Reducerea dependentei energetice, promovarea comertului electronic intre statele membre, dezvoltarea industriei automobilelor electrice pentru combaterea schimbarilor climatice si imbunatatirea calitatii universitatilor sunt cele patru prioritati ale presedintiei spaniole a UE, dupa cum a declarat premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero in cursul unei dezbateri in Parlamentul European. Liderii grupurilor politice au salutat obiectivul prioritar de iesire din criza economica, dar nu au fost total de acord cu masurile concrete propuse.

"Uniunea Europeana trebuie sa parieze pe ea insasi" a declarat premierul José Luis Rodríguez Zapatero, iar raspunsul la criza economica trebuie sa fie primul obiectiv al UE. Presedintele in exercitiu al Consiliului a prezentat pe larg patru prioritati ale mandatului sau. Obiectivul crearii "unei piete comune de energie" pentru a reduce dependenta energetica trebuie atins, precum si a unei piete interne digitale, care este un element cheie pentru cresterea productivitatii si promovarea comertului electronic.

"UE trebuie sa detina o viziune comuna pentru a promova automobile electrice, contribuind astfel la reducerea impactului schimbarilor climatice si la imbunatatirea dezvoltarii tehnologice", a explicat Zapatero.

El a mentionat si alte prioritati ale mandatului presedintiei spaniole: punerea in aplicare a noilor instrumente prevazute in Tratatul de la Lisabona, astfel incat "cetatenii sa se simta mai aproape de institutiile europene", un exemplu in acest sens fiind noua initiativa cetateneasca de a propune acte legislative si necesitatea de a combate violenta domestica in Europa prin crearea unui nou ordin judiciar european menit sa protejeze femeile si victimele violentei pe criterii de sex.

Recenta tragedie din Haiti a fost de asemenea abordata in discursul sau: "Vom arata ce putem noi face, ca europeni (...) in acele regiuni ale lumii unde exista multa suferinta (...) Vom oferi un raspuns puternic la nevoile pentru ajutor umanitar."

Presedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso a laudat "lunga traditie a angajamentului european a Spaniei", schitand viziunile sale in ceea ce priveste "reorientarea fundamentala a economiei europene pentru a atinge o economie de piata competitiva, inovatoare si incluziva din punct de vedere social."

In ceea ce priveste Haiti, Barroso si-a exprimat deplina solidaritate cu victimele cutremurului si determinarea de a le ajuta. Uniunea si statele membre au facut deja angajamente concrete in ceea ce priveste ajutorul umanitar, care se ridica la 222 milioane de euro, Comisia urmand a disponibila alte 200 de milioane pe termen lung pentru procesul de reconstructie.

Joseph Daul (PPE, FR) a salutat propunerea lui Zapatero cu privire la o noua guvernanta economica europeana, adaugand ca grupul conservator nu poate fi de acord cu acceptarea de catre premierul spaniol a cresterii deficitelor publice. "Trebuie sa sprijinim intreprinderile mici si mijlocii (...) Nu sunt sigur daca dumneavoastra si grupul dumneavoastra politic si-au dat seama daca propunerile dumneavoastra sunt realiste", a declarat Zapatero, adaugand: "Sprijin pe deplin Pactul de stabilitate si promovarea echilibrului fiscal". El a mai promis ca Spania va atinge in 2013 nivelul de 3% a deficitului bugetar.

Martin Shultz (S&D, DE) a salutat agenda "promitatoare" a presedintiei spaniole: "Domnul Zapatero a stabilit un program ambitios. Ati numit patru prioritati". Referitor la modelul de guvernare economica propus, Schulz a considerat ca reprezinta "abordarea corecta si va duce Europa spre o noua faza. Provocarile Europei nu pot fi solutionate prin organizarea unei serii de summituri. Statele membre trebuie sa si implementeze propunerile elaborate". In final, Schulz a solicitat un control si o supraveghere mai puternica a sectorului financiar.

