In raportul anual privind egalitatea dintre femei si barbati in UE, Parlamentul European solicita mai multe eforturi pentru combaterea violentei impotriva femeilor, asigurarea concediului paternal la nivel european si o revizuire a legislatiei cu privire la egalitatea de remunerare intre femei si barbati. Majoritatea deputatilor au subliniat ca femeile trebuie sa detina controlul asupra drepturilor lor sexuale si reproductive, in special printr-un acces facil la contraceptie si la avort.

Raportul adoptat de Parlament cu privire la egalitatea dintre femei si barbati in Uniunea Europeana - 2009, elaborat de Marc Tarabella (S&D, BE), a fost adoptat cu 381 de voturi pentru, 253 impotriva si 31 de abtineri.

Eradicarea violentei impotriva femeilor

Deputatii solicita elaborarea unei propuneri de directiva globala privind prevenirea si combaterea tuturor formelor de violenta impotriva femeilor.

Parlamentul solicita instituirea, in urmatorii cinci ani, a unui an european de lupta impotriva violentei la adresa femeilor, avand in vedere ca o femeie din patru este supusa violentelor fizice in cursul vietii de adult, iar peste 10% dintre femei sunt victime ale violentelor sexuale.

Parlamentul sprijina propunerile Presedintiei spaniole de a crea un Observator European al Violentei intre Sexe, de a lansa "mandatul european de protectie a victimelor" si de a infiinta o linie telefonica de asistenta dedicata victimelor, comuna pentru intreaga Uniune Europeana.

Sanatate sexuala si reproductiva

Recunoasterea autonomiei fizice si sexuale depline a femeilor reprezinta o conditie sine qua non pentru orice politica reusita in materie de drepturi la sanatatea sexuala si reproductiva, precum si pentru politicile de combatere a violentei impotriva femeilor, se arata in raport.

Raportul subliniaza faptul ca femeile trebuie sa detina controlul asupra drepturilor lor sexuale si reproductive, in special printr-un acces facil la contraceptie si la avort (aceasta prevedere a fost adoptata cu 412 voturi pentru, 212 impotriva si 36 de abtineri). Totodata femeile trebuie sa aiba acces gratuit la consultatii in vederea avortului. Majoritatea deputatilor au sprijinit masurile si actiunile care vizeaza imbunatatirea accesului femeilor la serviciile de sanatate sexuala si reproductiva.

Combaterea traficului cu fiinte umane

Pana in prezent, doar 16 State Membre (Romania a ratificat la 21/08/2006 si a intrat in vigoare la 1/02/2008) au ratificat Conventia Consiliului Europei privind lupta impotriva traficului de fiinte umane, care reprezinta o forma moderna de sclavie. De aceea, se solicita insistent statelor membre care nu au facut inca acest lucru sa ratifice fara intarziere aceasta conventie care este cel mai puternic instrument juridic european de lupta impotriva acestui fenomen.

Concediul de paternitate

La nivelul Uniunii Europene exista o directiva referitoare la concediul de maternitate si o alta referitoare la concediul parental, dar nu exista pana in momentul de fata o legislatie in materie de concediu de paternitate, se arata in raport.

In consecinta, Parlamentul solicita Comisiei "sa sprijine orice demers care vizeaza introducerea unui concediu de paternitate la nivel european", iar concediul de maternitate trebuie asociat concediului de paternitate pentru a proteja mai bine femeile pe piata muncii si a combate astfel stereotipurile care exista in societate in ceea ce priveste folosirea acestui concediu.

Deputatii regreta faptul ca acordul-cadru al partenerilor sociali privind concediul parental (iulie 2009) nu trateaza problema concediului platit, care "ar avea un impact decisiv asupra numarului de barbati ce ar opta pentru acesta, precum si asupra impartirii egale a responsabilitatilor profesionale si familiale intre femei si barbati."

Egalitatea de remunerare

In raport se regreta faptul ca, in urma solicitarii Parlamentului din 18 noiembrie 2008 mentionata mai sus, Comisia nu a prezentat inca o propunere legislativa privind revizuirea legislatiei in vigoare referitoare la aplicarea principiului egalitatii de remunerare intre barbati si femei si invita Comisia sa prezinte cat mai curand o astfel de propunere legislativa.

Egalitate de gen in pozitii de conducere

Deputatii solicita statelor membre sa adopte masuri concrete, in special pe cale legislativa, care sa favorizeze o prezenta echilibrata a femeilor si a barbatilor in posturi care implica responsabilitati in mediul de afaceri, al administratiei sau in cel politic si solicita, asadar, fixarea unor obiective obligatorii care sa asigure reprezentarea egala a femeilor si a barbatilor. In acest sens, sunt subliniate efectele pozitive ale folosirii cotelor electorale pentru reprezentarea femeilor.

