Milioane de europeni risca sa ramana in afara pietei locurilor de munca, in cinci ani, din cauza lipsei de cunostinte IT, arata un raport care concluzioneaza ca 90% dintre locurile de munca vor necesita aptitudini de folosire a computerului.

Foto: masterdinnova.com

Gasirea angajatilor cu aptitudinile potrivite pentri locul de munca a devenit o problema majora a angajatorilor din Europa. Numerosi lideri din mediul de afaceri atrag atentia asupra "nepotrivirii de aptitudini", aflata in crestere, dupa ce anul trecut patru milioane de posturi au ramas vacante pentru ca cei 18 milioane de someri nu au avut calificarile necesare.

Forta de munca europeana trebuie sa isi imbunatateasca mai ales aptitudinile IT si cele din domeniul limbilor straine. La European Business Summit de la Bruxelles din martie 2009, lobby-urile corporatiste au cerut un 'Pact European al Aptitudinilor', care ar avea drept tinta reconversia somerilor pentru locurile de munca ale viitorului.

Un raport al scolii de afaceri INSEAD arata ca abilitatea europenilor de a concura in economia globala a cunoasterii este subminata de o lipsa a aptitudinilor si a mobilitatii. Raportul a fost sponsorizat de Microsoft si Shell, doua companii care cer mai mult sprijin pentru re-training.

Cunostintele IT - esentiale

Vasta majoritate a locurilor de munca din aproape toate sectoarele vor presupune cunostinte de operare a computerului (ca cerinta minima) pana in 2015, iar acest lucru straneste teama ca acei care isi pierd locul de munca in actuala recesiune ar putea ramane permanent someri.

Link
Dosar EurActiv.ro: e-Competentele, vitale pentru noul cetatean european

Studiul efectuat in 13 tari europene si publicat pe 1 decembrie, sponsorizat de Microsoft si realizat de compania de cercetare IDC, arata ca 58% dintre angajatori cred ca sectorul educational nu face destul pentru a-i pregatiti pe tineri pentru locul de munca modern.

Trainingurile pentru dobandirea aptitudinilor avansate in IT vor deveni din ce in ce mai prezente in urmatorii 3-5 ani, potrivit raportului, care subliniaza importanta certificarii profesionistilor din domeniu. In plus, studiul mai concluzioneaza ca majoritatea fortei de munca va trebui sa isi reimprospateze aptitudinile, pentru a folosi tehnologia pentru imbunatatirea productivitatii.

Trainingul 'la locul de munca' ar putea sa fie insuficient

Marianne Kolding, vicepresedinte pentru European Services Research la IDC, a spus ca o proportie mai mare din locurile de munca din Europa Centrala si de Est nu necesita, in prezent, aptitudini IT. Totusi, ea a spus ca aceste tari vor prinde din urma Europa de Vest in urmatorii cinci ani. Acest lucru, spune Kolding, ilustreaza nevoia de investitii in training la locul de munca, dar si-a exprimat scepticismul in legatura cu adevarata valoare a trainingurilor 'on-site' si 'on-the-job', sugerand ca educatorii profesionisti sunt cei mai in masura sa predea noi aptitudini.

Ea a adaugat ca generatiei tinere ii place sa lucreze cu gadgeturi prietenoase, dar de multe ori nu stie cum functioneaza tehnologiile. Exista, de asemenea, o ingrijorare semnificativa legata de economiile emergente din Asia, care ar putea pune presiune serioasa asupra sectorului IT din Europa, datorita volumelor de absolventi de inginerie care sunt produse de India si China.

Raportul se bazeaza pe interviuri cu lideri din diverse zone ale sectorului de afaceri si pe un sondaj online la care au participat aproape 1.400 de angajatori din Europa. Participantii au fost selectati in special din organizatii cu mai putin de 500 de angajati.

Eva Uddén Sonnegård, secretar de stat in ministerul suedez al ocuparii fortei de munca, a spus ca cea mai mare amenintare a recesiunii economice este ca cei care isi pierd locul de munca sa ramana permanent in afara fortei de munca. Ea a spus ca protectia 'angajabilitatii' este mai importanta decat salvarea unor anumite industrii si a cerut eforturi suplimentare pentru promovarea trainingului.

"Trebuie sa luam masuri pentru a contrabalansa efectele negative ale crizei economice asupra ocuparii fortei de munca, intarindu-ne pietele fortei de munca, crescand accesul la locuri de munca si promovand educarea si re-educarea  fortei de munca", a spus ea.

Jan Muehlfeit, presedintele Microsoft Europe, a spus ca aptitudinile IT sunt vitale pentru noua generatie de lucratori si pentru constructia societatii bazate pe inovatie a Europei. "Stim ca tendintele tehnologice vor aduce nevoia de aptitudini IT mai bune in cadrul fortei de munca. Guvernele trebuie sa continue sa investeasca in educatie si training pentru a se asigura ca lucratorii sunt bine echipati pentru un loc de de munca potrivit," a spus el.

Jonathan Liebenau, de la London School of Economics, a spus ca un exemplu al promovarii agendei eskills este Coreea de Sud. El a laudat managerii coreeni pentru captarea e-aptitudinilor lucratorilor lor si a spus ca lucratorii din Coreea inteleg ca amplificarea propriei baze de aptitudini le imbunatateste oportunitatile de angajare.

Maria Joao Rodrigues, o figura-cheie in realizarea Agendei Lisabona 2000, a spus ca noua senzatie in Europa este cresterea verde, dar ca ar fi o greseala neglijarea sectorului IT. "Uneori putem fi victimele anumitor idei la moda, cu riscul marginalizarii IT-ului si aptitudinilor de inovare. A nu avea aceste aptitudini aduce riscul somajului permanent," a spus ea.

Bridget Cosgrave de la grupul IT Digital Europe a spus ca lumea este populata de "nativi digitali, imigranti digitali si orfani digitali," marcand diferentele imense intre alfabetizarea digitala a acestor grupuri. Ea a spus ca programele scolare sunt inca bazate pe societatea agrariana, in loc sa ofere tinerilor cunostinte despre tehnologie.

Ben Butters de la Eurochambres a spus ca IMM-urile se plang continuu in legatura cu faptul ca nu au acces la lucratori cu calificari potrivite. Problema, a spus el, este ca tinerii inca nu mai graviteaza catre profesiile traditionale. Butters a mai spus ca firmele mici raman precaute in a investi in training, de teama ca si-ar putea pierde personalul in favoarea concurentei.

Ce urmeaza:
- 2-martie 2010: Saptamana europeana a e-aptitudinilor
- primavara 2010: publicarea European Innovation Act si UE 2020

Linkuri:

- Acest articol in limba engleza
- Acest articol in limba germana

Uniunea Europeana
- European Commission: Communication on e-Skills  (7 Sept. 2007)
- European Commission: European innovation policy – successes but also new challenges (2 Sept. 2009)

Industrie si afaceri
- Microsoft: Post Crisis e-Skills are Needed to Drive Europe's Innovation Society (1 Dec. 2009)
- INSEAD Business School