Referindu-se la guvernanta economica, Guy Verhofstadt (ALDE, BE) a subliniat ca "intrebarea fundamentala este daca Consiliul si statele membre doresc sa schimbe metoda deschisa de coordonare, care a esuat. Aceasta nu duce decat la publicarea a cat mai multor documente". In ceea ce priveste schimbarile climatice, Verhostadt a pledat pentru adoptarea "unei noi strategii post-Copenhaga". "Strategia noastra acolo a esuat. Trebuie sa avem un plan care sa se bazeze pe trei elemente: o sau un reprezentant(a) pentru schimbarile climatice, un acord trilateral cu SUA si China si un domeniu de interes comun cu SUA, precum sistemul de comercializare a emisiilor".

Raspunzand interventiei lui Guy Verhostadt, Zapatero a subliniat ca este nevoie de un sistem de sanctiuni, daca se doreste aplicarea unei noi strategii de dezvoltare economica. "Tot ceea ce am realizat impreuna functioneaza: Euro, Pactul de Stabilitate, piata interna", a adaugat el.

Daniel Cohn-Bendit (Grupul Verzilor/ALE, FR) i-a cerut lui Zapatero sa preia ideea lui Michel Barnier de a crea o forta europeana de ajutor (in domeniul protectiei civile); "astfel UE ar fi putut livra mai mult ajutor in Haiti". In ceea ce priveste situatia economica, Cohn-Bendit a avertizat asupra faptului ca si cresterea economica poate fi in detrimentul climei. "Daca nu punem in discutie tipul de crestere economica pe care dorim sa o aplicam la nivel european, vom face aceleasi greseli". Referitor la dependenta energetica, co-presedintele Verzilor a spus ca eficienta energetica si economisirea energiei este cea mai buna cale de a aborda aceasta problema. El a propus ca obiectivul european de economisire a energiei sa fie de 30% si sa fie creat un nou proiect major pentru un Tramvai European, ca sursa pentru ocuparea fortei de munca si o noua metoda de promovare a unor mijloace de transport ecologice. Primul ministru spaniol a fost de acord ca "automobilele electrice ar trebui sa fie inca un element al cresterii durabile, bazate pe o economie verde".

Timothy Kirkhope (ECR, UK) a salutat angajamentul european al Spaniei. Potrivit acestuia, "stabilirea unor politici economice obligatorii cu sanctiuni" in locul "coordonarii acestora", "nu se potriveste situatiei actuale si are un aer socialist".  Zapatero a raspuns ca nu are nici o intentie de a spori controlul asupra statelor membre, ci mai degraba "ideea este de a avea mai multa competitivitate". El a explicat ca 27 de sisteme nationale nu pot functiona coerent la nivel mondial, riscul fiind de a slabi competitivitatea UE fata de concurentii sai.

Kirkhope a declarat in incheierea interventiei sale ca grupul din care face parte va evalua presedintia spaniola in functie de rezultatele sale, cerandu-i primului ministru sa se implice mai mult in lupta impotriva schimbarilor climatice si impotriva "guvernului ilegitim si brutal din Iran."

Willy Meyer (GUE/NGL, ES) a declarat ca programul Presedintiei spaniole nu poate rezolva problemele economice fundamentale. El a pledat pentru mai multa interventie, in special in sectorul financiar. "Tot ceea ce faceti este vechi. Distrugeti practic modelul social european". Vorbind despre Sahara Occidentala, deputatul european i-a marturisit lui Zapatero dezacordul sau cu privire la organizarea unui summit cu participarea Marocului, pe durata presedintiei spaniole, desi aceasta tara nu recunoaste dreptul la autodeterminare al Saharei Occidentale.

El a adaugat de asemenea ca Israelul ar trebui sa respecte prevederile privind drepturile omului din Acordul de asociere.

In replica, premierul spaniol a confirmat intentia sa de a organiza summitul cu participarea Marocului.

Marta Andreasen (EFD, UK) a adus in discutie abuzurile de urbanizare din Spania, subliniind ca "trei rapoarte au fost adoptate de Parlamentul European, dar nu a fost luata nici o masura concreta". Ea a mai facut referire la unele cazuri din circumscriptia sa unde au fost distruse case aflate in regiunea de coasta a Spaniei.

Sursa: PE