Teoretic, putem intra in Euroland in 2015, dar e nevoie de seriozitate din partea guvernantilor, a avertizat marti economistul sef al BNR, Valentin Lazea, cu ocazia lansarii raportului "Romania 2010. Agenda reala de reforma", lansat de SAR.

“In privinta calendarului adoptarii euro, suntem in calendar. Daca in 2012 vor reusi sa intram in ERM II, atunci in prima jumatate a anului 2014 BCE si CE sa isi dea avizul cu privire la performantele Romaniei, iar cea mai apropiata data de adoptare a euro ar putea fi astfel 1 ianuarie 2015”, a explicat Lazea. In opinia economistului sef al BNR, doua false dileme ar putea intarzia acest calendar.

“Prima dilema falsa este ca avem de ales intre autostrazi, sau adoptarea euro. Se pot face ambele. Totul s-ar putea rezolva cu ajutorul fondurilor europene, dar pana acum am atras mai putin de o septime din banii alocati”, a mai spus Lazea.

A doua tema este cea legata de renuntatrile la care obliga adoptarea euro.”Cce vor face autoritatile romane cand vor ramane fara politica monetara? Ideea pe care doresc sa o subliniez este ca autoritatile au demonstrat ca performeaza bine exact atunci cand au avut constrangeri. Cand aveau un far un fata, catre care sa se indrepte”, a mai spus Lazea.

El a mai infirmat informatiile potrivit carora Romania a stat dintotdeauna prost cu bugetul de pensii si cu deficitul. In anii de dinaintea aderarii la UE, pensiile se sustineau singure, deficitul era sustenabil. Putini mai stiu asta. Romania s-a comportat exemplar ani buni de-a randul. Sper sa nu repetam modelul Greciei. Si mai ales, sa nu uitam ca drumul spre euro inseamna disciplinarea politicilor fiscale, predictoibilitate si transparenta”, a mai explicat Lazea.

Sursa: HotNews.ro

Societatea Academica din Romania a lansat pe 23  februarie Raportul Anual de Analiza si Prognoza Romania 2010. Expertii SAR estimeaza un sfarsit probabil al crizei economice in 2010. Pe de alta parte, exemplul recent al Greciei demonstreaza ca nu e nevoie de o criza globala pentru aparitia unor dificultati structurale. Raportul SAR  ofera o serie de sugestii pentru ca situatia Greciei sa nu devina o realitate si pentru Romania.

Documentul recomanda printre altele:

Reforma statului
- Incheierea  intre principalii actori politici a unui pact de impartialitate si transparenta in procesul de reformare a statului
- Re-cuplarea scrutinului parlamentar cu cel pentru Presedintie
Reforma pensiilor
- Egalizarea varstelor de pensionare
- Descurajarea pensionarilor anticipate
- Eliminarea pensiilor speciale
Reforma in domeniul energetic
- Investitii  majore pentru evitarea unei crize
- Renuntarea la planurile privind crearea unor “mamuti” energetici

"Daca bugetul de pensii ar fi o companie, ar fi in faliment. Daca ar fi sa acoperi aceasta gaura ar trebui sa facem TVA 22 la suta. In principiu nu ar trebui alimentat de la buget. Dar cum nu ai bani, trebuie sa faci rost de ei. Intrebarea e cand il vom rezolva? Criza se cam incheie in 2010. Problema este ca ramanem cu problemele cronice de dinaintea crizei, dintre care cele mai serioase sunt deficitele structurale. Febra va trece, dar vom ramane cu reumatismele, cu ulcerele si cu celelalte vulnerabilitati”, a spus Sorin Ionita, directorul de cercetare al SAR, citat de HotNews.ro.

Link:
- SAR: Raport anual de analiza si prognoza - Modelul grec si agenda reala de reforma