Ministerul Afacerilor Externe a lansat "Ghidul cetateanului roman care doreste sa lucreze in spatiul Uniunii Europene". Ministrul de externe i-a sfatuit pe romani sa se informeze inainte de a face primele demersuri pentru plecarea la munca in strainatate.

Cu ocazia lansarii cartii, ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi a declarat: „Aceste informatii despre securitatea muncii ii vor ajuta pe toti cititorii ghidului sa se pregateasca bine inainte de a alege o tara, de a-si depune candidatura pentru o anumita pozitie profesionala, de a alege filierele cele mai corecte, de a ramane in limitele legalitatii si de a-si atinge scopul cu mai mare usurinta.”
 
„Ii sfatuiesc pe cetatenii romani sa tina cu incredere legatura cu ambasadele noastre din statele membre, sa se informeze si inainte de a face primele demersuri, dar si pe masura ce produce insertia lor profesionala in statul gazda si sa nu uite ca aceasta libertate de circulatie pe piata muncii este insotita de datoria de a respecta legile statului gazda, de a le cunoaste, in primul rand si de a contribui astfel la propria siguranta profesionala si la prestigiul social al comunitatii romanesti din statul gazda” – a adaugat ministrul roman de externe.
 
La randul sau,  diplomatul Cornel Visoiu, coordonatorul lucrarii, a adaugat, referitor la scopul acestui proiect: „Ideea a venit de la nenumaratele plangeri inregistrate de la cetatenii nostri, fie direct la directia consulara, fie la alte institutii ale statului din Romania, fie la misiunile noastre diplomatice si oficiile consulare din strainatate. Din pacate aceste plangeri vin destul de tarziu. Atunci cand consulul nostru sau chiar seful misiunii diplomatice nu mai poate face mare lucru. De aceea dorinta Ministerului Afacerilor Externe este de a  informa cetatenii romani pentru a sti de ce sa se fereasca, ce trebuie sa faca in situatii deosebite si cui sa se adreseze”.
 
„Ghidul cetateanului roman care doreste sa lucreze in spatiul Uniunii Europene” contine sfaturi utile pentru persoanele care doresc sa lucreze in strainatate, precum si reglementari nationale ale fiecaruia dintre cele 26 de state comunitare in care ar putea lucra cetatenii romani, privind conditiile specifice de  acces al acestora pe piata muncii. Materialul cuprinde informatii referitoare la aspecte generale privind dreptul de munca in statul respectiv, chestiuni legate de liberalizarea pietei de munca, restrictii ale pietei de munca, informatii referitoare la obtinerea autorizatiei de munca, datele de contact ale responsabililor pe probleme de munca din cadrul ambasadelor Romaniei in statele UE,  datele de contact ale autoritatilor locale cu competente in domeniul muncii si securitatii sociale din tara respectiva, precum si cele mai importante reglementari in domeniu. Ghidul este elaborat cu sprijinul misiunilor diplomatice ale Romaniei in statele respective, avand in vedere si cazurile consulare cu care acestia s-au confruntat.
 
Sursa: MAE