Femeile migrante

Femeile apartinand minoritatilor, in special femeile de etnie rroma, sunt supuse in mod regulat unor multiple forme de discriminare din motive de rasa si sex, iar organismele nationale responsabile cu problemele legate de egalitate nu combat in mod adecvat discriminarea multipla sau combinata, se mentioneaza in raport.

Organismele nationale care se ocupa de egalitate ar trebui sa introduca abordari integrate in vederea imbunatatirii reactiei la cazurile de discriminare multipla si a rezolvarii acestora.

Deputatii solicita statelor membre "sa asigure prestatii de securitate sociala lucratoarelor din sectoarele domestice si din alte sectoare in care aceste prestatii sunt deficiente, in scopul de a favoriza integrarea femeilor migrante."

Ce cred europarlamentarii romani

In cadrul dezbaterii raportului privind egalitatea dintre femeile si barbatii din Uniunea Europeana in anul 2009, eurodeputatii romani au facut urmatoarele declaratii:

Silvia-Adriana Ticau (S&D) considera ca pentru asigurarea egalitatii de sanse intre barbati si femei este necesar sa existe un sistem eficient pentru planificarea carierei si, implicit, sa existe suficiente facilitati pentru ingrijirea copilului, precum crese si gradinite.

"Fiecare euro investit in dezvoltarea facilitatilor de ingrijire a copilului inseamna sase euro reintorsi catre societate prin locurile de munca create si prin cresterea calitatii vietii cetatenilor europeni. De aceea, sper ca pe viitor Uniunea si statele membre sa investeasca mai mult in aceste facilitati pentru ingrijirea copilului de varsta foarte frageda."

Rares-Lucian Niculescu (PPE) a spus: "Sper ca rolul jucat de femei in economia europeana va ocupa un loc important si in viitoarea strategie UE 2020, care va fi discutata chiar in aceasta saptamana la summitul informal de la Bruxelles".

Norica Nicolai (ALDE), a sustinut, in discursul rostit in plenul Parlamentului European, ca eliminarea stereotipurilor in privinta egalitatii intre sexe tine, in mod esential, de educatie si de componenta culturala a societatii. Nicolai, membra supleanta a Comisiei pentru Drepturile Femeilor si Egalitatea de Gen, a afirmat ca legislatia nu este relevanta acolo unde masurile nu sunt luate inca din copilarie, de la inceputul formarii individului.

"Daca nu vom gandi asa si nu vom realiza o constructie in acest sens, vom avea in continuare acelasi tip de discurs de constatare si mai putin de realizare. Un singur lucru as mai vrea sa subliniez: ca intr-o civilizatie a cunoasterii, intr-o noua forma de economie, inegalitatile se estompeaza si cred ca sunt pasi semnificativi spre paritate".

Elena Basescu (PPE) a atras atentia ca, in conditiile crizei economico-financiare, rata somajului in randul femeilor in anul 2009 a crescut cu un procent de 1,6% fata de cea a barbatilor, care a crescut cu un procent de 2,7%.

Corina Cretu (S&D)a atras atentia, printr-o interventie scrisa aferenta dezbaterilor consacrate egalitatii dintre femei si barbati in UE in 2009, asupra faptului ca o parte semnificativa a locurilor de munca ocupate de femei sunt cu norma partiala, multe din ele avand la baza contracte cu durata determinata si fiind remunerate necorespunzator. "Chiar daca pentru prima data in istorie numarul femeilor il depaseste pe cel al barbatilor pe piata muncii, exista inca diferentieri discriminatorii pe baza de gen. O parte semnificativa a locurilor de munca ocupate de femei sunt cu norma partiala sau avand la baza contracte cu durata determinata si fiind remunerate necorespunzator. La mai bine de jumatate de secol de la includerea in tratatele comunitare a principiului egalitatii de remunerare, o femeie din Uniunea Europeana trebuie sa munceasca 418 zile calendaristice pentru a castiga cat un barbat in 365 zile."

Vasilica Viorica Dancila (S&D), a aratat, tot in scris: "Egalitatea de sanse reprezinta o parghie a progresului social si nu trebuie sa ramana doar un instrument de justitie. In majoritatea statelor europene, segregatia profesionala si sectoriala ramane aproape nealterata, si acest lucru se regaseste in salariile mai mici in cazul femeilor, numarul mai mic de femei care lucreaza cand exista minori in ingrijire, dar si a co-responsabilitatii barbatilor si a femeilor in sfera familiala."

Surse: PE, Grupurile politice