Asociatia pentru Relatii Comunitare a lansat, joi, impreuna cu Fundatia pentru Parteneriat si Fundatia PACT, o campanie pentru infiintarea de fundatii comunitare in orasele din Romania. Cinci dintre acestea vor primi, la infiintare, fonduri in valoare de 30.000 de lei si consultanta. Scopul acestor fundatii este sa atraga fonduri de la persoane fizice si companii din regiunea unde activeaza si sa le distribuie apoi in proiecte care sa ajute la dezvoltarea comunitatii, in special acolo unde autoritatile nu fac fata.

Cererile pentru obtinerea grantului de 30.000 de lei pot fi trimise, pana la 19 martie 2010, la ARC Romania.

Acestea trebuie sa includa o scrisoare de intentie in care potentialii beneficiari trebuie sa arate ca doresc sa infiinteze o fundatie comunitara, ca in comunitatea lor este nevoie de o astfel de fundatie, precum si sa identifice donatorii importanti din comunitatea lor si problemele cele mai stringente ale comunitatii.

Pe langa sprijinul financiar, initiatorii de fundatii comunitare vor beneficia de vizite la fundatii similare din Marea Britanie si Romania, precum si de sprijin pentru atragerea de fonduri din comunitate si pentru acordarea de granturi, in primii doi ani de functionare.

In Romania activeaza, in prezent, doua fundatii comunitare, in orasele Cluj-Napoca si Odorheiu Secuiesc, care au fost infiintate in cadrul unui proiect pilot. Prin actiunile derulate pana acum, acestea au adus comunitatii mai multe spatii de joaca pentru copii si au motivat tinerii din oras sa faca voluntariat in proiecte sociale.

Un exemplu in acest sens este programul 'Fondul YouthBank' pe care Fundatia Comunitara Cluj il deruleaza de patru ani si in cadrul caruia tineri cu varste intre 15 si 21 de ani strang in mod creativ fonduri din comunitate. Sumele stranse de ei au fost triplate de un finantator privat, programul putandu-se lauda cu un fond anual de 30.000 lei.

Campania initiata de Asociatia pentru Relatii Comunitare, impreuna cu Fundatia pentru Parteneriat si Fundatia PACTeste, este sustinuta financiar de Fundatia Charles Stewart Mott, Trust for Civil Society and Eastern Europe si Romanian-American Foundation.

Informatii suplimetare de pe site-ul programului www.fundatiicomunitare.ro.