Dupa ce va reusi sa treaca de audierile din Parlamentul European, care se profileaza a fi mai mult decat o formalitate, Dacian Ciolos va lua in primire unul dintre cele mai fierbinti portofolii din Comisia Europeana. Viitorul buget al Uniunii Europene depinde in mare masura de suma alocata agriculturii, iar comisarul va juca un rol esential in definirea viitorului agriculturii comunitare.

Michael Mann, purtator de cuvant pentru agricultura si dezvoltare rurala al Comisiei Europene, a declarat pentru EurActiv.ro ca cele mai mari probleme in mandatul viitorului comisar pentru agricultura vor fi negocierea bugetului UE pentru perioada 2014-2020 si reforma Politicii Agricole Comune, care face parte din aceasta negociere. In plus comisarul va trebui sa se ocupe de negocierile din actuala runda Doha din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului.

Cristian Ghinea, directorul Centrului Roman pentru Politici Europene (CRPE), spune insa ca stabilirea bugetului Uniunii Europene nu depinde aproape deloc de comisarul agriculturii, rolul acestuia urmand sa fie evident abia dupa stabilirea alocarii pentru agricultura. Comisarul va fi central in definirea felului in care va arata Politica Agricola Comuna reformata.

In acest context, Ghinea arata ca exista state conservatoare, care isi doresc pastrarea unui pilon puternic finantat al PAC, si state reformiste, care cer trecerea accetului finantarii spre pilonul dezvoltarii rurale. "Comisarul va trebui sa navigheze in furtuna," spune Cristian Ghinea.

Comisia va trebui sa vina cu o propunere de reforma care sa se potriveasca pe o majoritate consensuala. Aceasta insa nu exista inca. "In conditiile in care tot mai multe state din Estul Europei se raliaza la pozitia Frantei, nu cred ca o sa existe o reforma spectaculoasa," spune Ghinea.

Directorul CRPE avertizeaza ca audierile din Parlamentul European, prin care vor trece toti comisarii desemnati la la mijlocul lunii ianuarie, nu sunt doar o formalitate. "Sa nu discutam ca si cum problema ar fi rezolvata, ca sa nu fim dezamagiti in PE." Parlamentul vrea sa aiba un cuvant mai important de spus in desemnarea comisarilor si si-a dobandit acest drept prin Tratatul de la Nisa, spune Ghinea. "Daca Parlamentul vrea sange, Ciolos ar putea fi o tinta, tocmai pentru ca primirea de catre Romania a 'agriculturii' a fost o surpriza si a starnit foarte multe comentarii."

Rares Niculescu, Vicepresedinte al comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala, nu are insa nici o indoiala legata de rezultatul audierilor din PE. El a declarat pentru EurActiv.ro ca nu vede "de ce am avea motive sa credem ca colegii din Comisia de Agricultura ar avea altceva decat o atitudine pozitiva."
"Domnul Ciolos are o viziune reformista asupra Politicii Agricole Comune, care va fi convingatoare pentru toti colegii din comisia de agricultura," spune Niculescu, si continua: "Desigur, va avea loc o dezbatere in jurul Politicii Agricole Comune, in care fiecare stat va avea propriile opinii."

"Pentru ca domnul Ciolos este un profesionist, va avea raspunsuri pentru toate intrebarile colegilor," spune Rares Niculescu.

Adrian Lungu

[EurActiv.ro]

- CE: Agricultura si Dezvoltare Rurala
- Brosura: Politica agricola si rurala sub mandatul Comisarului Mariann Fischer Boel
- The members of the Barroso Commission designate (2009-2014)