Uniunea Europeana si Statele Unite au ajuns la un acord marti cu statele din America Latina, Africa si Caraibe, incheind un razboi comercial al bananelor, vechi de zeci de ani.

Foto: virginmedia.com

Disputa bananelor are o vechime de nu mai putin de 17 ani si a fost un punct nodal in negocierile mai largi pe tema agriculturii, impiedicand un acord mai larg in privinta bunurilor tropicale, la randul sau crucial pentru ajungerea la un acord comercial global.

Pactul incheie cea mai lunga disputa comerciala a lumii si inlatura un potential obstacol din calea rundei Doha, prin care Organizatia Mondiala a Comertului incearca sa ajunga la un acord pentru un comert global.

"Sunt foarte fericita sa vad, in farsit, rezolvata cea mai lunga disputa comerciala", a spus comisarul european pentru Comert, Benita Ferrero-Waldner. "Istoria se face astazi pentru ca aceasta disputa a acrit relatiile comerciale globale prea mult timp," a declarat ea pentru Reuters.

Acordul prevede ca UE - cel mai mare importator de banane - va reduce taxele pe care le aplica bananelor din tarile Americii Latine, precum Ecuador si Costa Rica, care s-au plans de tratament discriminator. De asemenea, UE va ajuta cu aproximativ 200 de milioane de euro crescatorii de banane din anumite tari din Africa, Caraibe si Pacific.

Aceste tari, majoritatea foste colonii europene, se bucura in prezent de tratament preferential pentru exporturile catre UE si isi vor pierde avantajele relative in urma acordului, concurenta sud-americana devenind mult mai eficienta.

Bananela sunt o marfa de export importanta pentru multe tari, printre care Camerun si Dominica. Cu toate SUA nu exporta banane interesul lor legat de banane vine din faptul ca distribuitorii majori precum Chiquita, Del Monte si Dole sunt corporatii americane. Fyffes, din Irlanda, este un alt distribuitor major.

Acordul prevede reducerea in 8 etape a tarifelor platite pentru bananele din tarile sud-americane, pana la 114 euro pe tona in 2017, de la 176 in momentul actual.

Acest articol in engleza, la EurActiv.com