Europarlamentarii par sa fi abandonat vanatoarea de comisari-desemnati, dupa ce exercitiul de putere a dus la oprirea candidaturii Rumianei Jeleva. Grupurile politice din PE nu mai cer redistribuiri de portofolii, noi audieri sau inlocuirea de comisari-desemnati, dupa cum indica atmosfera de pe 20 ianuarie de la Strasbourg.

Foto: CE

Intr-o serie de discutii off the record, europarlamentari au aratat pentru EurActiv ca atmosfera din Parlament s-a schimbat dramatic de la retragerea bulgaroaicei afiliate la PPE, in cursul zilei de marti (19 ianuarie), urmata de o noua nominalizare din partea guvernului de la Sofia.

Primii care au punctat schimbarea de atitudine au fost europarlamentarii din grupul Socialist si Democrat (S&D), care s-au grabit sa il felicite pe liderul lor, Martin Schulz, dupa retragerea Jelevei. Intr-adevar, retragerea unui candidat al rivalilor dupa audieri este vazuta in multe cercuri ca o victorie politica. Totusi, Schulz le-ar fi semnalat europarlamentarilor S&D ca "ajunge" si si-ar fi exprimat speranta ca nu vor mai fi lansate atacuri.

O pozitie similara a fost exprimata si in tabara Partidului Popularilor Europeni (PPE). Seful grupului, Joseph Daul, le-a spus jurnalistilor ca spera ca noua candidata din Bulgaria nu va fi coplesita de acuzatii "inainte sa ajunga la Bruxelles".

Acest lucru este oricum improbabil. Georgieva, vicepresedinte la Banca Mondiala, are un CV "curat", care "vorbeste de la sine," potrivit europarlamentarilor bulgari din toate partidele. Ea urma sa il intalneasca pe Barroso pe 21 ianuarie pentru o prima intrevedere si o sesiune de informare in legatura cu portofoliul ei. Se pare ca Georgievei ii va fi incredintat acelasi portofoliu (cooperare internationala, ajutor umanitar si raspuns in caz de criza).

Intre timp, Jeleva a fost eliberata din functia de ministru al afacerilor externe. Este inlocuita de Nikolai Mladenov, ministru al apararii in ultimele sase luni si a fost europarlamentar PPE intre 2007 si 2009.

Zvonurile din ultimele zile prevedeau o schimbare substantiala in atribuirea portofoliilor sau atributii mai putine pentru comisarii care nu au stralucit la audieri, inclusiv retragerea titlului de vicepresedinte pentru unii dintre ei. Totusi, astfel de ambitii au fost considerate ca fiind mai mult razbunari intre grupurile politice decat incercari de a imbunatati impartirea responsabilitatilor in echipa Barroso II.

Surse din PPE au declarat pentru EurActiv pe 20 ianuarie ca indiferent de chestiunile ramase nerezolvate, grupurile mari au cazut de acord sa sustina votarea noii Comisii pentru 9 februarie, fara noi audieri sau schimbari in structura portofoliilor.

- Articolul complet, in engleza