Romania are nevoie sa reformeze sistemul de asistenta sociala si sa vina cu masuri concrete, in principal pentru sprijinirea familiilor tinere cu copii, care sunt cele mai afectate de criza, a spus, vineri, ministrul Muncii, Mihai Seitan, la conferinta nationala de lansare a Anului european pentru combaterea saraciei si a excluziunii sociale. Cu aceeasi ocazie, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a adaugat pe lista solutiilor la problema saraciei si excluziunii sociale in Romania favorizarea educatiei timpurii, impiedicarea abandonului scolar si incurajarea performantei, masuri care se vor regasi si in noua lege a educatiei.

"Nu cred in eradicarea saraciei, ci in reducerea acestui flagel, care se manifesta si in Romania", a afirmat Mihai Seitan, ministrul Muncii. Pentru aceasta, Romania are nevoie sa dezvolte parteneriatele public-private si sa reformeze sistemul de asistenta sociala, astfel incat sprijinul sa fie acordat exclusiv persoanelor care au realmente nevoie de el, a spus ministrul.

El a insistat pe necesitatea crearii unui sistem de asistenta sociala care sa incurajeze munca, pentru a schimba ideea inoculata in Romania ca sistemul social incurajeaza oamenii sa traiasca din ajutorul de la stat, in loc sa mearga la serviciu, problema alimentata, de altfel, de masurile luate de-a lungul timpului de guvernele anterioare.

O alta problema pe care Romania o are este faptul ca in sistemul legislativ sunt foarte putin folositi profesionistii in domeniul social pe care ii avem, a adaugat Seitan.

Cele mai afectate de criza economica sunt familiile tinere cu copii, insa la fel de afectate sunt si persoanele cu dizabilitati, cele din mediul rural, precum si pesoanele in varsta, care traiesc din pensii foarte mici, din pricina sistemelor din perioada comunista, a aratat ministrul Muncii. "Propun ca aceste grupuri sa fie targetul viitorului. (...)Sunt necesare masuri eficiente pentru ocuparea fortei de munca, oferirea unor oportunitati de munca celor tineri si rezolvarea problemei excluziunii sociale", a conchis Seitan.

La randul sau, ministrul Educatei, Daniel Funeriu, a tinut sa precizeze, la conferinta de lansare a Anului european de combatere a saraciei si excluziunii sociale, ca "Romania nu este o tara saraca, ci saracita, pentru ca nu a fost intotdeauna bine gestionata".

"Efortul nostru pentru a face ceva in aceasta societate trebuie sa inceapa cu cei mici", a spus Funeriu. Dintre masurile care ar trebui luate pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale - care, de altfel, sunt cuprinse si in noua lege a educatiei - el a insistat asupra:
- favorizarii educatiei timpurii, prin trecerea clasei pregatitoare la invatamantul obligatoriu;
- trecerii clasei a IX-a la gimnaziu pentru a incerca impiedicarea abadonului scolar dupa clasa a opta, fenomen intalnit, in principal, in mediul rural, unde copii au de strabatut distante foarte lungi, unoeri, pentru a merge la liceu;
- stimularii performantei, inclusiv printre copiii din mediul rural, foarte slab reprezentati printre olimpicii romani.

Funeriu a apreciat si cu aceasta ocazie ca rezervele pentru dezvoltarea Romaniei sunt expertiza romaneasca din afara granitelor tarii si potentialul existent in mediul rural. Totodata, a reluat, la randul sau, problema expertizei profesionistilor utilizata insuficient de institutiile statului.

Prezenta la eveniment, Anne Degrand - Guillaud, coordonatorul anului European privind Combaterea Saraciei si EXcluziunii Sociale din cadrul Comisiei Europene, a amintit ca problema incluziunii romilor reprezinta o prioritate pe agenda presedintiei spaniole a UE, subiectul urmand a fi dezbatut pe larg cu ocazia summitului european dedicat romilor, in perioada 8-9 aprilie 2010, la Cordoba.

Anul european este implementat in cele 27 de state membre UE, precum si in Islanda si Norvegia. In Romania, organismul de implementare a programului este Ministerul Muncii, Familiei si Potectiei Sociale. Programele nationale sunt finantate in proportie de 50% din fonduri europene si 50% din fondurile guvernelor statelor membre.  

Initiativele anului european tintesc patru obiective majore:
- recunoasterea dreptului celor care traiesc in saracie si sunt exclusi social la o viata demna si la un rol activ in societate;
- stimularea responsabilitatii comune si participarii la lupta impotriva saraciei;
- promovarea incluziunii sociale si obtinerea unui angajament politic care sa duca la actiuni concrete de eradicare a sarciei si de combatere a excluziunii sociale;
- asumarea acestor obiective de intreaga societate.

C.M