Clinica Euromed din Bucuresti a achizitionat un aparat medical, de ultima generatie, pentru tratamente dermatologice, cu finantare europeana prin Programul Operational Regional. Proiectul este incheiat iar reprezentantii clinicii spun ca fara aceasta finantare nu ar fi achizitonat un aparat atat de performant. Pe de alta parte, sunt putin dezamagiti de suma mare a cheltuielilor pe care le-au suportat din fonduri proprii. Valoarea totala proiectului a fost de 252.000 de euro, din care cheltuieli eligibile circa 208.000 de euro.

Foto: Flori Sandru, Euromed

"Finantarea ne-a ajutat mult. Am cumparat un aparat de ultima generatie, cu patru domenii de utilizare, din Statele Unite. In Europa nu exista asa ceva. Daca nu ar fi fost acesti bani probabil ca am fi cumparat un aparat mai putin costisitor si automat cu mai putine utilizari", a explicat Flori Sandru, medic dermatolog, responsabila cu acest domeniu la Clinica Euromed.

Clinica din Bucuresti a depus dosarul de finantare la Agentia de Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov in iunie 2008. Achizitia efectiva a aparatului medical a avut loc dupa mai bine de un an, din cauza intarzierilor in evaluarea proiectului si in semnarea contractului.

"Am semnat contractul dupa 5 luni de la momentul anuntarii rezultatului. Ne-au tot amanat, lucru care ne-a deranjat enorm, mai ales in conditiile in care nu ne-au fost solicitate clarificari pentru proiect", a spus Flori Sandru. In schimb, clarificari au fost solicitate ulterior aprobarii proiectului, la vizita pe teren. Consultantul Laura Radulescu, din partea firmei Initial Advisory - care a asigurat consultanta pe parcursul proiectului spune ca le-au fost adresate intrebari de detaliu, inclusiv despre bugetul proiectului.

Dupa semnarea contractului, in luna mai 2009, compania a demarat achizitia echipamentului. A existat licitatie internationala si cel a fost ales cea mai buna oferta - din Statele Unite. Dupa aprobarea documentatiei de achizitii, decontul de 70% din sumele cheltuite a sosit in mai putin de trei luni de la depunerea cererii de rambursare.

Beneficiarii finantarii s-au confruntat, dupa cumpararea aparatului, cu o problema cauzata de contextul economic. "Acest aparat este, totusi, un produs de lux. Vorbim despre epilare definitiva, tratamente faciale pentru intinerirea fetei, corectarea cicatricilor, tratament vascular. Daca inainte de criza econimica pacientii erau dispusi sa plateasca pentru astfel de tratamente, acum cererea a scazut semnificativ", mai explica medicul Euromed.

O alta problema sesizata de consultantii Initial Advisory in ceea ce priveste finantarea cabinetelor medicale: "TVA-ul neeligibil, chestiune care nu a fost remediata de catre autoritati nici pentru noua linie de finantare, finantarea lansata in 2009. Cabinetele medicale nu sunt purtatoare de TVA. Ei nu incaseaza TVA, in schimb l-au platit la achizitia echipamentului si nu este decontat prin proiect", a explicat Laura Radulescu.

Totusi, reprezentantii clinicii considera ca rezultatele sunt bune si ca spera ca, odata cu imbunatatirea situatiei financiare a pacientilor, sa creasca din nou si cererea pentru tratamente dermatologice in zona estetica.

EurActiv.ro va publica saptamanal un profil de proiect finantat prin fonduri structurale europene in cadrul noii sectiuni dedicata Politicilor Regionale.

Ioana Morovan