Cifre publicate saptamana aceasta de Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) arata ca UE nu-si va atinge tintele de ajutor pentru dezvoltare pe care si le-a propus pentru 2010. Dar, cu toate ca ajutorul international pentru tarile sarace este lovit de efectele crizei, nu toate statele si-au diminuat contributiile.

Previziunile OECD pentru 2010 arata ca UE nu isi va atinge tinta colectiva prin care se angajase in 2005 sa doneze tarilor in curs de dezvoltare 0,56% din PIB. UE si-a propus ca in 2015 sa atinga tinta stabilita de ONU, de 0,7% din PIB destinati finantarii Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.

Ajutorul destinat tarilor in curs de dezvoltare va atinge, totusi, in 2010, un nivel record, daca sumele vor fi cuantificate in dolari. Ele vor cunoaste o crestere de 35% fata de 2004. Oricum, sumele vor fi mai mici decat promisiunile facute de liderii mondiali in 2005. Cu toate ca majoritatea statelor isi vor respecta angajamentele, prestatiile slabe ale catorva donatori mari vor face ca tinta sa fie ratata, potrivit OECD.

Daca in cazul unor tari ca Belgia, Spania si Marea Britanie s-au inregistrat progrese, Franta si Germania, care reprezinta 37% din PIB-ul UE, nu isi vor creste nivelul ajutorului, mentinandu-l constant, la 0,46, respectiv 0,40%.

"Ajutorul UE este amenintat. Multe guverne au folosit criza financiara ca scuza pentru a-si taia bugetele de ajutor, intrerupand finantarea pentru cei din lumea in curs de dezvoltare, care sunt cei mai afectati," a spus Rilli Lappalainen, membru al board-ului CONCORD (federatia europeana a organizatiilor neguvernamentale specializate in dezvoltare).

CONCORD atrage atentia ca UE si membrele sale trebuie sa demonstreze hotarare in lupta cu saracia mondiala, indeplinindu-si angajamentele, in special in acest an, cand se va face evaluarea intermediara a indeplinirii Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM).

"Fara cresteri reale ale ajutorului, nu vom atinge ODM", a spus Gideon Rabinowitz, presedintele grupului de advocacy AidWatch. "Statele membre UE trebuie sa demonstreze un angajament politic real fata de indeplinirea promisiunilor de ajutor, adoptand termene nationale obligatorii, in care sa arate cum vor atinge tinta de 0,7% pana in 2015", a mai spus Rabinowitz.

Ministrul german pentru cooperare economica si dezvoltare, Dirk Niebel a spus: "Noul guvern isi respecta promisiunile asumate la nivel international si chiar si noul contract de guvernare prevede alocarea, pana in anul 2015, a 0,7 procente din Produsul Intern Brut sub forma de ajutor pentru tarile in curs de dezvoltare".

Printre Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului se numara injumatatirea numarului celor care sufera de foame sau de saracie crunta, diminuarea semnificativa a mortalitatii infantile si maternale, facilitarea accesului copiilor la educatie, dar si extinderea unui parteneriat de dezvoltare care sa garanteze finantarea responsabila de la nord catre sud, in cadrul Uniunii Europene. Aceste promisiuni dateaza insa din 2005, adica dinainte de criza financiara.

In perioada 17-18 februarie 2010 a avut loc reuniunea informala a Consiliului Afaceri Externe (CAE) - componenta dezvoltare, desfasurata in localitatea spaniola La Granja. In cadrul dezbaterilor, ministrii europeni responsabili cu dezvoltarea au subliniat importanta transmiterii, cu ocazia Summit-ului de la New York privind Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, din septembrie 2010, a unui mesaj comun al UE - cel mai mare donator la nivel global - de reafirmare a angajamentului de indeplinire a ODM-urilor pana in 2015.

A fost prima reuniune a ministrilor responsabili cu dezvoltarea la care au participat Andris Piebalgs, comisarul european pentru dezvoltare si Kristalina Georgieva, comisar pentru cooperare internationala, asistenta umanitara si protectie civila.

Adrian Lungu

Surse: CONCORD, OECD, Deutsche Welle, MAE

Linkuri:
- CONCORD briefing 'EU Aid in Jeopardy?'
- OECD: Donors' mixed aid performance for 2010 sparks concern