In primul sau discurs despre starea natiunii, Barack Obama le-a vorbit americanilor despre iesirea din criza, despre schimbarile climatice, reforma sistemului de sanatate si conflictul din Afganistan. Acesta a incercat sa-i asigure pe cetateni ca iesirea din criza este foarte aproape, ca "ce a fost mai greu a trecut" si ca "nu am fost niciodata mai plin de speranta cu privire la viitorul Americii ca acum".

Foto: White House, Pete Souza

"Pentru anul 2010, prioritatea" anuntata de presedintele american Barack Obama, in discursul rostit in fata camerelor reunite ale Congresului Statelor Unite, o reprezinta "crearea de locuri de munca". Seful Executivului de la Washington a promis, in campania electorala, sa reduca somajul; dupa un an de mandat, statisticile il contrazic: o crestere a ratei celor fara slujba de la sapte la zece procente.

Presedintele a amintit ca au fost create 2 milioane de locuri de munca prin masurile luate de administratia sa pentru iesirea din criza si a spus ca incearca sa mai adauge inca 1,5 milioane la aceasta cifra pana la sfarsitul anului.

"Voi propune sa luam 30 de miliarde de dolari din banii pe care bancile de pe Wall Street i-au dat inapoi si sa-i folosim pentru a ajuta bancile locale sa acorde afacerilor mici imprumuturile de care au nevoie pentru a nu da faliment. De asemenea, voi propune un nou credit fiscal pentru micile afaceri, de care vor beneficia firmele mici care fac noi angajari sau care maresc salariile", a declarat Barack Obama. In plus, acesta a promis ca va realiza reforma financiara.

Obama a anuntat ca intentioneaza sa dubleze exporturile in urmatorii 5 ani si ca in acest fel vor fi sustinute alte 2 milioane de locuri de munca si a propus sa se ia masuri pentru a returna suma de care a fost nevoie pentru salvarea economiei anul trecut, printre care si inghetarea unor programe guvernamentale.

"Nu vom mai reduce taxele pentru companiile petroliere, pentru managerii fondurilor de investitii si pentru cei care castiga mai mult de 250.000 de dolari pe an. Pur si simplu nu ne permitem acest lucru", a spus Obama.

Presedintele american a abordat si problema schimbarilor climatice, insistand asupra importantei unei energii eficiente si curate: "natiunea care va domina economia energiei curate va fi natiunea care va conduce economia globala. Iar America trebuie sa fie acea natiune".

In privinta reformei sistemului de sanatate, Barack Obama a cerut Congresului sa nu renunte, "nu acum, cand suntem atat de aproape. Haideti sa gasim o cale sa terminam aceasta reforma pentru poporul american".

In ce priveste scaderea de incredere in presedinte din primul an, "am partea mea de responsabilitate, pentru ca nu le-am explicat americanilor mai clar despre ce este vorba" in reforma sanatatii, a recunoscut Barack Obama, cerand totusi senatorilor si reprezentantilor sa nu obstructioneze un proiect social pe care il considera fundamental pentru populatia Americii.

Chiar daca, in mare, a pastrat linia liberalismului de stanga, Obama a tinut sa le iasa si republicanilor in intampinare, vorbind despre interes national in industria energetica, prin suplimentarea resurselor exploatate si, pe cat se poate, prin retehnologizare ecologica.

Politica externa a Americii si-a gasit locul scurt, la finalul discursului. Obama a vorbit, in termeni deloc ampli, despre retragerea din Irak si intarirea din Afghanistan, despre reducerea arsenalului nuclear, despre izolarea Coreei de Nord si Iranului, presedintele american promitand, literalmente, Teheranului ca ignorarea, de catre iranieni, a indatoririlor lor va atrage consecinte.

Barack Obama si-a incheiat discursul indemnadu-i pe americani "sa profite de acest moment pentru a o lua de la capat si pentru a duce visul american mai departe".

Surse: HotNews.ro, Deutsche Welle