Guvernele europene trebuie sa faca mai multe pentru a ajunge la zi cu platile si pentru a imbunatati accesul la creditare, potrivit lui Andrea Benassi, secretarul general al UEAPME un grup de lobby al firmelor mici. El a spus ca IMM-urile se tem de o recesiune in forma de W (economia pare sa isi revina, cazand din nou), pentru ca deficitele publice sunt in crestere si consumatorii nelinistiti prefera sa economiseasca si nu sa cheltuiasca.

Foto: CNBC

Potrivit lui Benassi, somajul si amenintarea ca se vor pierde in continuare locuri de munca au redus puterea de cumparare in toata UE si au distrus sentimentul de siguranta a locului de munca pe care angajatii il aveau inaintea crizei.

Increderea in sectorul de afaceri a atins cel mai jos punct in 2009, a spus el, iar perspectivele pentru 2010 sunt intunecate daca statele UE nu isi intensifica eforturile pentru a directiona bani spre firmele mici prin imprumuturi bancare si plati rapide.

"Pe acest fundal, cred ca 2010 va fi un an hotarator. Este prea devreme pentru a spune daca aceasta criza s-a terminat cu adevarat sau nu - sunt mai inclinat spre a doua optiune - dar ceea ce imi este clar este faptul ca afacerile mici nu pot fi lasate singure. Sprijinul public este foarte necesar in acest moment," a spus el.

Benassi ii invinovateste pe ministrii intreprinderilor pentru ezitarile acestora de a implementa elemente ale Small Business Act (SBA), care a fost adoptat cu mai bine de 12 luni in urma.

Pe 15 decembrie, Comisia urmeaza sa publice evaluarea progresului in implementarea SBA si este asteptata sa ofere o imagine amestecata a eforturilor facute al nivel national.

"Sunt dezamagit de neasumarea procesului SBA de catre statele membre. Unele au cules parti foarte mici ale pachetului, dar foarte putine au implementat o strategie coerenta si comprehensiva pentru a pune Small Business Act in practica in tarile lor," a spus el.

In ciuda acestui lucru, Benassi a scos in evidenta cateva exemple de guverne care s-au afirmat pozitiv. El a apreciat si rolul Bancii Europene de Investitii in a oferi lichiditati IMM-urilor in vremuri cand bancile ezita sa faca acest lucru.

Benassi a atras atentia asupra faptului ca multe companii nu sunt platite la timp si propune ca toate facturile sa fie platite in termen de 60 de zile.

Andrea Benassi a stat de vorba cu Gary Finnegan.

Potrivit DailyBusiness.ro, un comunicat al Bancii Centrala a Austriei anunta luni ca in 2010 ar urma o noua contractie economica a pietelor unde activeaza bancile austriece, dupa revenirea usoara din 2009, si ca cele mai importante sase banci austriece (ce acopera peste 40% din piata romaneasca), printre care se afla si Bank Austria, divizie a grupului italian UniCredit, Raiffeisen Zentralbank si Erste Group Bank, isi pot mentine, pana la sfarsitul anului viitor, nivelurile de lichiditate necesare bunei functionari in cazul unei recesiuni globale in forma de 'W'. Banca centrala preciza insa ca unele institutii de credit ar putea necesita capital suplimentar in acest scenariu.

- Interviul complet

- European Commission: 'Small Business Act' for Europe

Acest articol in engleza