Parlamentul European s-a pronuntat pe 9 februarie asupra componentei urmatoarei Comisii Europene, iar rezultatul votului a fost pozitiv, dupa cum era de asteptat. Dacian Ciolos a devenit, oficial, comisarul UE pentru agricultura. Noua Comisie va fi operationala saptamana viitoare.

Foto: PE

Plenul Parlamentului European, reunit astazi (9 februarie) la Strasbourg, a votat in favoarea Comisiei Barroso II astfel: 488 pentru, 137 impotriva, 72 abtineri. (Comisia Barroso I a fost aprobata in noiembrie 2004 cu 449 voturi pentru, 149 impotriva si 82 de abtineri)

Noua Comisie a primit mandat pana la sfarsitul lunii octombrie 2014.

Pentru a ajunge la acest vot, comisarii europeni au fost supusi la audieri, uneori dificile, in fata comisiilor PE. Acesta a fost cazul lui Catherine Ashton, Inalt reprezentant al UE pentru afaceri externe si vicepresedinte al Comisiei. Numerosi alesi asteapta sa fie convinsi, in urmatoarele luni, ca britanica este la inaltimea functiei. Relansarea cresterii economice este principala sarcina atribuita de Barroso executivului sau, dominat in acest domeniu de trioul format din spaniolul Joaquin Almunia (Concurenta), finlandezul Olli Rehn (Afaceri economice) si francezul Michel Barnier (Piata interna si afaceri financiare). Printre ceilalti comisari ce se vor afla in prim plan se afla belgianul Karel De Gucht (Comert) si romanul Dacian Ciolos (Agricultura).

Dupa mai multe luni de amanare, incertitudine si mici scandaluri politice, cei 27 de comisari europeni, formand a doua echipa condusa de portughezul Jose Manuel Barroso au primit in fine votul Parlamentului European.

Noua echipa va fi operationala saptamana viitoare, iar prima sa reuniune este prevazuta in 17 februarie si o multitudine de dosare, blocate in peridoada de tranzitie de la o echipa la alta asteapta sa fie tratate rapid.

Responsabilitatea in fata Parlamentului "este foarte importanta pentru legitimitatea democratica a Comisiei" a subliniat José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene. Actuala perioada exceptionala cu provocari precum criza economica, schimbarile climatice si securitatea energetica ofera oportunitatea "de a arata curaj". "Avem nevoie de institutii europene puternice" pentru a face fata acestor provocari, fiind in sarcina Comisiei si a Parlamentului de a coopera "pentru a asigura ca Uniunea Europeana nu este doar suma partilor din care este compusa." 

"Astazi incepe un nou capitol a aventurii europene", a concluzionat Barosso, adaugand ca acest proiect  trebuie sa fie un succes pentru toti cetatenii europeni.

"Este pentru prima in istoria noastra cand numim Comisia Europeana in capacitatea de co-legiutor real", a declarat presedintele Parlamentului, Jerzy Buzek, la inceputul dezbaterii. "De asemenea, reprezinta inceputul unei noi decade care implica si un nou mod de lucru al institutiilor europene.

Pozitii ale grupurilor politice

Joseph Daul (Partidul Popularilor Europeni) a spus in cadrul dezbaterii dinaintea votului: "Declar cu fermitate ca Jose Manuel Barroso si echipa sa vor fi la inaltimea sarcinii care le revine."

"Grupul PPE va vota investitura Comisiei Barosso II" a mai declarat Daul in cadrul dezbaterii care a precedat votul din plenul Parlamentului European de la Strasbourg, marti, 9 februarie.

"Este o Comisie cu care impartasim principalele directii politice, previziunile asupra principalelor probleme cu care ne confruntam, precum si solutiile pe care trebuie sa le gasim pentru acestea.

"UE trebuie sa arate ce inseamna UE - un lider global avand in vedere nivelul PIB, volumul pietei si contributia pentru asistenta pentru dezvoltare", a precizat acesta. Avand insa in vedere Haiti, Iran, Afganistan, Yemen, Cuba sau relatiile transatlantice, vocea Europei nu a reusit sa atinga aspiratiile noastre.

Martin Schulz, seful Aliantei Socialistilor si Democratilor Progresiti, a spus, in cadrul dezbaterii de dinaintea votului: "Nu am luat usor o decizie in privinta Comisiei. [...] Avem doua posibilitati: sa impartim acest for in stanga si dreapta si sa spunem ca stanga se opune. Dar Europa nu functioneaza asa si in parlamentul acesta nu exista o majoritate. PPE nu are o majoritate, ALDE nu are o majoritate. Europa nu este un loc unde o directie politica sa isi construiasca singura drumul. Europa este locul compromisului permanent. [...] Dar acesta este mai bun decat o lupta permanenta, fara nici un rezultat."

"Am putea sa ne certam, dar Europa are nevoie de rezultate," a aratat Schulz.

El  a criticat "juramantul tacerii" al comisarilor desemnati pe durata audierilor, fapt impus de presedintele Barosso, cu scopul de a nu spune nimic fals. Acei care s-au angajat intr-un dialog real cu parlamentul, precum Michel Barnier, Joaquin Almunia sau Kristalina Georgieva "au castigat reputatie." Comisia trebuie sa lucreze ca un colegiu si nu trebuie condusa intr-un stil prezidential, a solicitat
Schulz.

Guy Verhofstadt (Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa) a spus: "Dorim ca noua CE sa fie motorul UE. Dorim o comisie mai indrazneata, cu o strategie economica si sociala. [...] In ceea ce priveste zona euro, avem nevoie de un pilon economic pe langa cel monetar. [...] Acest lucru e valabil si in alte domenii, cum ar fi politica externa, politica de mediu." El s-a adresat si direct noului Inalt Reprezentant pentru politica Externa: "Asteptam multe de la dumneavoastra, doamna Ashton."

El a spus ca noua Comisie trebuie sa se concentreze asupra obiectivului major: "gasirea unui raspuns la criza economica si o strategie realizabila pentru Europa 2010. Nu ascultati prea mult de Statele Membre."

"O Comisie puternica este indispensabila."

Grupul ALDE va sprijini Comisia, care are o prezenta liberala foarte puternica, a concluzionat Verhofstadt.

Daniel Cohn-Bendit (grupul Verzilor) a spus: "Stiti foarte bine ca grupul verzilor nu va vota pentru aceasta Comisie. D-le Barroso, nu intrati in jocul celor care spun ca cei care voteaza impotriva Comisiei sunt impotriva Europei. Noi suntem cu dumneavoastra impotriva suveranitatii economice a statelor membre."

"Daca veti fi la inaltimea visurilor noastre si nu la inaltimea pe care ati aratat-o astazi, vom spune ca ne-am inselat atunci cand nu v-am sustinut astazi," a concluzionat Cohn-Bendit.

Grupul conservatorilor britanici a anuntat ca se va abtine.

"Acesta este un mandat pentru ca noi sa fim indrazneti," a spus Jose Manuel Barroso, dupa vot.


Adrian Lungu

[EurActiv.ro]

Surse complementare: PE, Deutsche Welle, RFI, PPE