puternica fata de aderarea rapida la euro, atat dinspre anumite capitale, cat si dinspre BCE si CE).

Propunerile concrete ale lui Verhofstadt:
- Banca Centrala Europeana ar urma sa ofere temporar lichiditati bencilor din tarile estice, astfel stimuland investitiile si consumul;
- BCE ar trebui sa adopte un mecanism specific de imprumut pentru IMM-uri, pentru a stabiliza creditul;
- UE ar trebui sa faca mai accesibile anumite programe (precum Fondul Social European, Fondul de Coeziunie si Fondul de Ajustare la Globalizare), scazand temporar cerintele nationale de cofinantare.
- Introducerea euro ca "legal tender"
- Imbunatatirea mecanismelor de finantare pentru a reduce disparitatile de infrastructura intre Est si Vest. Este propus un fond UE - BCE.

Verhofstadt, fost premier belgian, este cunoscut pentru teoriile lui economice.

In septembrie, Gianni de Michelis, fost ministru italian si europarlamentar a declarat pentru HotNews.ro ca un raspuns eficient la criza ar consta intr-o strategie la nivel european, si nu in reactii la nivel national ale statelor membre. Acesta a incurajat intrarea in zona euro a noilor state membre si a spus ca intelege miza portofoliului de agricultura, in viitoarea Comisie Europeana, fiind un domeniu "important din punct de vedere politic in multe state membre".

Adrian Lungu

Surse: EurActiv.com, HotNews.ro

Linkuri:
- ALDE: Parliament to debate impact of financial crisis in Central & Eastern Europe
- The Wall Street Journal - Euro Solidarity With Eastern Europe
- EurActiv.ro, februarie 2009 - Daianu: 'Trecerea la Euro - o protectie a monedelor din noile state membre in fata atacurilor speculative'